El poder de la migdiada a l’esclerosi múltiple

La fatiga és un dels principals símptomes de l’esclerosi múltiple. Un dels consells per prevenir-la és fer la migdiada. Quins efectes té? Com cal practicar-la?

La fatiga i el cansament són dos dels símptomes més recurrents de persones amb esclerosi múltiple. El 86% de les persones amb EM afirma tenir fatiga de manera freqüent.

El nostre cos és com una bateria d’un mòbil, a vegades es descarrega i necessita un temps per tornar a estar al 100%. Una manera de tornar a recarregar-nos és fer la migdiada. Diversos llibres i estudis han demostrat els efectes que té fer un petit descans durant el dia.

Els efectes de fer la migdiada en les persones amb esclerosi múltiple

Depenent de l’estona que dediquem a tancar els ulls, la migdiada pot tenir uns efectes o uns altres en el nostre organisme.

L’autora del llibre Take a Nap! Change Your Life, Sara C. Mednick, explica que fer una migdiada de 20 minuts és beneficiosa per millorar certes habilitats motores, com per exemple, per tocar el piano. Així mateix, descansar durant més de 20 minuts pot estimular la creativitat i la memòria.

Quan la migdiada s’estén a més d’una hora el cervell pot crear noves connexions. De fet, un estudi del professor de psiquiatria de la Harvard Medical School, Robert Stickgold, va demostrar que les persones que arriben a la fase REM durant la migdiada (fase del son on hi ha gran activitat cerebral) necessiten menys temps per fer associacions d’idees. Per contra, diversos experts afirmen que no és recomanable passar dels 30 minuts, ja que s’altera el cicle natural del son nocturn, fent que costi més anar-se’n a dormir a la nit.

Altres investigacions han trobat relacions entre la pràctica de la migdiada i la reducció de l’estrès i del desenvolupament malalties cardiovasculars.

Fer una migdiada de 20 minuts és beneficiosa per millorar certes habilitats motores i pot estimular la creativitat i la memòria.

Consells per aprofitar els beneficis d’una migdiada

Perquè una migdiada ens aporti efectes positius, és recomanable seguir els següents consells:

  • Establir una franja horària per dedicar-la a descansar. Per exemple, pot ser després de dinar, ja que és el període amb major somnolència.
  • No fer migdiades de més de 30 minuts perquè poden alterar el cicle del son nocturn.
  • Descansar en un espai fosc: la llum pot fer que et costi més adormir-se.
  • Garantir una temperatura agradable: tapar-se amb una manta o un llençol per regular l’escalfor corporal.

Referències

Jennifer Soong. The Secret (and Surprising) Power of Naps. WebMD. https://www.webmd.com/balance/features/the-secret-and-surprising-power-of-naps#2

Los 10 beneficios de una buena siesta. Fundación del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/blog-impulso-vital/2854-los-10-beneficios-de-una-buena-siesta.html

La buena siesta: no deben ser más de 30 minutos y siempre en el sofá… también en verano. 20 Minutos. https://www.20minutos.es/noticia/1557840/0/buena-siesta/menos-30-minutos-sofa/verano/ 

Revisat per: Margarita Casalilla Enfermera. Hospital de Día de la Fundación Esclerosis Múltiple. Lleida. Número de colegiada 2124
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!