Símptomes de l’esclerosi múltiple remitent-recurrent

Els símptomes de l’esclerosi múltiple remitent-recurrent acostumen a presentar-se en forma de brots seguits de períodes de recuperació.

Quins són els símptomes de l’esclerosi múltiple remitent-recurrent? L’esclerosi múltiple es pot presentar, generalment, de dues maneres: de forma progressiva, quan els símptomes empitjoren al llarg del temps, o en forma de brots, la més comuna. Quan els símptomes apareixen durant un temps (que pot anar d’uns dies a, fins i tot, mesos) i després milloren, parlem d’esclerosi múltiple remitent-recurrent.

Els símptomes són impredictibles i molt variats. La majoria de persones amb EM no tindran tots els símptomes, sinó només alguns d’ells, i la malaltia pot ser molt diferent d’una persona a una altra. 

 

Símptomes més habituals de l’esclerosi múltiple remitent-recurrent

Fatiga

La fatiga és un dels símptomes més comuns de l’esclerosi múltiple i es pot presentar en qualsevol moment de la malaltia. Aquesta fatiga és una sensació de cansament intensa que dificulta fer les tasques del dia a dia. Acostuma a empitjorar al final del dia i amb les altes temperatures. Alguns canvis en l’estil de vida poden ajudar a mitigar-la.

 

Símptomes de l’EM remitent-recurrent: Problemes de visió

Més del 50% de persones amb esclerosi múltiple han tingut alguna mena de problema de vista al llarg de la seva vida, com pèrdua de visió temporal, neuritis òptica, visió doble o moviment involuntari de l’ull. És un dels símptomes que més habitualment porten a un diagnòstic. Normalment, aquests símptomes duren uns dies o setmanes i es donen en un ull, rarament en els dos.

 

Problemes de sensibilitat

En qualsevol etapa de la malaltia es poden tenir alteracions de la sensibilitat, que es poden presentar de moltes maneres: entumiment, ardor, formigueig, picor, hipersensibilitat a la pell… Aquestes alteracions poden ser molt molestes i no són fàcils de tractar, però una combinació de teràpia i canvis d’hàbits pot ser útil per afrontar-les.

 

Debilitat muscular i espasmes

La sensació de debilitat a les extremitats és un símptoma comú de l’EM i està molt vinculada amb la fatiga. L’espasticitat, una sensació de rigidesa als músculs que fa difícil moure o doblegar una extremitat, també és molt freqüent. L’espasticitat i els espasmes poden ser lleus i experimentar-se de manera ocasional, o severs, dificultant les activitats de la vida diària.

 

Problemes cognitius o “boira mental”

A vegades, les persones amb esclerosi múltiple poden notar dificultats per articular pensaments, per mantenir l’atenció, per recordar coses o per fer plans i organitzar informació. Aquests símptomes es coneixen com a problemes cognitius i afecten les funcions cerebrals superiors i la memòria. Alguns factors com la fatiga o la depressió poden influir en aquest deteriorament cognitiu.

 

Depressió

Més enllà dels símptomes físics, l’esclerosi múltiple també pot venir acompanyada de trastorns de l’estat d’ànim com la depressió. El diagnòstic de depressió clínica es dona a partir d’un conjunt de símptomes que poden ser únics per a cada persona i que van més enllà d’una època puntual de tristor: ganes de plorar, sentiments de tristor, pèrdua d’interès o plaer en activitats del dia a dia, sentiments d’inutilitat o de culpa, irritabilitat…

 

Problemes d’equilibri

La debilitat muscular, les dificultades de coordinació, els problemes de visió, la fatiga… Hi ha moltes variables de l’EM que podrien provocar falta d’equilibri i dificultats a l’hora de caminar. Un problema comú és l’anomenat peu caigut, una debilitat de la musculatura que fa que sigui difícil aixecar la punta del peu. Caminar amb peu caigut és un esforç que pot provocar caigudes freqüents.

 

Incontinència

Algunes persones amb esclerosi múltiple poden tenir problemes per controlar la bufeta, pel fet que l’EM pot interferir en els senyals que envia el cervell i que provoquen les ganes d’orinar. Moltes vegades, la incontinència es pot abordar amb diferents estratègies d’higiene, dieta i tractaments, de manera que cal consultar amb un professional sanitari aquests problemes quan succeeixin.

 

Referències

Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis. Johns Hopkins Medicine. Disponible a: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/multiple-sclerosis-ms/relapsing-remitting-multiple-sclerosis

Multiple sclerosis – Symptoms. NHS. Disponible a: https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/symptoms/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!