Fatiga i cansament: una guia per a persones amb esclerosi múltiple

El cansament i la fatiga formen part del dia a dia de moltes persones amb esclerosi múltiple. T’expliquem com funciona la fatiga i quines recomanacions poden ajudar a minimitzar el seu impacte en la vida quotidiana.

Si hi ha un símptoma que és habitual per a la majoria de persones amb esclerosi múltiple, aquest és el de la fatiga. Es calcula que entre el 75% i el 95% de persones amb EM tenen fatiga, i moltes ho consideren un dels símptomes que més afecten la seva qualitat de vida.

La fatiga i el cansament poden arribar a ser molt debilitants i impactar en moltes de les activitats diàries de les persones amb EM. Això afecta l’estat d’ànim, el nivell d’autonomia i el funcionament mental, social i laboral.

A més, és un símptoma que pot resultar complex d’explicar i comprendre, cosa que pot contribuir que les persones amb EM perdin la motivació, les ganes de fer coses i de relacionar-se amb l’entorn.

No totes les persones amb esclerosi múltiple tenen el mateix nivell de fatiga, ni aquest és constant durant el dia.

 

Què causa la fatiga a l’esclerosi múltiple?

Encara no es coneix amb exactitud quina és la causa de la fatiga a l’esclerosi múltiple, però sí que es considera que es pot derivar de diferents factors.

En general, la fatiga de l’EM es pot diferenciar principalment en dos tipus:

 • Fatiga primària: és aquella fatiga causada pels danys al sistema nerviós central i la mateixa activitat de la malaltia, com per exemple la desmielinització, la pèrdua axonal o l’alteració en la innervació i activació dels grups musculars. Les connexions neuronals queden danyades i cal més energia per compensar aquestes disfuncions cerebrals.
 • Fatiga secundària: és aquella que apareix a conseqüència d’altres condicions relacionades amb l’EM, com els problemes de mobilitat, respiratoris, per l’efecte secundari de la medicació… o per altres factors com infeccions, febre, inactivitat…

La fatiga sol venir d’una combinació de causes, per això és important detectar quines podrien ser les fonts del cansament abans de poder adreçar-lo.

Existeixen moltes causes que poden influir en l’augment de la fatiga:

 

Com reduir la fatiga i el cansament a l’esclerosi múltiple

Les maneres de combatre la fatiga i el cansament es basen en una combinació de canvi d’hàbits, estratègies marcades per especialistes i medicaments receptats.

Per a moltes persones amb esclerosi múltiple, la fatiga és un dels pitjors símptomes.

Opcions de tractament de la fatiga

La fatiga hauria de ser tractada per un equip multidisciplinari, que valorarà i detectarà si existeixen causes secundàries de la fatiga per tractar-les adequadament.

Avaluar la situació personal, detectar els problemes que causa la fatiga i iniciar tota una sèrie de canvis i comportaments respecte a la realització de les activitats diàries poden ser eines per ajudar a reduir l’impacte de la fatiga. Els professionals sanitaris poden ajudar a identificar els factors que la causen, a dissenyar l’estratègia més efectiva i a facilitar la gestió del cansament.

Les Estratègies d’Eficàcia d’Energia (EEE) inclouen recomanacions per fer més fàcil les tasques diàries, com l’ús d’aparells elèctrics i productes de suport, modificacions per millorar l’accessibilitat en l’entorn, o propostes de modificació de la llar o el lloc de treball.

Aquestes millores estan orientades a reduir l’esforç del dia a dia i millorar la qualitat de vida. Alguns exemples són:

 • Planificar les activitats del dia: per conservar l’energia, és molt útil tenir distribuïdes les feines per evitar sobrecarregar-se. Els períodes de descans també haurien d’entrar dins d’aquesta planificació.
 • Detectar els nostres signes d’alerta davant de la fatiga: cada persona coneix millor que ningú els seus propis límits. La vista cansada, les cames cansades, la tensió a les espatlles o la manca de concentració són alguns senyals que ens avisen de l’increment de la fatiga al cos.
 • Vigilar l’ergonomia: una postura inadequada pot crear tensió muscular i fer augmentar el consum d’energia, contribuint a agreujar el cansament.
 • Delegar tasques: és important donar a conèixer a la família i amics els problemes que pot causar la fatiga per millorar la comprensió i l’empatia, per tal que sigui més fàcil demanar ajuda o delegar les tasques dificultoses a altres persones.

 

Canvis d’estil de vida

Avaluar la situació personal i detectar quins canvis d’hàbits es poden fer és una de les millors opcions per controlar la fatiga. Alguns d’aquests són:

 • Fer exercici: l’exercici té múltiples beneficis, com augmentar la resistència a la fatiga a l’EM i el nivell d’energia. En triar el tipus d’exercici a realitzar, és important tenir en compte tant les preferències personals com les limitacions físiques, per això és recomanable parlar abans amb un professional sanitari que ens pugui orientar.
 • Millorar l’alimentació: canviar els hàbits al menjar i optar per aliments saludables pot tenir un impacte positiu a la fatiga. Una dieta rica en fruites i verdures, per exemple, pot ajudar a gestionar el cansament a l’EM.
 • Tenir una bona higiene de son: els trastorns del son poden augmentar el nivell de fatiga, per tant, és important poder descansar.
 • Mantenir activa la ment: es recomana fer activitats estimulants i que ens mantinguin actius mentalment.
 • Trobar temps per relaxar-se: Els exercicis de relaxació, meditació, mindfulness, i altres com el ioga, o Tai chi, poden ser beneficiosos per la reducció de la fatiga.
 • Mantenir-se fresc i en ambients de temperatures agradables.

 

Referències

Fatigue. MS Trust. Disponible a: https://www.mstrust.org.uk/a-z/fatigue [Accés: 14/02/2023]

Fatigue. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/fatigue#:~:text=Primary%20fatigue%20is%20caused%20by,like%20pain%2C%20or%20disturbed%20sleep. [Accés : 14/02/2023]

La Fatiga: Lo Que Usted Debe Saber. National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-La-Fatiga.pdf [Accés: 14/02/2023]

Fatigue in Multiple Sclerosis: Mechanisms, Evaluation, and Treatment. Sleep Research Society. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2910465/ [Accés: 14/02/2023]

Revisat per: Mònica Gotsens. Terapeuta ocupacional
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!