Què passa amb l’esclerosi múltiple si fa massa calor?

La calor pot provocar un empitjorament dels símptomes en les persones amb esclerosi múltiple, com els problemes d’equilibri, la debilitat o la fatiga. Et proposem algunes mesures per evitar-ho.

Les temperatures altes poden afectar les persones amb esclerosi múltiple i suposen un problema més comú que les baixes. Per aquest motiu, a l’estiu, parlem de l’anomenat fenomen Uhthoff, l’agreujament transitori dels símptomes de l’EM amb relació a l’elevació de la temperatura corporal. A continuació, et proposem algunes mesures per a evitar aquest fenomen.

Impacte de la calor en les fibres nervioses

La temperatura corporal varia segons la persona. Es considera normal una temperatura mitjana de 37 graus. Només pel fet que la temperatura augmenti mig grau la persona amb EM ja és possible que ho noti en els símptomes.

La calor impedeix el bon funcionament de les fibres nervioses si aquestes o la seva capa exterior protectora (la mielina) han estat danyades per l’EM. Al cervell i la medul·la, els missatges viatgen com impulsos elèctrics a través d’aquestes fibres per controlar les diferents parts del cos. Quan el nervi està danyat, la conducció d’aquests missatges resulta més difícil.

Només pel fet que la temperatura augmenti mig grau la persona amb EM ja és possible que ho noti en els símptomes. 

Símptomes que empitjoren per culpa de la calor

Les temperatures altes incrementen aquesta dificultat. Per tant, si pel nervi danyat per la malaltia els missatges passaven a poc a poc, amb la calor pot ser que no passin. Això provoca l’empitjorament dels símptomes fins que les fibres nervioses es refreden. Els efectes de la calor més comuns en les persones amb EM són:

Algunes persones poden sentir-se més cansades durant hores o fins i tot dies, però es creu que cap dany a llarg termini prové de l’escalfament corporal.

Si pel nervi danyat per la malaltia els missatges passaven poc a poc, amb la calor pot ser que no passin. Això provoca l’empitjorament dels símptomes fins que les fibres nervioses es refreden.

Més enllà del clima, altres factors poden augmentar la temperatura del cos. L’exercici físic, els banys calents, les emocions, la febre o altres factors són possibles desencadenants dels símptomes relacionats amb la calor. Sobre l’exercici físic, cal apuntar que és important per a la salut general i que es tracta de trobar la pràctica més adequada per a cada persona i de buscar maneres de mantenir-se fresc abans, durant i després.

El cicle menstrual o la menopausa en persones amb EM també poden provocar canvis en la temperatura corporal. Algunes persones amb EM fan servir un termòmetre per prendre’s la temperatura quan creuen que és massa alta, però la majoria considera que és millor conèixer el cos i tractar de buscar maneres de baixar la temperatura.

14 consells per mantenir-se fresc

Existeixen maneres de mantenir-se fresc malgrat la calor. Cada persona pot trobar la que millor li funcioni. A continuació, et donem 14 consells per combatre la calor:

 • Beure líquids freds.
 • Xuclar glaçons.
 • Prendre banys freds (per evitar un xoc de fred pot fer-se de manera progressiva, començant amb aigua calenta o tèbia i anar baixant la temperatura).
 • Obrir una finestra o seure davant d’un ventilador.
 • Usar roba refrigerant, lleugera, de color i que reabsorbeixi la suor. Les armilles són la peça més popular. Una altra opció són els mocadors refrigerants.
 • Evitar els ambients calorosos com la cuina o les habitacions molt assolellades.
 • Evitar els viatges llargs en cotxe, si no es disposa d’un aire condicionat potent.
 • Evitar l’exposició directa al sol (seure a l’ombra).
 • Cobrir-se el cap si s’està al sol.
 • Tancar o ajustar les cortines o les persianes durant el dia per evitar que pugi la temperatura.
 • Buscar hotels, bars i restaurants que tinguin aire condicionat.
 • Tenir un ventilador prop.
 • Humitejar la roba amb un esprai d’aigua.
 • Fer servir canelleres mullades amb aigua freda. 

L’EM pot provocar canvis en la percepció de la calor a la pell. Per tant, és important no aplicar les bosses de gel directament sobre la pell. L’empitjorament dels símptomes causat per la temperatura és temporal. En cas que s’estengui més del que és habitual, cal anar al metge.


Accés al document original:

Hot and cold. The effects of temperature on MS. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/resources-and-publications/publications-search/hot-and-cold-temperature-and-ms

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!