Nictúria i esclerosi múltiple: el despertar-se a les nits per orinar

La nictúria, la necessitat de despertar-se a mitja nit diverses vegades per anar al lavabo, és freqüent a l’esclerosi múltiple i es pot convertir en una molèstia important.

Un dels trastorns que pot causar l’esclerosi múltiple són els problemes relacionats amb anar al lavabo: un 84% de persones amb EM tenen alteracions urinàries en major o menor grau en alguna fase de la malaltia. Una d’aquestes alteracions és la nictúria.

 

Què és la nictúria?

La nictúria és la necessitat d’aixecar-se a les nits durant les hores de son per anar al lavabo a orinar. Si bé aixecar-se una vegada o de tant en tant és normal, quan la freqüència d’anar al lavabo augmenta i es dona dues o més vegades en una mateixa nit, és indicatiu que podria haver-hi algun problema.

Aquest problema de salut no és exclusiu de l’esclerosi múltiple, però pot estar relacionat amb altres símptomes o agreujar-ne d’altres ja existents, com els trastorns del son o la fatiga. També pot repercutir a la rutina de la persona amb EM i arribar a ser molt molest, perjudicant la seva qualitat de vida.

 

Què causa la nictúria a l’esclerosi múltiple?

En condicions normals, quan la bufeta s’omple d’orina s’envien senyals a la medul·la espinal i després al cervell perquè es provoquin les ganes d’anar al lavabo. No obstant això, un dels efectes que pot tenir l’esclerosi múltiple és que aquesta transmissió quedi danyada i els senyals no s’enviïn correctament.

Les persones amb esclerosi múltiple tenen més possibilitats d’experimentar nictúria si durant el dia han d’anar sovint al lavabo o si, per contra, tenen dificultats per orinar. A més, hi ha altres factors que poden influir en la nictúria:

  • Edat: la gent gran sol tenir més necessitat d’orinar a la nit o tenir problemes de salut que influeixin en les ganes d’anar al lavabo.
  • Sexe: en els homes, una pròstata augmentada pot provocar que la bufeta no es buidi del tot. En les dones, la menopausa pot provocar canvis a la zona urinària i més necessitat d’orinar.
  • Medicaments: alguns fàrmacs augmenten la freqüència de les ganes d’orinar, per la qual cosa convé consultar amb un professional sanitari al respecte.
  • Infeccions urinàries: aquestes infeccions, a més de provocar ganes d’anar al lavabo a la nit, poden crear coïssor en orinar, canvi de color i olor de l’orina o fins i tot febre.
  • Ingesta de begudes: si es pren molt de líquid abans d’anar al llit, és més probable tenir nictúria. En aquests casos es recomana evitar la cafeïna i l’alcohol.

 

Com es pot tractar la nictúria?

Davant aquest problema, és convenient consultar amb el nostre professional sanitari de referència perquè ens pugui ajudar a identificar la causa i trobar un tractament adequat. Tot i que la nictúria, o la incontinència en general, pot ser un tema incòmode per a algunes persones, no hauríem de sentir vergonya i el millor és parlar amb honestedat en les visites al metge.

Els tractaments per a la nictúria poden incloure fisioteràpia (com exercicis del sòl pelvià) o medicaments per reduir la necessitat d’anar al lavabo amb freqüència, i així reduir les interrupcions nocturnes. Malgrat això, la prescripció de medicaments o no sol dependre de l’edat de la persona i l’existència d’altres malalties com la diabetis.

Consells per reduir la nictúria

Algunes mesures de canvi d’hàbits poden ser útils per millorar la nictúria o altres problemes d’incontinència. Aquests són alguns exemples:

  • Planejar l’acte d’orinar: procurar anar al lavabo de forma conscient cada 2-3 hores ajuda a buidar la bufeta i evitar les interrupcions nocturnes.
  • Reduir la ingesta de líquids abans de dormir: encara que és important mantenir-se hidratat durant el dia, evitar beure en excés abans de les hores de dormir pot ajudar amb la nictúria.
  • Beure menys begudes amb cafeïna: el te, el cafè o altres begudes poden irritar la bufeta i contribuir a la incontinència i al despertar nocturn.
  • Identificar bé el problema: de vegades, el causant de les interrupcions del son pot ser un altre. L’ansietat, la depressió, el dolor o els espasmes són alguns dels símptomes de l’esclerosi múltiple que també contribueixen als problemes per dormir.

 

Referències

Nocturia. MS Trust. Disponible en: https://mstrust.org.uk/a-z/nocturia#:~:text=Nocturia%20is%20the%20need%20to,difficulty%20emptying%20your%20bladder%20completely.

Bladder Problems. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Bladder-Dysfunction

Urinary Dysfunction & MS. Managing specific issues. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Urinary-Dysfunction-and-MS.pdf

Nicturia. Cleveland Clinic. Disponible a: https://www.clevelandclinic.org/health/shic/html/s14510.asp

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!