Esclerosi múltiple infantil

esclerosi múltiple infantil

Tot i que l’esclerosi múltiple afecta majoritàriament als adults joves, fins a un 10% dels casos es diagnostiquen en infants. Aquesta xifra podria suposar entre 500 i 900 menors de 18 anys amb esclerosi múltiple a Catalunya, tot i que la xifra no és oficial. A diferència dels adults, en què la malaltia afecta més les dones que els homes, l’esclerosi múltiple entre els menors de 10 anys apareix per igual en nens i nenes.

En el cas dels infants, en un 35% dels casos el primer brot es manifesta a través de la neuritis òptica, una inflamació del nervi òptic que pot originar una pèrdua parcial o total de la visió. No obstant, els infants també poden presentar símptomes més complexos, com la disminució de l’estat d’alerta mental o la fatiga, a més de problemes d’equilibri i marejos,  pèrdua de força en els músculs, trastorns sensitius, i  manca de control sobre la bufeta o els intestins. La funció cognitiva i les dificultats relacionades amb l’estat d’ànim també poden ser freqüents en l’esclerosi múltiple infantil. 

Prop del 30% presenta:

  • deficiències en la memòria,
  • atenció complexa,
  • baixa velocitat de processament i, en ocasions, dificultats en el llenguatge. Aquests problemes es poden relacionar amb l’aparició de trastorns en l’estat d’ànim. Així, la depressió es produeix fins en un 50% dels casos i els trastorns d’ansietat, en un 64%. 
"Els pacients que debuten a l’edat pediàtrica tenen un risc de tenir una discapacitat en edats més joves que els pacients que debuten a l’edat adulta, per aixo és tan important el diagnòstic precoç”
Mar Tintoré, neur
Mar Tintoré
Neuròloga del Cemcat

 

S’ha observat que els infants amb esclerosi múltiple tenen més brots que els adults i que molts dels tractaments que reben els adults no són aptes pels infants. De fet, ara mateix, només hi ha un tractament per a l’esclerosi múltiple aprovat per als infants.

Actualment existeixen pocs serveis i informació pels infants i les seves famílies.

Des de la Fundació treballem per crear nous serveis per acompanyar aquests infants i les seves famílies, així com un pla d’acció per visibilitzar l’esclerosi múltiple a Pediatria i Oftalmologia.