Com identificar els símptomes de recaiguda de l’esclerosi múltiple

En els períodes de recaiguda, les persones amb esclerosi múltiple (EM) poden experimentar un empitjorament dels símptomes existents o l’aparició de símptomes nous.

En alguns casos, resulta difícil identificar si es tracta de veritables símptomes del progrés de la malaltia o si només és un mal dia, i pots tenir dubtes respecte els agreujaments sobtats. És convenient entendre els símptomes de la recaiguda per alleujar la simptomatologia depressiva que pot generar-te incertesa.

Entendre la recaiguda de l’esclerosi múltiple

Les recaigudes de l’EM són conseqüència de la inflamació del sistema nerviós central i el consegüent dany en el teixit que protegeix els nervis, conegut com a capa de mielina. La ruptura d’aquesta capa provoca una disrupció de la comunicació entre cèl·lules nervioses, fet que pot causar una gran varietat de símptomes neurològics depenent del lloc on s’ha produït el dany.
El curs més comú que pren la malaltia, anomenat Esclerosi Múltiple amb Recaiguda-Remissió (EM RR), és un període de símptomes aguts seguits d’un període de remissió en què la inflamació s’anirà alleujant fins a desaparèixer. Tanmateix, això no garanteix la desaparició de tots els símptomes. Alguns d’ells poden persistir de manera estable amb tan sols alguns daltabaixos ocasionals.

                              Recuperació després de la recaiguda

En termes mèdics, una recaiguda pot identificar-se quan la persona experimenta un o més símptomes neurològics nous, o bé l’empitjorament d’un o més dels ja existents. Perquè es consideri una recaiguda, aquests símptomes han de persistir durant almenys 24 hores i han de donar-se un mínim de 30 dies de separació entre els episodis d’empitjorament.

Quan els símptomes són una recaiguda?

Alguns episodis d’empitjorament no constitueixen una recaiguda, atès que es tracta dels efectes de la lesió ja existent i no d’una progressió d’aquesta.
L’empitjorament passatger dels símptomes per causes externes es coneix com a pseudoexacerbació. Quan cedeixen les causes externes, com la intolerància a la calor, infeccions i estrès físic o emocional, els símptomes també desapareixen.
També es poden experimentar símptomes paroxístics. Aquests símptomes apareixen de sobte i duren tan sols uns minuts o segons abans de desaparèixer. Poden ocórrer com a casos aïllats o de forma cíclica en el curs d’unes hores o dies, tot i que els símptomes recurrents poden arribar a perllongar-se durant mesos.

Quan contactar amb el metge?

Els símptomes de l’esclerosi múltiple són impredictibles, i fins i tot per als metges pot resultar difícil distingir les recaigudes dels símptomes paroxístics i les pseudoexacerbacions. L’única manera de saber si tens noves lesions és fer-te una ressonància magnètica, tot i que no sempre és necessari. El metge et pot preguntar com afecten els símptomes a la teva qualitat de vida i decidir com procedir en funció de la teva experiència, que és clau per al benestar a llarg termini.

Tot el que cal saber sobre les ressonàncies magnètiques i l’esclerosi múltiple

En tot cas, quan experimentes un agreujament, és aconsellable que evitis les possibles causes externes per veure si es produeix una millora. En cas que els símptomes no cedeixin, no pensis el pitjor: el primer és visitar el metge i seguir portant un estil de vida saludable, amb suficient descans i adherència al tractament prescrit.

Accés al document original:

Am I Having an MS Relapse? STACHOWIAK, Julie. PhD. Septiembre de 2017. Disponible a: https://www.verywellhealth.com/ms-how-do-i-know-if-im-having-a-relapse-2440699

Revisat per: Sara Navarro Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (colegiada nº 23.565)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!