La importància de l’entrenament de la força en l’esclerosi múltiple

Entrenar la força pot ser de molta ajuda per les persones amb esclerosi múltiple, ja que pot ajudar a reduir la fatiga i dur a terme les activitats del dia a dia amb més facilitat.

Les persones amb esclerosi múltiple sovint tenen dubtes sobre com practicar exercici per preservar el seu estat físic en les millors condicions possibles.

En el cas de l’entrenament de la força, els últims estudis indiquen que hauria de ser un treball prioritari, ja que contribueix a augmentar la resistència a la fatiga que, juntament amb els problemes d’equilibri i l’espasticitat, configuren els principals problemes motors de l’EM.

 

Com podem treballar la força en l’esclerosi múltiple?

A trets generals, podem dir que la força és la capacitat que tenim de vèncer una resistència. Aquesta pot ser la del nostre propi cos, la d’un objecte, un pes… Per tant, treballar la força consistirà a repetir el “vèncer” la resistència fent unes repeticions determinades. Aquestes poden estar predeterminades pel nostre fisioterapeuta o es pot marcar un petit circuit que consti de les següents característiques:

  • Utilitzar unes resistències suaus i assumibles.
  • Combinar el treball de les extremitats superiors, inferiors i el tronc.
  • Fer tres sèries d’entre 8 i 12 repeticions.
  • Sempre que sigui possible, fer exercicis davant d’un mirall per realitzar-los correctament.

Els últims estudis indiquen que l’entrenament de la força hauria de ser un treball prioritari en l’EM, ja que ajuda a augmentar la resistència a la fatiga.

Quins són els efectes positius d’aquest tipus d’entrenament?

Un dels efectes de l’entrenament de força és la millora de la qualitat de la transmissió de l’impuls nerviós, que ens ajuda a millorar activitats del dia a dia com aixecar-nos i asseure’ns amb més facilitat i menys fatiga, a caminar més i millor

Amb els entrenaments de força, cal anar amb compte i mirar de combinar períodes curts d’activitat amb períodes de descans, per tal de no augmentar la temperatura corporal en excés. També cal vigilar que el lloc on fem aquests exercicis estigui ventilat i no afegeixi complicacions en referència a l’augment de la temperatura.

En conclusió, un bon entrenament de la força contribueix a la millora de la resposta cardiovascular a l’exercici, a disminuir la fatiga i a rebaixar l’esforç davant de l’exigència de les activitats de la vida diària.

Autora: Marta Lordán. Fisioterapeuta

 

Referències

Dalgas U, Stenager E, Lund C, et al. Neural drive increases following resistance training in patiens with multiple sclerosis. J Neurol. 2013;260:1822-32 https://link.springer.com/article/10.1007/s00415-013-6884-4

Sandoval, A. Exercise in Multiple Sclerosis. Phys Med Rehabil N Am 2013 (24): 605-618. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S104796511300048X?via%3Dihub

Gallien P, Nicolas B, Robineau S, Pétrilli S, Houedakor J, Durufle A. Physical training and multiple sclerosis. Ann Readapt Med Phys. 2007; 50: 373-376. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168605407001171?via%3Dihub

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!