Tot el que necessites saber sobre el coronavirus

T’aclarim els dubtes sobre el coronavirus i l’esclerosi múltiple

Fundació Esclerosi Múltiple i coronavirus

Pel fet de tenir EM, som col·lectiu de risc? Què passa si m’obliguen a anar a treballar?  Aquí tens tota la informació sobre coronavirus i esclerosi múltiple a l’abast.

En aquests moments, en què hem de quedar-nos a casa per prevenir els contagis pel coronavirus, els i les professionals de la Fundació seguim a la teva disposició pel que necessitis i ja hem començat a atendre per canals alternatius. Si tens dubtes o ens necessites pots omplir el formulari de sota de tot, trucar-nos al 93 228 96 99 o enviar-nos un correu a info@fem.es Estem al teu costat!

Preguntes freqüents

Necessito suport emocional on puc anar?

A la Fundació tenim un servei de suport emocional per aquests temps de confinament que et pot ajudar.

Tinc EM, tinc més risc de tenir coronavirus?

Només tenen més risc de contagiar-se de coronavirus:

  1. Les persones amb malalties pulmonars i/o cardíaques afegides.
  2. Les persones més grans de 60 anys (és un grup de risc per qüestions d’edat).
  3. Les persones que es trobin prenent tractament immunosupressor cal que s’aïllin tant com sigui possible per reduïr el risc d’infecció.

Puc continuar prenent el tractament modificador?

Bona part dels tractaments es poden continuar prenent fins i tot quan una persona amb EM es contagia de coronavirus. No obstant, hi ha tractaments que es  es recomana considerar conjuntament amb el neuròleg la possibilitat d’ajornar una segona dosi. Consulta aquí les recomanacions per cada tractament d’esclerosi múltiple.

Tinc EM i m’obliguen a anar a treballar, què faig?

Cada poques hores arriben noves notícies des del Departament de Salut pel que fa a riscos i qüestions laborals relacionades amb la salut que es van actualitzant.

De moment, cal anar a treballar (prioritzant el teletreball sempre que sigui possible). No anar-hi seria una inassistència injustificada al lloc de treball i podria donar origen a sancions d’ordre laboral o, fins i tot, l’acomiadament per raons disciplinàries.

Tot i així, cal recordar que tant l’article 21 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals com el 19 de l’Estatut dels Treballadors reconeix el dret als treballadors a paralitzar la prestació laboral quan considerin que les condicions de treball són perilloses. Per tant, és possible negar-se a treballar en aquelles circumstàncies en què es consideri que existeix un «risc greu i imminent per a la salut».

La mateixa facultat de paralització de l’activitat la tenen els representants dels treballadors i els delegats de prevenció però cal estar en disposició d’acreditar que existeix aquest risc imminent i greu i que l’empresa no està adoptant les mesures necessàries per prevenir-lo i protegir els seus treballadors. En cas contrari, si es comprova que s’ha actuat amb negligència o mala fe a l’hora de paralitzar l’activitat, aquesta forma de procedir podria ser objecte de sanció.

Malgrat la interpretació que cal fer del concepte de “risc greu i imminent” ha de ser restrictiva, des de les autoritats, incloent-hi el Ministeri de Treball, s’ha especificat que ateses les circumstàncies, la possibilitat de contagi i les conseqüències del virus, aquesta situació de risc existeix.

Si tens dubtes cal que contactis amb el 061 perquè un professional sanitari valori la teva situació personal i pugui tramitar una incapacitat temporal a mode de prevenció si es considera que és necessari.

La meva parella / persona amb la que convisc té EM. Em poden obligar anar a treballar?

El mateix que en el supòsit anterior. És obligatori assistir al lloc de feina en qualsevol dels casos. En el cas dels familiars, per ara, no s’estan emetent baixes a mode de prevenció pel coronavirus. Sempre que sigui possible cal acordar amb l’empresa la possibilitat de realitzar teletreball.

Noves vies per accedir a Salut

Amb la crisi del coronavirus s’han habilitat noves formes d’accés a Salut no presencial. Una és el ja conegut telèfon 061. El segon canal d’accés habilitat és ‘La meva salut’. Des d’aquest enllaç pots registrar-te i accedir-hi. Una vegada registrat, des de l‘apartat de tràmits i serveis cal descarregar la icona de color verd d’e-consulta.

Fer-ho és molt senzill  Un cop instal·lada, clicant-hi accediràs al correu del metge de capçalera i infermer/a per fer-los les consultes que necessitis.

I recorda que hi ha l’aplicació Stop Covid-19 que et pots descarregar al teu telèfon mòbil i que permet al Govern fer un seguiment del coronavirus.

contacte unitats d'esclerosi múltiple

Contacta amb la teva unitat d'EM

Si amb el coronavirus tens dubtes sobre el teu tractament d’EM, t’adjuntem un quadre amb els contactes de les unitats d’EM que aquests dies estan actives fent un servei al pacient excepcional.

medicaments, tractaments

Renovació de tractaments

Tots els tractaments la data de finalització dels quals fos març de 2020 o abril 2020, han quedat automàticament renovats fins el primer de juny.

Confinament #joemquedoacasa

Exigim el confinament

Per sortir de la pandèmia i per protegir a les persones amb EM, algunes de les quals han d’anar a treballar aquests dies, compartim l’exigència de la Taula del Tercer Sector que reclama el confinament total.

Treball i coronavirus

Què faig si tinc EM i m'obliguen a treballar?

Estic obligat a fer teletreball? Em poden demanar que aquests dies m’agafi vacances? Les preguntes més freqüents de feina i coronavirus respostes pels advocats experts del Col·lectiu Ronda. Si tens dubtes, planteja’ls des d’aquí.

Federació Internacional d'esclerosi múltiple (MSIF)

Què diu la Federació internacional?

Alguns tractaments modificadors poden augmentar el risc d’infecció per coronavirus però deixar el tractament també té riscos. El tractament amb cèl·lules mare també debilita el sistema immune.

Esclerosi multiple i coronavirus

Què diu la SEN?

La Sociedad Española de Neurología assenyala que les persones amb EM que reben tractaments immunosupressors han de prendre més precaucions.

La nostra fisioterapeuta et recomana

Noemí Martínez és fisioterapeuta i et proposa exercicis de manteniment i estiraments  genèrics pensats per a les persones amb EM. Es recomana fer-los 15 minuts al matí i a la tarda.  Cadascú els pot aplicar en funció dels seus símptomes

I no t'ho perdis

Envia'ns la teva consulta sobre coronavirus i EM

(*) Camps obligatoris

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd

He llegit i Accepto l'avís legal i política de privacitat d'aquest web *

Com et podem ajudar si tens esclerosi múltiple?