Estiu i esclerosi múltiple: 11 consells per combatre la calor

Moltes persones amb esclerosi múltiple veuen com molts dels seus símptomes empitjoren amb les altes temperatures. Exposem 11 consells que poden ser molt útils per minimitzar els seus efectes.

La majoria de persones amb esclerosi múltiple pateixen una intolerància important a la calor. Pràcticament tots els símptomes empitjoren quan les temperatures són altes. Per això, amb l’arribada de l’estiu, és de gran importància prendre una sèrie de mesures per combatre la calor i poder gaudir, així, de les activitats a l’aire lliure.

A continuació, s’exposen 11 consells que poden ser molt útils per minimitzar els efectes de les altes temperatures.

1. Aire condicionat

Un remei molt important per lluitar contra la calor, especialment, si es pot disposar d’un aparell a l’habitació, ja que pot ser de gran ajuda per dormir i passar unes nits més agradables.

De la mateixa manera, és recomanable visitar llocs que disposin d’aire condicionat i temperatures fresques, com centres comercials o biblioteques, per exemple. Si no es pot disposar d’aire condicionat a casa, un deshumidificador i diversos ventiladors també poden ajudar.

2. Mantenir el sol fora de casa

És important evitar que el sol, especialment el del migdia, entri a casa i augmenti la temperatura general. Per això, és recomanable que les persianes es mantinguin baixades, especialment entre les 11h i les 14h.

3. Dormir tot sol

Dormir amb algú aporta molta calor corporal, que pot ser negativa i incòmoda per a una persona amb EM.

4. Dutxes i banys d’aigua freda

Quan les temperatures són molt altes, els banys d’aigua freda poden ser una gran satisfacció, especialment abans de sortir al carrer i d’anar a dormir. Fins i tot, el simple fet de remullar els peus o els canells en aigua freda ajuda a baixar la temperatura del cos.

5. Practicar exercici moderat

L’exercici és molt important per a les persones amb EM, però s’ha d’anar amb molta cura quan les temperatures són altes; s’ha d’evitar practicar esport durant les hores de màxima calor. No s’ha de ser massa exigent i sempre s’ha de prendre una dutxa d’aigua freda a continuació, per recuperar la temperatura del cos.

6. Nedar

Si és possible, la natació és l’exercici més aconsellable durant l’estiu. Treballa la majoria de grups musculars, la mobilitat i l’equilibri, a la vegada que manté una temperatura baixa del cos.

7. Vestir roba de fibres naturals

Aquests teixits permeten la transpiració de la pell. Per això, és aconsellable vestir roba de cotó o de lli i de colors clars. De la mateixa manera, és millor escollir la roba de llit de les mateixes característiques; els llençols de cotó absorbeixen la suor i permeten que la pell respiri.

8. Utilitzar roba refrescant

Actualment, existeixen peces de roba, com barrets o armilles, formades per cristalls de gel que retenen el fred quan es mullen.

9. Portar barret

Els raigs de sol que cauen directament sobre el cap tenen un gran impacte en la temperatura corporal, per això, és important protegir-lo amb un barret o una gorra.

10. Buscar l’ombra

Quan es passegi pel carrer, és important escollir aquells camins que disposin de més ombra.

11. Portar beguda freda

Sempre que es passi cert temps fora de casa quan les temperatures són altes, és important portar begudes fredes. Es poden congelar perquè es mantinguin fresques i anar-les bevent a mida que es desfan, així com utilitzar-les per refrescar el coll i la cara.

Enllaços als documents originals:

Do you panic in the sun? MS Connection Blog, National Multiple Sclerosis Society, 2012 [accés: 10 de juny de 2014]. Disponible a: http://www.msconnection.org/Blog/May-2012/Do-you-panic-in-the-sun

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd