Prepara’t per a l’estiu amb esclerosi múltiple

L’estiu és, potser, l’època més temuda per a les persones amb esclerosi múltiple i la més desitjada per a la resta del món. Tanmateix, existeixen alguns trucs no només per sobreviure a l’estiu, sinó també per gaudir-lo.

La calor pot ser asfixiant. Dins del cotxe, al carrer, a les estacions de metro… Les temperatures extremes poden intensificar els símptomes de la l’esclerosi múltiple. Tanmateix, existeixen maneres de controlar el seu impacte sobre el cos.

No totes les persones amb EM són susceptibles a la calor. Per saber en quina mesura t’afecta, cal reconèixer signes com la pèrdua d’energia, la irritabilitat, el mal de cap, les nàusees i la manca de gana, una pitjor memòria o l’excés/falta de suor. A continuació, et detallem algunes mesures per preparar-se per a l’estiu i tot el que comporta.

Les temperatures extremes poden intensificar els símptomes de la l’esclerosi múltiple. Tanmateix, existeixen maneres de controlar el seu impacte sobre el cos.

  • Nutrició

La majoria de persones busquen maneres externes de mantenir-se fresques, però aquest és un procés que comença a l’interior. És important mantenir-se hidratat amb líquids freds que facin baixar la temperatura del cos i evitar begudes que et deshidratin, com el café, la coca-cola o l’alcohol. Portar una nevera al cotxe permet conservar fredes les begudes.

Menjar bé és un costum que cal no descuidar a l’estiu. Les amanides, les verdures o les sopes fredes poden preparar-se prèviament. Una mala alimentació contribueix a augmentar la fatiga.

  • Carnet de discapacitat

Amb el carnet de discapacitat pots evitar estar massa temps exposat a la calor de l’exterior. Aparcar prop de la porta d’un supermercat permet no haver de carregar amb les bosses de la compra mentre el sol et crema el clatell. El fet de sol·licitar el carnet no vol dir rendir-se ni admetre una derrota. Demostra intel·ligència i capacitat d’adaptació.

  • Aprofitar les hores menys caloroses

Realitzar les activitats que exigeixen més esforç físic quan fora fa menys calor permet alleujar la pressió durant la resta del dia. Tanca bé les persianes de casa durant el matí per evitar que entri la calor i endarrereix totes les tasques feixugues que puguis a la tarda o a la nit. Aprofita també aquestes hores per quedar amb els amics o fer vida social.

  • Equipar-se

Els barrets d’ala ampla són un gran complement per a l’estiu, ja que ajuden a protegir-se del sol. Alguns no tenen part de dalt i permeten l’absorció de vitamina D. Per fer activitats a l’aire lliure com la jardineria, una bona opció és posar-se un mocador remullat en aigua freda al voltant del coll. Un polvoritzador d’aigua, o fins i tot una piscina, també poden mitigar la calor. Pel que fa a la roba, tria sempre teixits lleugers que deixin respirar el teu cos.

Per evitar sorpreses durant els dies de més calor, la millor opció és anticipar-se amb aquestes mesures. L’estiu no vol dir haver-se de quedar a casa. Parant atenció al teu cos, podràs gaudir-ne.

 

Referències

Don’t Let Multiple Sclerosis Steal Your Summer. Brain & Life. American Academy of Neurology (2019) https://www.brainandlife.org/the-magazine/online-exclusives/dont-let-multiple-sclerosis-steal-your-summer/

29 Tips to Help You Survive the Summer While Living With Multiple Sclerosis. Multiple Sclerosis News Today (2017). https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/08/11/29-tips-survive-summer-living-multiple-sclerosis/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

Cistella
  • No hi ha productes a la cistella.