Consells per al benestar mental i emocional amb EM
En la majoria dels casos, afrontar un diagnòstic d’esclerosi múltiple no és gens fàcil per a la persona amb EM ni el seu entorn. Acceptar la malaltia i aprendre a conviure amb ella és una part molt important del procés.
Més enllà dels símptomes físics, viure amb esclerosi múltiple també provoca canvis en la salut mental i emocional. En moltes ocasions, especialment després del diagnòstic, és habitual sentir angoixa, por o empipament.
Tot i que cada persona gestiona aquestes emocions de manera diferent, aquesta tasca s’acostuma a complicar quan es combina amb una malaltia crònica o de llarga durada. De fet, alguns estudis conclouen que les persones amb EM viuen més trastorns mentals que altres.
Per això, és important tenir presents els recursos de què disposem per afrontar la nova situació i superar aquestes emocions negatives. En concret, existeixen alguns trucs per posar en pràctica aquesta estratègia i desenvolupar una actitud resilient.
Connectar amb els altres
Després d’un diagnòstic d’EM és comú sentir l’impuls de voler-se amagar. Tanmateix, rodejar-se de gent propera és fonamental per assumir la realitat amb optimisme. Això es pot fer de diferents maneres:
- Reservant una estona cada dia per veure o trucar a familiars i amics. Expressar les emocions amb persones de confiança és molt reconfortant. Per fer-ho, de vegades convé especificar la necessitat d’una escolta activa per part de la persona interlocutora.
- Assistint a grups de suport o coneixent altres persones amb esclerosi. Poder compartir experiències i dubtes al voltant de l’EM és molt útil per no sentir-se aïllat.
- Creant perfils a les xarxes socials per compartir vivències, anècdotes i sensacions sobre l’esclerosi múltiple. Aquesta és una manera molt interessant de crear comunitat amb persones amb experiències similars encara que visquin lluny per contactar-hi presencialment.
Mantenir l’activitat física
En diverses ocasions, s’ha demostrat que l’exercici físic és molt eficaç per prevenir i combatre la depressió o altres alteracions de l’estat d’ànim. Aquesta mena d’activitat fomenta l’alliberament d’endorfines i modula una sèrie de senyals que contraresten els trastorns metabòlics i neuronals. A més d’això, l’exercici ajuda a mantenir la salut física, pal·liar la fatiga i prevenir malalties.
Per tot plegat, és molt recomanable seguir una rutina físicament activa. En altres paraules, no és necessari anar al gimnàs, sinó que es tracta de fer una mica d’exercici cada dia sortint a caminar, en bici o fent activitats com ioga i taitxí.
A vegades, mantenir aquesta dinàmica pot ser difícil. Especialment, durant períodes de recaiguda. Per això, l’activitat es pot adaptar a cada situació i dur-se a terme de manera quotidiana, cuidant les plantes o fent estiraments.
Continuar l’aprenentatge
L’aprenentatge continu és molt beneficiós per a la salut emocional, l’autoestima i la confiança. El motiu és que s’associa amb els nivells de satisfacció, l’optimisme i la capacitat d’afrontar l’estrès.
Per això, és molt recomanable emprendre aquells reptes pendents, com aprendre un nou idioma, a tocar un instrument nou, algun esport o receptes de cuina.
D’altra banda, el concepte d’aprenentatge es pot fer extensiu en molts sentits. A més de començar nous propòsits, aprendre a viure amb esclerosi múltiple és vital, així com a autoavaluar el propi estat emocional.
S’ha demostrat que l’exercici físic és molt eficaç per prevenir i combatre la depressió o altres alteracions de l’estat d’ànim.
Ajudar els altres
Ajudar i cooperar amb altres persones pot estimular les àrees de recompensa del cervell fent que resulti gratificant i millorant el benestar emocional. Petits gestos com cedir el seient al transport públic o ajudar a qui tenim més a prop poden ajudar a millorar l’estat d’ànim i a teixir vincles positius.
Ser conscient
Prestar atenció al moment actual pot ser molt enriquidor i favorable per a l’estat d’ànim. És a dir, prendre consciència dels pensaments, les emocions, les sensacions i l’ambient que et rodeja, sense pensar en res més enllà.
Per fer-ho, són recomanables activitats com la meditació, que es pot fer de manera dirigida presencialment o a través de nombroses aplicacions que ofereixen exercicis de respiració. A més, aquestes pràctiques també contribueixen a la reducció dels nivells d’estrès.
Referències:
- Five tips for living with MS and mental wellbeing. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/online-community/community-blog/five-tips-for-living-with-ms-and-mental-wellbeing
- Tips for emotional wellbeing. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/online-community/community-blog/tips-emotional-wellbeing
- MS patients have higher burden of mental disorders, french study finds. Multiple Sclerosis News Today. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2020/09/25/ms-patients-higher-burden-mental-disorders-french-study/?utm_source=Multiple+Sclerosis&utm_campaign=93675df3ee-RSS_NON-US_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b5fb7a3dae-93675df3ee-73457897
1 comentari
Comments are closed.
Tratamiento para la espasticidad en el cuello y hombros