Painsomnia, la incapacitat de dormir o descansar a causa del mal al cos

La painsomnia és freqüent en malalties cròniques i pot fer que la fatiga de l’esclerosi múltiple sigui encara més molesta.

Moltes persones amb esclerosi múltiple tenen fatiga, un símptoma comú de la malaltia. A més, moltes d’elles intenten dormir per a descansar i recuperar-se del dolor, però els hi és impossible: els trastorns del son impedeixen el descans. Un dels causants d’aquests trastorns en l’EM pot ser el dolor.

La painsomnia consisteix precisament en la impossibilitat de dormir, descansar o sentir-se còmode a causa del dolor al cos. Afecta moltes persones amb malalties cròniques i pot fer incrementar encara més els efectes de la fatiga.

 

Com impacta la painsomnia en l’esclerosi múltiple

El dolor és un símptoma habitual de l’esclerosi múltiple i fins a un terç de les persones amb EM l’experimenten.

Per a molts, el dolor és com una sensació d’ardor. Altres tenen dolors punxants, entumiment i, fins i tot, una sensació de formigueig. Els espasmes també poden dificultar la facilitat per dormir.

Estirar-se al llit per intentar descansar no funciona normalment en persones amb aquest tipus de dolor. La sensació és semblant al mal que pot experimentar una persona exposada a un dia dur d’esforç físic. No és possible tancar els ulls i oblidar-se de les molèsties. A més, és una sensació que s’acumularà a la fatiga del dia següent.

La falta de son no només causa esgotament físic, sinó que a la llarga pot causar trastorns de l’estat d’ànim, problemes de memòria i afectar de forma significativa la qualitat de vida.

 

Consells per reduir els efectes de la painsomnia

Com que la painsomnia no és una malaltia com a tal, no hi ha un tractament o cura de forma específica. No obstant, les persones amb painsomnia poden fer servir diferents tècniques i canvis d’hàbits que poden ajudar a tenir una major qualitat del son.

Hi ha maneres en què les persones amb esclerosi múltiple poden reduir els efectes de la painsomnia:

  • Fer exercici de forma regular: l’activitat física i els estiraments poden ser útils per reduir el dolor, a més d’ajudar a cansar-se i fer que quedar-se adormit sigui més fàcil. Això sí, si es fa massa tard, a poques hores d’anar a dormir, pot tenir l’efecte contrari i interferir amb el son.
  • Vigilar l’hora: la painsomnia altera els ritmes circadiaris i fa que les rutines siguin més erràtiques. Per mirar de contrarestar aquest efecte, és important tractar de ser constants, anar a dormir i aixecar-se sempre a la mateixa hora. Una pre-rutina (rentar-se les dents, llegir o escoltar música relaxant) pot ajudar al cos a fer entendre que és hora d’anar a dormir.
  • Desconnectar durant la nit: mirar el rellotge quan portem molta estona donant voltes al llit no ajuda. Només ens fa pensar en les hores que portem sense adormir-nos o en quan falta per haver d’aixecar-nos, afegint estrès i activant el nostre cervell, el que fa més difícil encara dormir.
  • Mantenir l’habitació fresca: la temperatura corporal baixa quan estem adormits, així que mantenir l’habitació una mica fresca pot ajudar a tenir una major qualitat del son.
  • Adequar el matalàs: si el matalàs és massa tou o massa dur, el dolor pot anar a pitjor. El matalàs hauria d’ajudar a mantenir la curvatura natural de la columna vertebral.
  • Relaxar-nos amb una app: hi ha moltes aplicacions gratuïtes o de baix cost que ofereixen meditacions guiades o exercicis de relaxació que poden ajudar a desconnectar de l’estrès del dia i reduir el dolor.
  • No forçar-nos: si es triga més de 15 minuts a adormir-se, no cal insistir, podem aixecar-nos i fer una altra cosa en una altra habitació, com mots encreuats o estiraments lleugers (especialment si tenim dolor).
  • Demanar ajuda: la teràpia cognitiva-conductual ajuda a identificar pensaments negatius i comportaments que poden estar interferint amb el son. Aquest tipus de teràpia pot ser molt efectiva per a l’insomni, fins i tot més que la medicació.

 

Referències

Painsomnia: Insomnia Caused by Pain. Verywell Health. Disponible a: https://www.verywellhealth.com/painsomnia-5093183

Painsomnia: What to Do When Ankylosing Spondylitis Keeps You Up at Night. Everyday Health. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/hs/ankylosing-spondylitis/what-to-do-about-painsomnia/

Revisat per: Margarita Casalilla. Enfermera. Hospital de Dia de la Fundació Esclerosi Múltiple. Lleida. Número de col·legiada 2124
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!