Parlar obertament de les emocions a la consulta del neuròleg

Pel seu caràcter crònic i degeneratiu, l’esclerosi múltiple (EM) té un impacte considerable en la salut mental i la qualitat de vida de les persones afectades. Detectar i donar resposta a les necessitats emocionals de qui pateix la malaltia forma part de l’atenció centrada en el pacient i ha demostrat ser positiva per a la seva salut general.

No obstant això, els pocs estudis que existeixen sobre la comunicació emocional revelen que moltes vegades els metges no paren prou atenció a les preocupacions dels pacients i ofereixen arguments que no sempre tenen relació amb el verdader problema.
Investigadors de quatre centres d’esclerosi múltiple a Itàlia han gravat 88 converses que van mantenir persones que tenien la seva primera cita amb un neuròleg. Amb l’autorització de tots els implicats, els autors de l’anàlisi han escoltat amb especial atenció els moments en els quals aquells que havien acudit per primera vegada a la consulta citaven una preocupació o donaven una pista sobre un problema emocional ocult. Una resposta sensible a aquestes intervencions hauria estat necessària.
Tot i això, segons l’estudi els neuròlegs van desviar l’atenció i no van oferir l’oportunitat de dialogar en la majoria dels casos. Aquests van donar consells mèdics o ànims, van canviar de tema, subestimar l’emoció o no van prestar atenció al que havien dit els pacients. Cal destacar que les consultes amb pacients i neuròlegs més joves es van associar a una major expressió de les emocions.
Els professionals de la salut que atenen les persones afectades d’EM han de ser capaços de detectar i respondre de forma empàtica a les seves preocupacions. Però perquè això es produeixi és necessari que durant la seva formació se’ls ensenyi a tractar amb les emocions dels pacients. Si a la consulta el pacient se sent escoltat, la comunicació entre els dos millora. El pacient pot expressar les seves preocupacions i el metge oferir-li maneres d’abordar-les o derivar-lo a un especialista per tractar el problema. El diàleg permet als dos prendre les decisions de forma conjunta.
Accés al document original:
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!