Com dormir millor amb esclerosi múltiple

Algunes persones amb esclerosi múltiple tenen problemes de son, però no sempre tenen l’origen en la malaltia. A continuació presentem diversos consells per dormir millor.

Vivim en una societat complexa en què, molt sovint, hem de batallar amb adversitats que van més enllà de la nostra capacitat. En aquest sentit, és evident que molts problemes del son no tenen perquè tenir relació amb el fet de tenir esclerosi múltiple. Tanmateix, es tracta d’un problema comú que fins a un 70% de les persones amb EM afirma tenir-ne. 

 

Relació entre els problemes del son i l’esclerosi múltiple

Hi ha símptomes de l’esclerosi múltiple que poden interferir directament amb la qualitat del son com:

En alguns casos, les lesions cerebrals de l’EM en algunes zones poden interferir directament amb la capacitat normal de dormir. Si detectem que alguns d’aquests símptomes causa un trastorn del son, cal consultar amb professionals mèdics per trobar un tractament adient.

Pautes per dormir millor

Independentment de les causes dels problemes del son, sempre es poden seguir unes pautes per anar a dormir amb més tranquil·litat i dormir millor.

  • Relaxar-se abans d’anar a dormir. Intentar no pensar en les dificultats del dia a dia ni en l’agenda planificada per l’endemà. Cal esforçar-se a desconnectar i fer exercicis que ajudin a alleugerir la pressió, com per exemple, meditació o exercicis de respiració.
  • Anar al llit quan s’estigui cansat i, si pot ser, sempre a la mateixa hora.
  • Si després de 10-15 minuts d’haver-se ficat al llit encara s’està molt despert, es recomana aixecar-se i fer alguna cosa per relaxar-se: un puzle, llegir una bona novel·la, escriure una carta… Sobretot cal intentar evitar la tele o el mòbil, que no requereixen cap mena d’esforç. La idea és fer alguna cosa activa fora del llit i que provoqui cert cansament.

 

Mesures d’higiene del son

També cal tenir en compte alguns consells que cal seguir durant les hores prèvies a anar al llit i que ens ajudaran a mantenir una bona higiene del son. D’aquesta manera, quan arribi l’hora, serà més fàcil agafar el son sense problema i descansar les hores necessàries.

  • Procurar no dormir durant el dia i, si es fa una becaina, intentar fer-la aviat i que sigui curta.
  • Evitar la cafeïna i l’alcohol entre 4 i 6 hores abans d’anar al llit.
  • No fumar abans d’anar a dormir o durant la nit.
  • Si es va molt sovint al lavabo durant la nit, cal intentar beure menys líquid durant la tarda. I sobretot, anar a orinar just abans d’anar a dormir.
  • No anar al llit amb gana o després d’un sopar pesat. Si els budells remuguen abans d’anar a dormir, és recomanable menjar-se un snack o beure llet calenta.
  • Fer exercici regularment, sobretot durant el dia. Evitar els exercicis que requereixin molta energia tres hores abans d’anar a dormir.
  • Posar l’alarma a la mateixa hora cada dia, fins i tot els dies festius i els caps de setmana.

Si després de tots aquests consells encara sentim cansament i que ens falten hores de son, cal consultar-ho amb el metge, que ens podrà recomanar un especialista que ens indiqui quins passos seguir. Abans d’iniciar qualsevol tractament, però, cal saber que per descansar bé és indispensable una bona rutina del son.

 

Referència

Multiple Sclerosis and Sleep. WebMD. Disponible a: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ms-taking-control-sleep

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!