Símptomes de l’esclerosi múltiple

Els símptomes de l’esclerosi múltiple són variats, cosa que dificulta el diagnòstic de la malaltia. Cada persona pot tenir símptomes de l’esclerosi múltiple diferents, que variaran en funció del tipus d’esclerosi múltiple que tingui i de les lesions que li hagi provocat la malaltia.  Aquestes lesions poden produir-se en qualsevol part del sistema nerviós central, fet que provoca que les seves manifestacions també puguin ser múltiples.  

Els símptomes de l’esclerosi múltiple poden ser molt diferents. El tipus de símptoma i la seva evolució dependrà de la persona, de la localització de les lesions i de si es tracta d’esclerosi múltiple remitent-recurrent o una de les formes progressives. Per a cada símptoma hi ha diferents tipus de tractaments.

Cada cas és únic: els símptomes d’esclerosi múltiple (EM) varien d’una persona a una altra i cadascú evolucionarà de manera diferent en funció de l’àrea danyada i de la capacitat de recuperació del seu organisme.

D’altra banda, la manera com es presentin i evolucionin els símptomes dependrà del tipus d’EM si és remitent-recurrent o alguna de les formes progressives.

Signes de l’esclerosi múltiple remitent-recurrent (EMRR)

Les persones amb EMRR tindran els símptomes en episodis o brots. Aquests brots poden durar dies, setmanes i fins i tot mesos, i variaran d’un episodi a un altre segons la zona del sistema nerviós central danyada. Un cop transcorregut el període d’inflamació aguda dels símptomes, aquests solen millorar encara que poden quedar seqüeles.

Alguns dels símptomes que poden aparèixer durant els brots són:

  • Problemes de visió: visió borrosa o doble i dolor amb els moviments oculars.
  • Debilitat a les extremitats
  • Adormiment o formigueig dels braços, cames, tronc del cos o la cara.
  • Dolor
  • Problemes d’equilibri
  • Incontinència

Símptomes més freqüents en les formes progressives de l’esclerosi múltiple

En l’EM primària progressiva (EMPP) o EM secundària progressiva (EMSP), els símptomes anteriorment esmentats, especialment els relacionats amb la força motora i la destresa per caminar, apareixen de forma progressiva.

Els símptomes relacionats amb el dany neurològic, encara que poden aparèixer des de l’inici, solen donar-se a mesura que la malaltia avança. Alguns d’aquests símptomes poden ser espasmes, rigidesa als músculs (espasticitat), problemes de memòria o de concentració, sexuals i incontinència urinària, entre alguns.

Un altre símptoma molt comú en persones amb esclerosi múltiple és la depressió, relacionada sovint amb el diagnòstic de la malaltia. La fatiga, entenent-la com un cansament físic o mental excessiu, també és un dels símptomes més comuns i molestos. Sovint s’agreuja molt al final de la tarda i pot arribar a dificultar l’activitat física o mental.

Tots els símptomes de l’esclerosi múltiple poden ser lleus o greus, breus o persistents. Es pot produir un empitjorament dels símptomes amb els canvis de temperatura (especialment amb l’activitat física, la febre i la llum solar) i l’estrès.

Per abordar els símptomes hi ha diferents tipus de tractaments i la rehabilitació.

Com et podem ajudar si tens esclerosi múltiple?