7 maneres d’expressar emocions cap a l’esclerosi múltiple

Et recomanem pautes que et poden ajudar i comentar l’expressió emocional cap a l’esclerosi múltiple.

En moltes ocasions no sabem com podem expressar el que sentim cap a situacions estressants o límits, sigui per inseguretat, bloqueig emocional o bé per dubtar sobre el que sentim.

Diferents autors que han estudiat les emocions indiquen que la millor manera de poder afrontar el que ens passa és ser conscient del que sentim. En el cas de l’esclerosi múltiple, l’expressió emocional és fonamental per afrontar el diagnòstic.

En aquest article us mostrem 7 maneres que poden ajudar a fomentar l’expressió emocional cap a l’EM:

  1. Relaxació/ioga/meditació: la relaxació és la base per comprendre les emocions. Per entendre les emocions, abans de res necessitem estar tranquils i relaxats. Per aquest motiu, fer taitxíioga ajuda a crear una major vinculació entre la ment i el cos.
  2. Escriure una carta a l’EM: quina millora manera que escriure-li a l’EM el que sents per ella. No hi ha cap norma en el que s’escriu, l’objectiu és que expressis el que sents, tal com soni. A la clínica psicològica, les activitats amb major validesa en els processos de dol són aquelles en què s’empra l’escriptura.
  3. Escriure pensaments: aconsegueix una llibreta, obre-la i comença a escriure tots aquells pensaments i sentiments que et molesten. El propòsit és treure tot allò que provoca ansietat, preocupacions, tristesa…
  4. Escolta/crea música: la música funciona com el canal emocional per excel·lència. Pots escoltar amb atenció les lletres d’aquelles cançons que t’emocionin i escriure el que et fan sentir.
  5. Dibuixa: qui ha dit que dibuixar és només per a nens? Dibuixar o pintar és una de les activitats més ràpides per expressar emocions i realitzar mindfulness. El mindfulness (ment-plena) és una tècnica mil·lenària que desenvolupa la concentració en el moment present de “l’aquí i l’ara”. Consisteix a viure el present, deixar fluir els pensaments i concentrar-se en activitats precises, com ara pintar, cuinar, fer esport, etc.
  6. Excursions: sortir a fer excursions pel camp o paratges naturals genera tranquil·litat, calma i sensació d’estabilitat.
  7. Pautes mentals: en moments de crisi és important aturar-se, respirar i fer una activitat diferent. En la majoria dels casos, l’ansietat genera una major sensació de pèrdua de control, pensaments ràpids i la impressió de caos mental. És fonamental posar el “fre de mà” i fer un “stop” en les activitats que provoquen estrès sostingut. Ja se sap que l’estrès podria generar simptomatologia física; siguem-ne conscients.

Autora: Sara Navarro, Psicòloga. Fundació Esclerosi Múltiple.

Mikula P, Nagyova I, Vitkova M, Szilasiova J. (2018). Management of multiple sclerosis: the role of coping self-efficacy and self-esteem. Psychol Health Med. 2018 Feb 7:1-6.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!