Com millorar l’equilibri en persones amb esclerosi múltiple?

Un dels símptomes habituals en les persones amb esclerosi múltiple és la possible aparició de problemes d’equilibri. La pràctica de simples exercicis per enfortir peus, turmells i cames pot ajudar a prevenir-los.

Per què apareixen els problemes d’equilibri en l’esclerosi múltiple?

El motiu de l’aparició d’aquest símptoma no està del tot clar. Algunes de les teories es basen en el fet que l’EM pot provocar:

  • Una disminució de la capacitat de reacció davant d’un desequilibri o a un canvi postural.
  • Per l’aparició d’entumiments i/o formiguejos: aquests poden confondre al cervell sobre la ubicació d’una part del cos.
  • Problemes de visió, que contribueixen a perdre l’equilibri.
  • Interrupcions entre l’oïda interna i el cervell.
  • Fatiga, espasmes i rigidesa muscular que poden afectar indirectament l’equilibri.

Segons Pam Fisher, fisioterapeuta de NutriFormance a St Louis, certs exercicis poden ajudar a millorar l’equilibri i la capacitat de caminar, però cal fer-los amb seguretat i vigilant de no caure, per la qual cosa Fisher recomana fer-los a casa i supervisats per un membre de la família quan sigui possible, així com consultar al metge i al fisioterapeuta de referència de cada persona perquè l’ajudi a dissenyar exercicis específics.

4 exercicis fàcils per fer a casa per millorar l’equilibri

1. Elevació de talons

Apropar-se a una paret on poder recolzar-se i aixecar els talons fins a aguantar-se de puntetes. Baixar els talons i tornar a posar el pes a sobre, a continuació aixequi els dits dels peus. Mantenir cada posició durant uns 5 segons. Repetir l’exercici entre 10 i 15 vegades.

2. Fer servir només un peu de suport

Fent servir una paret per mantenir l’equilibri, aixecar un peu recolzant-lo sobre l’altra cama. Mantenir la posició sostenint-se en una sola cama durant 30 segons. Si se sent segur pot intentar sostenir-se col·locant els dos braços en horitzontal (com a la imatge de l’article) o per sobre del cap.

3. Exercicis per als peus

Els dits de les mans i els peus són molt importants en l’equilibri. Aquest exercici consisteix a intentar subjectar objectes petits amb els dits dels peus, com bales de jugar o mocadors de paper del terra. Així enfortim les cames i els músculs dels peus. Es recomana fer això entre 5 i 10 vegades amb cada peu. Un altre exercici de peus pot ser escriure a l’aire les lletres de l’abecedari amb cada peu.

4. Caminar de taló i dit gros

Fent servir una paret per mantenir l’equilibri, caminar col·locant un peu directament davant de l’altre, de manera que el dit gros del peu del darrere toqui amb el taló del peu del davant, com si s’estigués caminant sobre una barra d’equilibri. Fer de 5 a 15 passos cap endavant, i després de 5 a 15 passos cap enrere.

Més pràctiques que enforteixen l’equilibri en l’esclerosi múltiple

Bicicleta estàtica

Fer bicicleta enforteix els músculs de les cames. Es recomana començar sempre a una velocitat i intensitat baixes per escalfar abans d’augmentar la resistència o velocitat. Després de fer l’entrenament, recordar sempre fer estiraments.

Taitxí

Els moviments del taitxí són lents, però fer-los regularment pot augmentar la força i la flexibilitat, millorant així el rang de moviment. També pot ajudar a reduir la sensació d’inseguretat o por de caure. Es poden trobar vídeos de taitxí en línia, però la millor manera d’aprendre és assistint a classes.

Referència:

Exercises to Improve Balance for People With Multiple Sclerosis. Disponible en: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/living-with/exercises-to-improve-balance/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!