Reserva cognitiva i esclerosi múltiple: consells per potenciar-la

Cuidar la reserva cognitiva permet reduir l’efecte de les alteracions cognitives en les persones amb esclerosi múltiple. T’expliquem com podem millorar-la i potenciar-la.

La reserva cognitiva és important cuidar-la. Les alteracions cognitives són un símptoma comú en l’esclerosi múltiple. Entre un 40 i un 60% de les persones amb EM tenen algun tipus de problema cognitiu: alteracions de memòria, d’atenció o alentiment cognitiu…

La reserva cognitiva és com un bagul que, amb el pas dels anys, omplim d’habilitats mentals, barrejant les característiques innates i les experiències al llarg de la vida. Aquesta reserva permet que les persones amb esclerosi múltiple tolerin millor i els hi afectin menys els canvis patològics del cervell.

La reserva cognitiva permet que les persones amb EM tolerin millor i els hi afectin menys els canvis patològics del cervell

 

Com funciona la reserva cognitiva en l’esclerosi múltiple

Per entendre per què la reserva cognitiva és important en l’EM, cal introduir dos conceptes previs: La resiliència i la plasticitat cerebral.

  • La resiliència és la capacitat dels éssers vius de sobreposar-se a situacions adverses. Aquest fenomen explica que, amb el mateix grau d’afectació cerebral, hi ha persones amb deteriorament cognitiu i altres sense.
  • Per altra banda, gràcies a la plasticitat cerebral podem crear noves xarxes neuronals. Un cervell amb reserva cognitiva pot tenir un sistema ric de rutes alternatives de xarxes neuronals i així compensar el mal causat per l’EM a les xarxes ja existents.

El cervell és capaç de canviar i créixer sempre, cosa que podem aprofitar i potenciar. Què podem fer per potenciar la reserva cognitiva? Quins factors contribueixen a augmentar-la?

El cervell és capaç de canviar i créixer sempre, cosa que podem aprofitar i potenciar

 

1. Enriquiment intel·lectual

Els estudis diuen que l’enriquiment intel·lectual protegeix contra la progressió en el temps de la ineficiència cognitiva. És a dir, que les persones amb menor enriquiment intel·lectual tenen més risc de patir deteriorament cognitiu.

Per tant, cal fer activitats mentalment riques, com apuntar-te a estudiar un curs d’alguna cosa que sempre has volgut aprendre: un idioma, una carrera, un postgrau, informàtica, història… Hi ha mil temes per aprendre!

 

2. Activitat física

L’exercici aeròbic estimula la circulació cerebral augmentant el transport d’oxigen i nutrients al cervell. Això, en l’esclerosi múltiple i la cognició, es tradueix en una millora de la memòria i un augment de les connexions funcionals. S’ha associat també l’exercici físic al volum de la substància grisa i la integritat de la substància blanca.

Per tant, a passejar, ballar, nedar, anar en bici… Busca un tipus d’exercici adaptat a les teves necessitats i… a moure’s!

 

3. Alimentació

Una alimentació equilibrada és vital pel bon funcionament del cos i la ment. Si tens dubtes de com fer-ho, informa’t amb professionals d’infermeria sobre com realitzar una dieta equilibrada i bona per la ment.

Per exemple, s’ha demostrat que uns nivells adequats d’àcid fòlic són essencials per la funció cognitiva o que els àcids grassos Omega-3 poden afectar positivament la plasticitat cerebral i la cognició.

 

4. Control de l’estrès i gestió de les emocions

S’ha demostrat que els episodis estressants de la vida precedeixen, aproximadament, de 4 a 8 setmanes a l’augment d’activitat en les lesions cerebrals provocades per l’EM. Un estudi del 2012 va demostrar que un programa de teràpia de maneig de l’estrès va reduir el nombre de lesions actives en l’EM.

Cal cuidar-se anímicament, perquè l’estat d’ànim afecta negativament el nostre cervell. Emocions negatives fora! I no dubtis a demanar ajuda per aconseguir-ho. Ser feliç és el millor que un pot tenir com a objectiu.

 

5. Relacions socials i activitats d’oci

Mantenir una major participació social contribueix a un millor funcionament cognitiu. I tenir hobbies de tipus intel·lectual i social està associat a una protecció del deteriorament cognitiu.

Per tant, contacta amb els amics, apunta’t a activitats on et puguis comunicar amb gent, busca comunitats en línia, llegeix, escriu, toca un instrument, juga a cartes, pinta… Fes el que t’agradi amb gent que et faci sentir bé, i la teva reserva cognitiva augmentarà, fent front a l’esclerosi múltiple.

 

Autora: Mónica Nieves, psicòloga i directora del Centre Neurorehabilitador de la Fundació Esclerosi Múltiple a Lleida. 

 

Fonts:

J. F. Sumowski, V. M. Leavitt. Cognitive reserve in multiple sclerosis (2013). https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1352458513498834

J. F. Sumowski. Cognitive Reserve as a Useful Concept for Early Intervention Research in Multiple Sclerosis (2015). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4542634/

V. M. Leavitt et al. Aerobic exercise increases hippocampal volume and improves memory in multiple sclerosis: preliminary findings (2013). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24090098/

R. S. Prakash. Aerobic fitness is associated with gray matter volume and white matter integrity in multiple sclerosis (2010). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19560443/

D. C. Mohr et al. A randomized trial of stress management for the prevention of new brain lesions in MS (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3405245/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!