Esclerosi múltiple en dones joves: símptomes i alertes

L’esclerosi múltiple es diagnostica més en dones que en homes, especialment en dones joves, i presenta algunes particularitats respecte als símptomes.

Gairebé tres vegades més dones que homes són diagnosticades d’esclerosi múltiple, encara que l’impacte sigui similar en ambdós sexes. Aquesta malaltia neurològica és de les condicions cròniques més comunes entre la població jove i els símptomes i el seu impacte són molt variables.

Es considera que l’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune, ja que fa que el cos ataqui el seu propi sistema nerviós central afeblint la mielina (la substància que protegeix els nervis). No se sap què desencadena l’EM o per què apareix més en dones, però alguns estudis investiguen l’impacte de les hormones sexuals al sistema immune.

 

Qui té més risc de ser diagnosticat amb esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple, almenys en la variant més freqüent (EM remitent-recurrent), apareix de forma més freqüent en dones d’entre 20 i 40 anys que en homes. Pel que fa a la causa d’això, hi ha diferents hipòtesis, però encara no hi ha certeses al respecte.

Algunes investigacions relacionen els nivells de certes hormones amb les probabilitats de desenvolupar una EM més o menys severa. Per exemple, se sap que les hormones tenen un impacte decisiu durant l’embaràs, que sol ser un període on es redueixen els brots i l’impacte de la malaltia.

Alguns estudis relacionen l’augment dels nivells hormonals de l’embaràs amb un estat de més protecció contra l’EM.

 

Símptomes de l’esclerosi múltiple en dones

Tot i que els símptomes de l’esclerosi múltiple en dones solen ser semblants als dels homes, poden presentar un repte addicional pels canvis hormonals. Alguns punts a tenir en compte són:

  • Menstruació: encara que cal més investigació sobre el tema, alguns estudis indiquen que certs símptomes poden empitjorar durant el període menstrual i que pot alterar la regularitat del cicle.
  • Embaràs: encara que l’embaràs pot reduir alguns dels símptomes durant un temps, els brots poden augmentar els tres primers mesos després de donar a llum. Tot i això, continua sent necessària més investigació al respecte. L’embaràs també pot exacerbar alguns símptomes com ara la fatiga o els problemes de bufeta.
  • Menopausa: és difícil saber si l’empitjorament dels símptomes és degut a la menopausa, al procés natural d’envellir o a la progressió de la malaltia, encara que hi ha alguns estudis (poc conclusius) al respecte.

 

Altres símptomes de l’esclerosi múltiple

Com que l’activitat de l’esclerosi múltiple al sistema nerviós no segueix un patró fix, els símptomes que provoca són molt variables. L’EM pot afectar tot el cos i els símptomes d’una persona poden no tenir res a veure amb els altres. Això no obstant, els més habituals solen ser:

  • Fatiga: sobre un 80% de persones amb EM presenten fatiga, un símptoma que té un gran impacte a la vida diària. A més, no només apareix com a efecte directe de l’EM, sinó que pot empitjorar per culpa d’altres símptomes com ara la depressió.
  • Entumiment i formiguejos: els trastorns de sensibilitat, especialment als braços, cames o cara, solen ser un dels primers símptomes de l’EM en molts casos.
  • Problemes de vista: per a moltes persones, problemes com la vista doble, punts cecs en un ull o moviments involuntaris de l’ull també són un dels primers senyals de l’EM.
  • Espasmes i rigidesa muscular: l’EM pot causar espasticitat, que provoca espasmes i rigidesa dels músculs de manera involuntària.
  • Problemes d’equilibri: algunes persones amb EM poden experimentar problemes d’equilibri, que a més es poden agreujar a causa d’altres símptomes (entumiment, manca de visió, fatiga…).
  • Problemes cognitius: els problemes de memòria o de concentració (la “boira mental”) són habituals en les persones amb esclerosi múltiple.

 

Referències

15 symptoms of multiple sclerosis (MS) in women. Medical News Today. Disponible a: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324944

Why Young Women Are At Greater Risk Of Multiple Sclerosis. Henry Ford Health. Disponible a: https://www.henryford.com/blog/2022/03/why-young-women-are-at-greater-risk-of-multiple-sclerosis

15 Early Warning Signs of MS All Women Need to Know. Pacific Neuroscience Institute. Disponible en: https://www.pacificneuroscienceinstitute.org/blog/patient-story/15-early-warning-signs-of-multiple-sclerosis-all-women-need-to-know/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!