Com descriure la fatiga de l’esclerosi múltiple

La fatiga és un símptoma invisible de l’esclerosi múltiple molt comú, difícil d’explicar per qui la té i de comprendre per qui no l’experimenta. En aquesta infografia et mostrem com descriure-la.

La fatiga és un dels símptomes més habituals de lesclerosi múltiple, així com un dels que més pot afectar a la qualitat de vida. Interfereix de forma notable amb les activitats del dia a dia a la llar o a la feina i el seu tractament és complex, ja que les causes solen ser diverses.

No obstant, també és un símptoma invisible: moltes vegades, les persones sense EM poden no adonar-se de limpacte real de la fatiga o no entendre bé fins a quin punt pot dificultar qualsevol tasca que es vulgui dur a terme.

Per tal que l’entorn de les persones amb esclerosi múltiple entengui les dificultats que suposa viure amb fatiga, saber descriure què és, pot ser molt útil. En aquesta infografia es mostren alguns consells sobre la millor manera d’explicar què és la fatiga.

 

[Transcipció]

Com descriure la fatiga de l’esclerosi múltiple

La fatiga és un símptoma invisible de l’esclerosi múltiple (EM) molt comú, difícil d’explicar per a qui la pateix i de comprendre per a qui no l’experimenta.

Què és la fatiga?

 • La fatiga no és cansament o tenir son: no s’arregla dormint o fent una migdiada.
 • La fatiga és diferent entre les persones, cadascuna la sent a la seva manera i amb una intensitat diferent.
 • La fatiga pot canviar molt d’un dia per l’altre, i pot ser impredictible.

Com la descriuen persones amb EM?

 • “Sensació física que recorda a enfonsar-se en un pantà o sorramoll. Si intento resistir-me, em fa mal i em deixa sense alè”
 • “Estar aclaparat, com si travessessis un riu de fang amb roba pesada i mullada, portant bosses plenes de pedres”
 • “Com si fos un inflable i algú em tragués la vàlvula: les meves idees es tornen borroses, no puc pensar, veure o parlar amb claredat, sento com si l’habitació s’omplís de fum”
 • “Empassar es fa més difícil, el meu equilibri empitjora, les cames em pesen i es tornen més maldestres”

A què és comparable?

 • A un jet lag dels que et deixen esgotat i desorientat.
 • A una ressaca especialment intensa.
 • A la pitjor grip que hagis tingut.
 • A les tres coses alhora.

És possible gestionar-la prioritzant l’ús de l’energia per a coses importants o demanant ajuda a altres persones.

 

Referència

Describing fatigue to others. Multiple Sclerosis Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/news/expert/describing-fatigue-others [Accés: 20/02/2023]

Revisat per: Noemí Martínez Fisioterapeuta. Centre Neurorehabilitador de la Fundació Esclerosi Múltiple Mas Sabater de Reus.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!