Què és el deteriorament cognitiu en l’esclerosi múltiple?

Aproximadament, entre un 40 i 65 % de les persones amb esclerosi múltiple presenten algun símptoma de deteriorament cognitiu, però, què és exactament?

Un dels possibles símptomes que poden tenir les persones amb esclerosi múltiple és deteriorament cognitiu. Parlem de deteriorament cognitiu quan les funcions cerebrals superiors i la memòria es veuen afectades.

Aquestes alteracions es produeixen per l’aparició de lesions que afecten les substàncies grisa i blanca del cervell i per certa pèrdua de volum cerebral (atròfia). Gràcies a la plasticitat neuronal, el nostre cervell aconsegueix atenuar o compensar les fallades produïdes per aquestes lesions fins a un cert límit, que és quan l’individu comença a notar dificultats. D’aquesta manera, el deteriorament cognitiu pot estar present tant en fases inicials de la malaltia com en fases més tardanes.

Símptomes cognitius de l’esclerosi múltiple

Els símptomes cognitius difereixen entre persones i depenen en gran manera de la localització exacta de les lesions i del tipus d’atròfia que presenta cadascun.

Entre els més habituals hi ha:

  • Disminució de l’atenció. Problemes per mantenir i dividir l’atenció
  • Alteració de la capacitat per mantenir i manipular informació durant un període de temps
  • Disminució de la velocitat de processament de la informació
  • Alteració de la memòria i dificultats per fixar nous aprenentatges
  • Dificultat per organitzar-se basant-se en uns objectius propis
  • Alteració de la discriminació dels colors i reconeixement dels objectes
  • Alteració dels càlculs espacials i d’orientació de línies
  • Disminució de la fluïdesa verbal i atenció auditiva
  • Fatiga mental

Els neuròlegs i neuropsicòlegs solen fer preguntes sobre aquests símptomes i, si hi ha afectació, porten a terme una avaluació completa per mitjà d’una sèrie de qüestionaris i proves per tal de fer un diagnòstic.

Factors que influeixen en el deteriorament cognitiu

Quan s’avalua el deteriorament cognitiu d’una persona, cal fer mesuraments per veure com ha evolucionat al llarg del temps. A més, cal tenir en compte una sèrie de factors que poden influir en l’exercici cognitiu de les persones amb esclerosi múltiple, com ara la fatiga o la depressió.

Cal destacar que el consum de determinats fàrmacs com antidepressius, fàrmacs utilitzats per al tractament dels símptomes urinaris, per al dolor o per lespasticitat també poden suposar més riscos en el correcte funcionament cerebral.

No obstant això, hi ha determinats medicaments per a l’EM que contribuirien a prevenir el deteriorament cognitiu, ja que han demostrat una disminució de la progressió de l’atròfia cerebral i a més limiten l’aparició de noves lesions, visibles per ressonància magnètica.

Exercicis per retardar l’aparició de la deterioració cognitiva

D’altra banda, es recomana fer exercicis d’estimulació cognitiva per retardar l’aparició de símptomes, com ara: lectura diària, sopa de lletres, sudokus, entrenament mental amb aplicacions per a dispositius mòbils o aprendre un nou idioma.

També hauríem de fer exercici físic regularment, ja que d’aquesta manera el cervell aconsegueix una correcta oxigenació i una millor circulació sanguínia ajudant a prevenir el deteriorament cognitiu.

Finalment, la dieta mediterrània sana, una bona hidratació, dormir bé, evitar l’estrès, mantenir una vida socialment activa i l’adequat control de factors de risc vasculars (com l’obesitat, la tensió arterial, els nivells de sucre i colesterol en la sang) poden assegurar una correcta conservació del nostre cervell.

 

Vídeo “Dibujando la Esclerosis Múltiple: “El Deterioro Cognitivo” (Sanofi)

Referències

Dibujando la Esclerosis Múltiple. Deterioro cognitivo. Sanofi España. Disponible a: https://www.youtube.com/watch?v=qDwJA4uaDdE

Los déficits cognitivos más habituales en pacientes con Esclerosis Múltiple. Asociación Española de Esclerosis Múltiple de Albacete. Disponible a: https://emalbacete.es/los-deficit-cognitivos-mas-habitualmente-encontrados-en-pacientes-con-esclerosis-multiple/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!