Assessorament legal per a persones amb esclerosi múltiple

Tens dubtes? Tenim respostes!

Amb l’esclerosi múltiple moltes vegades apareixen dubtes legals sobre ajuts als quals podem accedir o com ho hem de fer per demanar un certificat de discapacitat. Gràcies a la col·laboració dels advocats del Col·lectiu Ronda  pots consultar-nos els dubtes sobre aspectes com prestacions, pensions i ajuts.  L’assistència jurídica és necessària per promoure els drets de les persones amb EM. Si necessites ajuda en assessorament legal per a persones amb esclerosi múltiple, omple el formulari i envia’ns la teva pregunta, els advocats et contestaran.

[sinergia-assessorament-legal]

Ajuts per a les persones amb esclerosi múltiple

Com puc obtenir el certificat de grau de discapacitat?

Per poder tramitar el certificat del grau de discapacitat cal que et dirigeixis a una Oficina d’Afers Socials i Famílies i omplis la sol·licitud que et lliuraran. Això permet que posteriorment es pugui dur a terme una valoració de la teva situació de salut física i del teu estat psicològic i social actuals, i obtenir d’aquesta manera un grau de discapacitat.

Puc aconseguir una plaça per aparcar si tinc esclerosi múltiple?

Si disposes del certificat de discapacitat amb un 33% o més i el barem de mobilitat reduïda reconegut tens dret a sol·licitar i obtenir la reserva d’espai per aparcar el vehicle en la zona més propera al teu domicili, sempre que les característiques de la via pública ho permetin.

Per a sol·licitar-ho cal que et dirigeixis a l’Ajuntament de la teva localitat.

Tinc dret a una exempció de la matrícula universitària?

Si disposes d’un grau de discapacitat igual o superior al 33% tens dret a l’exempció del 100% dels preus dels serveis acadèmics de les universitats públiques i la UOC.

Per obtenir més informació pots dirigir-te al punt d’atenció a les persones amb discapacitat del teu centre.

Puc aconseguir ajuda econòmica pel transport públic?

Si disposes del grau de discapacitat igual o superior al 33% i vius a Barcelona o a la zona 1 de l’Àrea Metropolitana podràs accedir amb descompte o de forma gratuïta a la targeta rosa de transport públic, sempre que compleixis amb els barems d’ingressos econòmics establerts.

També existeixen descomptes per viatjar amb Renfe i amb els Ferrocarrils Catalans de la Generalitat.

Per a la resta de transports públics cal consultar-ho amb l’empresa que els gestioni.     

El diagnòstic de l'EM comporta automàticament un reconeixement de la discapacitat?

Actualment no es concedeix un 33% de discapacitat de forma automàtica pel sol fet de tenir un diagnòstic d’esclerosi múltiple sinó que el percentatge atorgat dependrà de la situació de salut i social de cada persona.

Puc contractar una assegurança de salut?

Les companyies d’assegurances abans de contractar una pòlissa de salut sol·liciten al client que ompli un qüestionari on ha de fer constar les malalties diagnosticades fins aquell moment. Una persona diagnosticada d’esclerosi múltiple pot contractar una assegurança de salut, si bé les conseqüències poden ser:

a) L’asseguradora no cobrirà despeses de tractaments o serveis relacionats amb l’esclerosi múltiple o qualsevol altra malaltia diagnosticada amb anterioritat a la contractació de la pòlissa.

b) La negativa de l’asseguradora a acceptar persones amb esclerosi múltiple com a clients, atès que en ser una assegurança no obligatòria les asseguradores no tenen l’obligació d’acceptar a tothom que vulgui contractar la pòlissa.

Poden acomiadar-me si tinc esclerosi múltiple?

L’extinció de la relació laboral per part de l’empresari es pot dur a terme en qualsevol moment, es tracti d’un treballador amb esclerosi múltiple o en el cas d’una persona que no tingui cap malaltia.

En qualsevol cas, una vegada l’empresari decideix extingir el contracte cal analitzar el contingut de la carta d’acomiadament i les causes que s’al·leguen, per determinar si l’extinció té emparament legal, o bé no en té, i, per tant, estem davant un acomiadament improcedent i pel qual podem realitzar una demanda judicial. L’acomiadament pot ser declarat nul si és discriminatori. En aquest cas, a més de la readmissió es pot demanar una indemnització per vulneració de drets fonamentals.

Puc demanar una reducció de jornada laboral?

La reducció de jornada únicament està prevista legalment a l’article 37 de l’Estatut dels Treballadors, amb l’objectiu de tenir cura de fills/filles menors de 12 anys, fills/filles menors de 18 anys amb discapacitat, o bé per tenir cura d’un familiar fins a segon grau que no es pugui valdre per sí mateix.

No obstant, sempre hi ha l’opció d’explicar la situació a l’empresa, per tal de modificar el contracte de treball en relació a la jornada ajustant la retribució.

Puc sol·licitar una incapacitat laboral permanent?

En el moment que apareixen dificultats per continuar realitzant les tasques habituals del teu lloc de feina tens l’opció de sol·licitar una incapacitat laboral permanent.

Prèviament cal complir amb uns requisits mínims a nivell de períodes de cotització a la Seguretat Social i posteriorment passar per una valoració de salut a l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). Aquest organisme depèn de la Seguretat Social i aquesta última és, la que si es dona el cas, atorga una incapacitat total, absoluta o una gran invalidesa. Cadascuna d’elles consta d’unes condicions diferents.

Puc treballar si m'han atorgat una incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa?

Una vegada han estat reconegudes la incapacitat permanent o la gran invalidesa són compatibles amb tornar a treballar, sempre que el fet de treballar no impliqui una millora de les capacitats i de l’estat de salut de la persona amb esclerosi múltiple.

Assessorament legal

Envia'ns la teva consulta

Nom(Obligatori)
GDPR(Obligatori)
FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de donar resposta a la teva consulta o petició. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat. He llegit i accepto les condicions contingudes en la política de privacitat sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició. Per informació sobre el tractament i drets d'accés consulti: https://www.fem.es/rgpd

Com et podem ajudar si tens esclerosi múltiple?