La mielina i la seva importància per a l’esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple produeix un atac a la mielina del sistema nerviós central, afectant la seva producció i regeneració en l’organisme.

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune. Això vol dir que les cèl·lules del sistema immunitari, aquelles que s’encarreguen de protegir el cos de les infeccions externes, reaccionen de forma errònia i ataquen el mateix organisme.

En el cas de l’esclerosi múltiple, el sistema immunitari ataca la mielina. Aquest lípid recobreix els nervis i ajuda a la transmissió dels impulsos nerviosos, per la qual cosa, quan es fa malbé, apareixen els símptomes que caracteritzen la malaltia.

 

Com afecta l’esclerosi múltiple a la mielina

La mielina és com una capa que protegeix els impulsos nerviosos, com si fos el recobriment dels cables elèctrics, i ajuda a transmetre els missatges que envia el cervell. Quan una persona té esclerosi múltiple, les cèl·lules del seu sistema immune que entren al cervell i la medul·la espinal ataquen tant la mielina com les cèl·lules que la produeixen.

Encara que la mielina és present tant al sistema nerviós central com al sistema nerviós perifèric, l’EM només afecta el primer. Els danys que causa l’EM impedeixen que es transmetin bé els missatges o redueixen la velocitat a què es transmeten.

 

Per què cal reparar la mielina

Quan la mielina no es repara, els nervis van perdent aquesta capa protectora i es tornen més vulnerables amb el temps. Quan aquesta protecció desapareix per complet, els missatges no es poden transmetre correctament i els símptomes es tornen permanents.

L’anomenada “progressió” de l’esclerosi múltiple consisteix en aquest procés de pèrdua gradual de protecció neuronal i acumulació de discapacitat. Per això, molts estudis actuals busquen com regenerar la mielina o com tornar-la a produir per contrarestar el dany que causa l’EM.

Reparar la mielina podria ser la clau per contrarestar el dany causat per l’esclerosi múltiple.

 

Remielinització i futurs tractaments

La remielinització és un repte important per als investigadors que treballen per trobar tractaments nous per a l’esclerosi múltiple. Fer que els nervis que han perdut la mielina la puguin recuperar ajudaria les persones amb EM a recuperar-se de les seqüeles de la malaltia.

En els darrers anys, hi ha hagut avenços que podrien ser importants per aconseguir la remielinització. Com millor es comprengui el procés natural pel qual es regenera, abans es podran convertir aquests descobriments en tractaments que puguin millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple.

 

Referències

Myelin repair. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/research/explore-our-research/emerging-research-and-treatments/myelin-repair

What Is Myelin? National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Definition-of-MS/Myelin

Multiple Sclerosis (MS). Johns Hopkins Medicine. Disponible a: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/multiple-sclerosis-ms

Esclerosis Múltiple: Próxima parada, revertir las lesiones. Diario Médico. Disponible a: https://www.diariomedico.com/salud/em-proxima-parada-revertir-las-lesiones.html

Remyelination in MS – what progress has been made? Multiple Sclerosis Trust. Disponible a: https://www.mstrust.org.uk/research/research-updates/190710-remyelination-progress

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!