Símptomes primerencs d’esclerosi múltiple: com detectar-los

No hi ha símptomes concrets que confirmin un diagnòstic d’esclerosi múltiple, però n’hi ha alguns com els problemes de visió o l’entumiment, que poden ser un senyal d’alerta.

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune que pot ser increïblement variable. Com que l’EM afecta el sistema nerviós central i perjudica els nervis, els seus efectes poden ser similars als de moltes altres malalties i per això el seu diagnòstic, de vegades, pot ser llarg i difícil.

Quins són els símptomes primerencs més habituals a l’esclerosi múltiple?

Tot i que no hi ha cap patró per als símptomes de l’esclerosi múltiple i totes les persones viuen la seva malaltia de manera diferent, hi ha alguns símptomes que poden ser un senyal d’alerta. Dos dels més significatius, perquè també són més obvis que altres, solen ser:

 • Neuritis òptica: els problemes de visió en general (visió doble, visió borrosa, ceguesa temporal d’un sol ull) són un dels símptomes que poden portar al diagnòstic. Sol afectar un ull, poques vegades a tots dos.
 • Entumiment i formigueig: els problemes de sensibilitat són habituals a l’EM i poden ser un senyal d’alarma, especialment quan es prolonga en el temps i afecta el moviment. Normalment, afecta les cames, braços o cara, però es pot donar a qualsevol part del cos.

Els símptomes més comuns de l’esclerosi múltiple es poden donar en moltes altres malalties, per la qual cosa el seu diagnòstic pot trigar un temps.

 

Altres símptomes de l’esclerosi múltiple

A més d’aquests dos símptomes, l’esclerosi múltiple es pot presentar de moltes altres maneres. No tothom els experimentarà tots ni amb la mateixa intensitat. Alguns exemples són:

 • Fatiga: és un dels símptomes més comuns i va més enllà d’un simple cansament. És una fatiga que apareix sense causa aparent i que pot dificultar les activitats del dia a dia.
 • Pèrdua d’equilibri i mareigs: els problemes d’equilibri poden aparèixer per diversos motius, com ara l’entumiment a les cames, els problemes de visió, els espasmes o la fatiga, i poden provocar caigudes o dificultar la marxa.
 • Espasticitat i espasmes: aquesta sensació de rigidesa i pesadesa muscular pot perjudicar el moviment de les extremitats, a més de venir acompanyat de vegades d’altres símptomes associats com a dolor o debilitat muscular.
 • Tremolor: els tremolors provocats per l’EM poden ser lleus o més pronunciats, arribant a afectar l’habilitat per sostenir objectes o realitzar accions com escriure.
 • Dolor: pot ser puntual o crònic i presentar-se de moltes maneres diferents, per l’efecte directe del dany als nervis o a conseqüència d’altres símptomes.
 • Problemes de restrenyiment i incontinència: l’EM pot afectar la bufeta i els intestins, per la qual cosa pot causar problemes per anar al lavabo.
 • Problemes de memòria i concentració: els símptomes cognitius també són freqüents a l’EM, especialment la coneguda com a “boira mental” que dificulta la memòria i l’atenció.

 

Com puc saber si necessito un diagnòstic d’esclerosi múltiple?

No hi ha cap test concret per detectar l’esclerosi múltiple, per això moltes vegades pot ser difícil de diagnosticar. Sovint, el diagnòstic és un procés de descart entre altres condicions similars o un conjunt de diferents proves que apunten a l’EM.

Si es té sospita d’una possible EM per algun dels símptomes més habituals, és recomanable anar a consulta per confirmar-ho o descartar-ho. Les proves més habituals que es realitzen per diagnosticar esclerosi múltiple són:

 • Anàlisi de la història clínica: mitjançant preguntes, un professional sanitari intentarà detectar i classificar tots els símptomes que hagi pogut experimentar la persona.
 • Examen neurològic: consisteix en una exploració física per avaluar diferents funcions neurològiques i detectar alteracions.
 • Anàlisi de sang: sol utilitzar-se per descartar altres malalties i condicions.
 • Ressonància magnètica: aquesta prova permet detectar possibles lesions causades per l’esclerosi múltiple.
 • Potencials evocats: aquests exàmens avaluen la resposta del sistema nerviós central davant de diferents estímuls.

 

Referències

Multiple Sclerosis (MS) Symptoms and Early Warning Signs of MS. Web MD. Disponible a: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/multiple-sclerosis-symptoms

Early Signs of Multiple Sclerosis. RUSH. Disponible a: https://www.rush.edu/news/early-signs-multiple-sclerosis

Early Signs of MS – Common Signs and Symptoms. MS Society UK. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/early-signs-of-ms

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!