Fatiga: una guia per a persones amb esclerosi múltiple

La fatiga és el símptoma més comú de l’esclerosi múltiple i, en molts casos, es converteix en un dels pitjors, ja que pot arribar a repercutir enormement en la qualitat de vida. Moltes vegades és difícil distingir la fatiga que es deriva de l’EM, perquè també pot ser causada per altres factors.

En primer lloc, les persones amb esclerosi múltiple que tenen fatiga han de detectar la font d’aquest cansament. Existeixen diferents causes que cal avaluar abans de determinar que es tracta d’un símptoma de l’EM. Així, doncs, cal valorar altres factors que poden incidir en el cansament com el clima, els tractaments farmacològics, els trastorns de son o la depressió i l’estrès.

Després de descartar aquestes causes i si el cansament està, definitivament, vinculat a l’esclerosi múltiple, existeixen tres tipus de fatiga:

  • La fatiga relacionada amb problemes de mobilitat: l’esclerosi múltiple pot provocar que activitats fàcils i quotidianes esdevinguin un sobreesforç i, per tant, produeixin cansament. Entre les dificultades de mobilitat destaquen l’atàxia, relacionada amb la descoordinació muscular, i l’espasticitat, vinculada a la rigidesa dels músculs. Aquestes dificultats poden tractar-se mitjançant estiraments o amb equips que facilitin la mobilitat.
  • La fatiga relacionada amb problemes respiratoris: un dels símptomes més greus de l’esclerosi múltiple és la seva incidència en la respiració. Això fa que qualsevol activitat pugui arribar a esgotar i n’augmenti el cansament. Per tractar aquest tipus de fatiga, es pot recórrer a exercicis de respiració. Així es pot millorar el funcionament dels pulmons. També es pot recórrer a un terapeuta ocupacional que aconselli sobre aparells que et puguin ajudar a respirar.
  • Fatiga primària de l’esclerosi múltiple: es tracta d’un diagnòstic per eliminació, quan ja s’ha comprovat que les altres dues causes no són la font del cansament.

En el cas de la fatiga primària, la causa no està identificada i és per això que determinar un tractament és més complicat. Les solucions es basen en estratègies marcades per especialistes i en medicaments receptats.

Sovint alguns canvis en l’estil de vida poden ajudar a mitigar aquest cansament. Mesures tan simples com seguir una dieta saludable o deixar de fumar. Igualment, tenir un horari planificat d’activitats i mantenir el cos a una temperatura fresca o realitzar exercicis de relaxació poden ajudar a reduir la fatiga, sense necessitat de solucions mèdiques.

Tot sovint alguns canvis en l’estil de vida poden ajudar a mitigar aquest cansament. 

Si tots aquests recursos no són suficients i la fatiga segueix repercutint en la teva vida, s’ha de recórrer a un expert en equip adaptatiu, que avaluï el teu estat i creï les anomenades Estratègies d’Eficàcia d’Energia (EEE). Segons la situació, aquest expert crearà un programa d’exercicis aeròbics, t’aconsellarà sobre possibles canvis en els aparells perquè et siguin de màxima ajuda i valorarà modificacions en l’ambient de la llar i del lloc de treball per millorar la teva qualitat de vida.

Per conèixer amb quina freqüència la fatiga es converteix en un símptoma de l’esclerosi múltiple, s’han fet diversos estudis a tot el món. A escala internacional i com a iniciativa de la Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) per a la seva revista MS in focus, recentment s’ha realitzat una enquesta en línia a més de 10.000 persones amb esclerosi múltiple procedents de 101 països, amb l’objectiu de conèixer l’impacte de la fatiga en aquesta malaltia. Efectivament, el 86% dels enquestats van respondre que la fatiga és un dels tres símptomes que més els afecta i que la seva repercussió en la vida quotidiana és significativa, encara que fluctuant. Així, doncs, es confirma una vegada més que la fatiga és un dels principals símptomes de l’EM.

Font d’informació:

La fatiga: lo que usted debe saber. Una guía para personas con esclerosis múltiple. Sociedad Nacional de Esclerosis Múltiple. Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-La-Fatiga.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!