El colesterol bo pot ajudar a reduir la fatiga de l’esclerosi múltiple

Un estudi vincula una dieta rica en vegetals amb alt contingut de HDL (conegut com a colesterol bo) amb una reducció de la fatiga causada per l’esclerosi múltiple.

La fatiga pot arribar a ser un dels símptomes més discapacitants de l’esclerosi múltiple. Conviure amb la fatiga perjudica molts aspectes de la qualitat de vida personal i no és gens fàcil trobar tractaments que realment siguin útils.

No obstant això, alguns estils de vida i hàbits saludables sí que poden arribar a marcar la diferència en la millora de la fatiga, entre ells, els canvis en l’alimentació. Molts estudis demostren resultats molt positius en relació amb la dieta i esclerosi múltiple.

Un d’aquests estudis assenyala que uns nivells alts de lipoproteïna d’alta densitat (HDL), l’anomenat “colesterol bo”, a conseqüència d’una dieta rica en fruites i verdures, ajudaria a reduir la fatiga i a minimitzar l’esgotament.

 

El colesterol en la dieta i l’esclerosi múltiple

Un nivell excessiu de colesterol de baixa densitat (LDL) és un risc per a la salut, ja que està lligat a diferents malalties del cor i a lesions cerebrals. Les persones amb EM tenen més risc cardiovascular a causa, entre d’altres, dels problemes de mobilitat.

Per contra, l’HDL o colesterol bo juga un paper clau en l’esclerosi múltiple. Aquest tipus de colesterol actua com a protector i impedeix que l’LDL danyi les artèries o que substàncies perjudicials entrin al cervell i a la medul·la espinal. Per tant, una dieta que ajudi a augmentar el l’HDL i a reduir l’LDL beneficia les persones amb EM.

 

Reduir la fatiga amb una dieta basada en vegetals

Una dieta rica en fruites i verdures que augmenti aquests nivells de colesterol bo a la sang reduiria els nivells de fatiga de les persones amb esclerosi múltiple. La dieta de l’estudi incloïa una gran quantitat de vegetals i animava a consumir carn, proteïna vegetal, peixos grassos i vitamina B; també excloïa el gluten, els lactis i els ous.

A més, els participants de l’estudi també van adoptar altres mesures com exercici, reducció de l’estrès i estimulació elèctrica neuromuscular. No obstant això, l’adherència (és a dir, seguir amb la dieta durant els dies pautats) va ser l’element clau a l’hora de reduir la fatiga, segons els investigadors.

Els resultats d’aquest estudi obren la porta a futures investigacions més àmplies que relacionin els canvis de metabolisme amb la fatiga. D’aquesta manera, es podrien demostrar altres canvis de dieta útils per a gestionar aquest símptoma tan debilitant de l’EM.

 

Referència

Lipid profile is associated with decreased fatigue in individuals with progressive multiple sclerosis following a diet-based intervention: Results from a pilot study. PLOS ONE. Disponible a:  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0218075

Is cholesterol truly bad for you?. The MS Blog. Disponible a: https://multiple-sclerosis-research.org/2019/08/is-cholesterol-truly-bad-for-you/ 

Revisat per: Cinta Zabay Enfermera. Centro Neurorrehabilitador de la Fundación Esclerosis Múltiple “Mas Sabater”. Reus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd