La depressió en persones amb esclerosi múltiple

És habitual que les persones amb esclerosi múltiple experimentin canvis en el seu estat d’ànim. Aquestes alteracions poden ser ocasionals o freqüents i, tot i que no sempre són evidents, és important prestar-los atenció. 

Les persones amb EM s’enfronten sovint a situacions d’estrès o moments d’incertesa que poden alterar el seu benestar emocional. De vegades, això pot derivar en episodis de depressió, considerada un trastorn de salut mental. Generalment, s’expressa a partir d’un sentiment de tristor constant i una pèrdua d’interès per fer les activitats del dia a dia.

A més, l’esclerosi també pot ser una causa directa d’estats depressius, donat que la seva afectació sobre la mielina pot perjudicar els nervis que ajuden el cervell a processar els estats d’ànim

En última instància, les persones amb EM també poden viure una depressió fruit dels efectes secundaris d’alguns medicaments per tractar l’esclerosi.

Davant d’un diagnòstic d’EM, la majoria de les persones se centren en la salut física i obliden temporalment la salut mental i emocional.

A vegades no és fàcil detectar la depressió, ja que els seus símptomes són similars als de la mateixa esclerosi múltiple. Per exemple, els trastorns alimentaris, del somni, la fatiga i la falta de desig sexual són reaccions que poden derivar de les dues causes. A més, tenir l’ànim baix també pot tenir relació amb el que es coneix com la reacció de dol. Després del diagnòstic i davant de la incertesa de l’afectació que tindrà l’esclerosi en la seva vida, algunes persones poden experimentar una tristesa o angoixa que, a diferència de la depressió, és passatgera i acaba desapareixent.

Així i tot, davant d’un diagnòstic d’EM, la majoria de les persones se centren en la salut física i obliden temporalment la salut mental i emocional. Per això, és important prestar-li atenció per evitar situacions que comprometin el benestar de les persones amb esclerosi múltiple.

Símptomes de la depressió

Normalment, totes les persones viuen una època puntual de tristesa. En canvi, els símptomes de la depressió es manifesten durant un mínim de dues setmanes, durant una gran part del dia i gairebé cada dia. Entre aquests efectes, s’hi inclou:

 • Sentiments de tristesa, ganes de plorar, sensació de buit o falta d’esperança.
 • Pèrdua d’interès i plaer en algunes o totes les activitats del dia a dia.
 • Irritabilitat, enuig o frustració sobtada per coses aparentment poc importants.
 • Trastorns del son, com l’insomni o l’excés d’hores.
 • Fatiga i falta d’energia.
 • Alteracions de l’apetit, per falta o excés.
 • Sentiments d’inutilitat o de culpa.
 • Dificultats per concentrar-se, pensar, prendre decisions o recordar coses.
 • Pensaments freqüents sobre la mort o el suïcidi.

En qualsevol cas, els símptomes de depressió mereixen la mateixa atenció i tractament que qualsevol altre efecte de l’esclerosi múltiple. En aquest sentit, és important tenir en compte que:

 • Qualsevol persona amb EM pot tenir depressió, en qualsevol moment de la vida. No obstant a això, el grau de discapacitat no té relació amb un major risc de depressió.
 • La depressió no és un signe de debilitat o de falta de voluntat. Com qualsevol altre símptoma, no ha de provocar vergonya i és important no amagar-lo per poder millorar l’estat mental i emocional, tan aviat com sigui possible.
 • No es pot prevenir o controlar la depressió només amb força de voluntat. És importat tenir-ho en compte per evitar la frustració i recórrer a diferents mètodes de suport fins a trobar el que resulta útil en cada cas.

Els símptomes de depressió mereixen la mateixa atenció i tractament que qualsevol altre efecte de l’esclerosi múltiple.

Tractaments per a la depressió amb esclerosi múltiple

El primer pas per tractar la depressió és ser conscient dels seus símptomes. A partir d’aquí, el suport de la família i els amics pot ser d’utilitat per alleugerir els efectes depressius lleus. Així i tot, per evitar que desemboqui en episodis més greus, és habitual recórrer a tractaments psicoterapèutics o inclús farmacològics.

Pel que fa a la teràpia psicològica, es basa en la conversa amb una persona professional de la salut mental. Els principals objectius són identificar els comportaments negatius i desenvolupar eines per a convertir-los en positius, així com adaptar-se a les situacions difícils. Existeixen diferents tipus de teràpia i tot ofereixen múltiples beneficis.

Respecte a la medicació, existeixen diferents fàrmacs que actuen sobre la depressió, tot i que tots han de seguir la supervisió d’un professional mèdic. Així i tot, la resposta als antidepressius pot ser diferent en cada persona i poden generar alguns efectes adversos. Per això, és probable que els professionals de la salut recomanin provar diferents medicaments o dosis fins a trobar el tractament més idoni per a cada cas.

Referències:

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!