Símptomes de l’esclerosi múltiple

Els símptomes de l’esclerosi múltiple són variats, cosa que dificulta el diagnòstic de la malaltia. Cada persona pot tenir símptomes de l’esclerosi múltiple diferents que variaran en funció del tipus d’esclerosi múltiple que tingui i de les lesions que li hagi provocat la malaltia.  A més, també hi ha els símptomes invisibles de l’esclerosi múltiple, com la fatiga i el dolor, que no es veuen però hi són i tenen conseqüències en la qualitat de vida.

Les lesions que provoca l’esclerosi múltiple poden produir-se en qualsevol part del sistema nerviós central, cosa que fa que les seves manifestacions també puguin ser múltiples.

Quins són els símptomes més comuns de l'esclerosi múltiple ?

La fatiga és el símptoma de l’esclerosi múltiple més comú  i, en molts casos, es converteix en un dels pitjors, ja que pot arribar a repercutir enormement en la qualitat de vida.

Com en altres símptomes de l’esclerosi múltiple, moltes vegades és difícil distingir la fatiga que es deriva de la malaltia, ja que també pot ser causada per altres factors. Encara no es coneix la causa exacta del cansament com a símptoma de l’esclerosi múltiple, però es pot combatre de diferents formes, amb l’objectiu que no repercuteixi negativament en la vida diària.

Moltes persones amb EM, sobretot en les etapes inicials, senten tristesa pel sobtat canvi en les seves vides, per veure’s limitades en alguns aspectes o per la incertesa vers les perspectives de futur. És normal i es pot tractar amb un acompanyament adequat, ja sigui amb l’ajuda d’un psicòleg o de grups de treball.

La tristesa, si no es tracta o si s’allarga en el temps, pot desencadenar en depressió. En aquests casos és necessària l’ajuda d’un professional. En la majoria de casos no suposa un trastorn permanent.

Els efectes de l’esclerosi múltiple sobre el sistema nerviós central poden acabar generant trastorns en la visió en algunes persones. Els principals problemes visuals es deuen a danys en el nervi òptic o en els músculs oculars: neuritis òptica, visió doble o moviments oculars involuntaris. Clica per obtenir més informació sobre els problemes de visió .

Els problemes d’equilibri es generen quan es produeix una interrupció en la comunicació neuronal impedint una correcta transmissió d’informació al cervell. Però el desequilibri també pot ser degut a l’espasticitat, a problemes visuals o a la fatiga. 

Més informació sobre els problemes d’equilibri.

Els símptomes sensitius són freqüents en l’EM. Poden afectar qualsevol localització i poden presentar-se de diferents formes, una d’elles és la manca de sensibilitat al tacte i/o dolor. 

El “formigueig” o el “pessigolleig” és un dels símptomes sensitius més habitual.  Normalment afecta a una part del cos.

En alguns casos, la persona amb EM pot notar una disminució de destresa muscular, relacionada bé amb l’espaticitat, bé amb la força o el formigueig. Hi ha exercicis que es poden realitzar per tal de millorar la debilitat muscular.

L’adormiment de diferents zones del cos, o parestèsia, sovint afecta les extremitats. Consisteix en una sensació anormal de pèrdua de la sensibilitat de la pell que provoca cremor, formigueig, adormiment o picor.

Hi ha dolor en l’esclerosi múltiple? Un dels símptomes de l’esclerosi múltiple que més pot afectar la qualitat de vida és el dolor. Gairebé dos terços de les persones amb EM pateixen almenys un episodi de dolor al llarg de la malaltia. Es tracta d’un símptoma complex i que pot manifestar-se de diverses maneres. El tractament mitjançant fàrmacs i un abordatge multidisciplinar poden ajudar a la majoria de pacients.

Més informació sobre el dolor.

Segons el grau i el tipus d’esclerosi múltiple, la capacitat per caminar es pot veure afectada en major o menor mesura. Això es deu a la desmielinització que produeix la malaltia. En els nostres centres neurorehabilitadors tractem aquest problema.

Altres símptomes de l'esclerosi múltiple:

Els símptomes de l’esclerosi múltiple són amplis i variats. No obstant, hi ha símptomes comuns com la fatiga o els espasmes musculars per posar dos exemples. A continuació enumerem altres símptomes habituals de la malaltia que encara  que no totes les persones tenen sí que pertanyen als símptomes més freqüents.

Disfunció sexual. L’esclerosi múltiple puede comportar problemes sexuals associats als símptomes de la malaltia com la inapètencia.

Incontinència urinària. No implica un pronòstic greu pero limita l’autonomia. Existeixen tractaments i tècnique per combatre-la.

Restrenyiment. És un símptoma habitual de l’esclerosi múltiple que es pot combatre amb dieta, fent exercici i massatges abdominals.

Espasticitat. També és un símptoma habitual. Si es tracta adequadament la rigidesa muscular i els espasmes involuntaris poden desaparèixer.

Símptomes cognitius. La memòria o la capacitat d’atenció poden veure’s afectades. Hi ha tècniques que ajuden a millorar aquests símptomes.

Com et podem ajudar si tens esclerosi múltiple?