El colesterol bo pot ajudar a reduir la fatiga de l’esclerosi múltiple

Un estudi vincula una dieta rica en vegetals amb alt contingut de HDL (conegut com a colesterol bo) amb una reducció de la fatiga causada per l’esclerosi múltiple.

La fatiga pot arribar a ser un dels símptomes més discapacitants de l’esclerosi múltiple. Conviure amb la fatiga perjudica molts aspectes de la qualitat de vida personal i no és gens fàcil trobar tractaments que realment siguin útils.

No obstant això, alguns estils de vida i hàbits saludables sí que poden arribar a marcar la diferència en la millora de la fatiga, entre ells, els canvis en l’alimentació. Molts estudis demostren resultats molt positius en relació amb la dieta i esclerosi múltiple.

Un d’aquests estudis assenyala que uns nivells alts de lipoproteïna d’alta densitat (HDL), l’anomenat “colesterol bo”, a conseqüència d’una dieta rica en fruites i verdures, ajudaria a reduir la fatiga i a minimitzar l’esgotament.

 

El colesterol en la dieta i l’esclerosi múltiple

Un nivell excessiu de colesterol de baixa densitat (LDL) és un risc per a la salut, ja que està lligat a diferents malalties del cor i a lesions cerebrals. Les persones amb EM tenen més risc cardiovascular a causa, entre d’altres, dels problemes de mobilitat.

Per contra, l’HDL o colesterol bo juga un paper clau en l’esclerosi múltiple. Aquest tipus de colesterol actua com a protector i impedeix que l’LDL danyi les artèries o que substàncies perjudicials entrin al cervell i a la medul·la espinal. Per tant, una dieta que ajudi a augmentar el l’HDL i a reduir l’LDL beneficia les persones amb EM.

 

Reduir la fatiga amb una dieta basada en vegetals

Una dieta rica en fruites i verdures que augmenti aquests nivells de colesterol bo a la sang reduiria els nivells de fatiga de les persones amb esclerosi múltiple. La dieta de l’estudi incloïa una gran quantitat de vegetals i animava a consumir carn, proteïna vegetal, peixos grassos i vitamina B; també excloïa el gluten, els lactis i els ous.

A més, els participants de l’estudi també van adoptar altres mesures com exercici, reducció de l’estrès i estimulació elèctrica neuromuscular. No obstant això, l’adherència (és a dir, seguir amb la dieta durant els dies pautats) va ser l’element clau a l’hora de reduir la fatiga, segons els investigadors.

Els resultats d’aquest estudi obren la porta a futures investigacions més àmplies que relacionin els canvis de metabolisme amb la fatiga. D’aquesta manera, es podrien demostrar altres canvis de dieta útils per a gestionar aquest símptoma tan debilitant de l’EM.

 

Referència

Lipid profile is associated with decreased fatigue in individuals with progressive multiple sclerosis following a diet-based intervention: Results from a pilot study. PLOS ONE. Disponible a:  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0218075

Is cholesterol truly bad for you?. The MS Blog. Disponible a: https://multiple-sclerosis-research.org/2019/08/is-cholesterol-truly-bad-for-you/ 

Revisat per: Cinta Zabay Enfermera. Centro Neurorrehabilitador de la Fundación Esclerosis Múltiple “Mas Sabater”. Reus
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!