Fatiga a llarg termini: com es pot gestionar?

Gestionar la fatiga és una de les eines que les persones amb esclerosi múltiple poden fer servir per mantenir l’energia estable a llarg termini.

La fatiga és un dels símptomes més comuns entre les persones amb esclerosi múltiple: fins a un 80% de persones amb EM han de conviure amb ella. També és un dels símptomes que més impacta en la vida diària i que més pot influir en una pitjor qualitat de vida.

Aquesta fatiga no és un “cansament” normal i la seva causa pot estar relacionada amb la malaltia de forma directa o indirecta. A més dels efectes que l’esclerosi múltiple té en el sistema nerviós central, l’estrès de conviure amb EM, els efectes secundaris dels medicaments o la depressió poden causar fatiga.

 

Mantenir l’energia estable a llarg termini amb esclerosi múltiple

La gestió de la fatiga, ja sigui mitjançant programes específics de gestió de determinats símptomes o amb educació general sobre l’EM, podria ser clau per mantenir l’energia estable a llarg termini. Alguns estudis evidencien que els efectes positius d’aquesta mena de programes podrien seguir tenint efecte més de 5 anys després d’iniciar-los.

La fatiga continua sent un símptoma difícil d’analitzar per als investigadors, per la qual cosa són molt importants els estudis que avaluïn el seu impacte al llarg del temps. L’evidència actual apunten a la importància de les tècniques de gestió de l’energia, especialment per combatre la fatiga durant les tasques del dia a dia.

Aprendre les tàctiques adequades per gestionar la fatiga pot ajudar a mantenir l’energia estable a llarg termini.

 

Consells per gestionar la fatiga

Busca estratègies amb els professionals sanitaris

Assegura’t de tenir consultes regulars amb els teus professionals sanitaris per tractar de determinar el millor tractament possible tant per la mateixa EM com per controlar la fatiga.

Dorm les hores necessàries

L’esclerosi múltiple moltes vegades va acompanyada d’insomni i altres trastorns del son, que si no es tracten augmenten la fatiga. Practica una bona higiene del son, amb mesures com anar a dormir sempre a la mateixa hora, per mirar de descansar el màxim possible.

Evita exposar-te a la calor

Les altes temperatures afecten directament a l’esclerosi múltiple, així que és convenient evitar-les per tal de no augmentar la fatiga. Evita fer activitats durant les hores de més calor, hidrata’t i refresca’t per evitar sobreescalfaments.

Adopta hàbits saludables

Tenir un pes adequat, menjar aliments saludables i fer exercici regular pot ajudar a augmentar els nivells d’energia i fer més fàcils les tasques del dia a dia. No hi ha una dieta específica per a l’EM, però optar per aliments poc processats i nutritius pot ajudar.

Prova pràctiques de moviment conscient

Modalitats d’exercici com el ioga o el tai-txi, que poden incloure pràctiques de meditació i de moviment conscient, poden ajudar amb la fatiga. Aquest tipus d’exercici incorpora mindfulness, estiraments i activitat física de baix impacte.

Fes pauses i marca el teu propi ritme

Redistribuir les tasques al llarg del dia pot ser una bona idea per no esgotar els nivells d’energia. Cal escoltar el cos i parar quan sigui necessari, per no forçar i agreujar els símptomes.

Simplifica’t la vida

És important evitar sobrepassar-se i fer més del que es pot fer. Delega tasques, no t’apuntis a més plans dels que podràs assumir (especialment durant les vacances) i no tinguis por a dir que no i a fer les coses segons les teves necessitats.

 

Referències

MS Management Programs May Help Keep Fatigue Stable Over Long-term. Multiple Sclerosis News Today. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2021/12/16/ms-management-programs-may-keep-fatigue-stable-long-term/

Fatigue. MSAA (Multiple Sclerosis Association of America). Disponible a: https://mymsaa.org/ms-information/symptoms/fatigue/

MS Fatigue: 12 Ways to Fight It. Everyday Health. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/symptoms/ways-fight-ms-fatigue/#:~:text=Some%20of%20the%20types%20of,MS%20can%20all%20cause%20fatigue.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!