10 consells per menjar bé i controlar els símptomes de l’esclerosi múltiple

No existeix una dieta que hagi demostrat ser efectiva per curar l’esclerosi múltiple (EM). Malgrat això, els aliments nutritius permeten controlar els símptomes de l’EM i els problemes de salut que se’n deriven. A continuació, proposem 10 consells per a una dieta saludable.

De vegades, és fàcil descuidar la nostra salut i acumular aliments poc saludables o no fer prou exercici, sense pensar en les conseqüències que pot tenir en el nostre cos. Cuidar d’un mateix és, ara, més important que mai, i vigilar què i com mengem és el primer pas per aconseguir-ho.  

La dieta juga un paper fonamental en la nostra salut, especialment quan es conviu amb una malaltia crònica com l’esclerosi múltiple. Planificar amb cura la dieta pot ajudar, també, a controlar millor certs símptomes de l’EM com la fatiga, els problemes intestinals o la incontinència. A més, ens pot ajudar a prevenir altres malalties habitualment relacionades amb l’EM, com pot ser el colesterol alt o problemes cardiovasculars.

Portar una bona alimentació suposa esforç i paciència. Els canvis han d’introduir-se a poc a poc i amb l’ajuda d’un metge o un dietista. Per fer-ho més fàcil, aquí tens 10 consells que et poden ajudar a alimentar-te millor per tenir cura de la teva salut.

Planificar amb cura la dieta pot ajudar a controlar millor certs símptomes de l’EM com la fatiga, els problemes intestinals o la incontinència

1. Desconfiar de les dietes miracle

Les persones amb EM han de sospitar de les dietes que prometen ser la cura de la seva malaltia i asseguren resultats en temps rècord, ja que la seva eficàcia no està provada científicament. A més, poden ser perjudicials per a la salut, perquè suprimeixen els nutrients bàsics. 

2. Consumir aliments baixos en greixos i rics en fibra

Una dieta baixa en greixos saturats i rica en fibres és la base d’una bona salut, tant per a les persones amb EM com per a la població general. Els aliments com les fruites, les verdures, les nous i les llavors proporcionen al cos l’energia que necessita. En canvi, els greixos saturats i trans estan associats amb un gran nombre d’efectes negatius. Aquesta dieta permet mantenir un pes saludable; cal recordar que el sobrepès pot agreujar els símptomes de l’EM com la fatiga.

3. Consumir cinc racions de fruita i verdura al dia

Són una font important de fibra, proporcionen vitamines i minerals i tenen propietats antiinflamatòries. Actualment, els antioxidants que es troben a moltes fruites i verdures estan sent estudiats per veure si tenen un paper en l’alentiment de la progressió de l’EM. Consumir diàriament cinc racions de fruites i verdures pot ser difícil. Ser creatiu i innovador facilitarà aquesta tasca. Per exemple, esmorzar torrades amb alvocat o afegir maduixes al gaspatxo són opcions saboroses i nutritives.

4. Menjar peix un mínim de dues vegades a la setmana

El peix blau és ric en omega 3. Encara que la investigació és limitada, els àcids greixos omega 3 podrien ser beneficiosos per a les persones amb EM, per reduir la durada i la severitat dels brots. A més, l’omega 3 millora la salut del cor, baixa la pressió arterial i pot reduir la inflamació. Per a aquells a qui no els agrada el peix, les nous i la llinosa són fonts importants d’omega 3 i es poden incloure a les amanides, a les salses o als batuts.

5. Beure molta aigua

La deshidratació contribueix a la fatiga i a l’estrenyiment, símptomes freqüents entre les persones amb EM. Per a prevenir-la, cal beure vuit gots d’aigua al dia. La sensibilitat a la calor és un altre símptoma comú de l’EM. Les dutxes d’aigua calenta, l’esport o les altes temperatures a l’estiu poden provocar el sobreescalfament de les persones amb EM. Una hidratació correcta permet al cos refredar-se a través de la transpiració.

6. Substituir la sal per altres espècies

S’ha comprovat que el consum elevat de sodi augmenta l’activitat de l’EM, provocant més exacerbacions o augmentant el risc de desenvolupar noves lesions. A més de la sal afegida en cuinar, molts aliments processats contenen una alta quantitat de sodi (com patates xips, menjars enllaunats, refrescos, aigua amb gas, etc.), per tant, és important revisar les etiquetes abans de comprar qualsevol producte. Les espècies sense sodi i les herbes aromàtiques són una alternativa.

7. Obtenir suficient vitamina D

Ajuda el cos a absorbir el calci i si manca pot provocar osteoporosi en adults. Diverses investigacions han demostrat que la vitamina D pot alentir la progressió de l’EM i ajudar en el tractament inicial de la malaltia.

La vitamina s’absorbeix a través de l’exposició al sol. Malgrat això, exposar-s’hi massa estona augmenta el risc de patir càncer de pell. En aquest sentit, es recomanen de 10 a 15 minuts d’exposició mínim tres cops per setmana. També pot trobar-se vitamina D en els peixos greixosos, com el salmó, i en els productes làctics com la llet o el iogurt. És possible que, malgrat ingerir aliments rics en vitamina D i prendre el sol, moltes persones amb EM tinguin un dèficit d’aquesta vitamina. En aquest cas, els suplements de vitamina D són una opció a considerar amb el consens d’un metge.

8. Incrementar el nombre d’àpats al dia

Passar moltes hores en dejú augmenta la fatiga. Per tal de mantenir un bon nivell d’energia, la millor opció és augmentar el nombre d’àpats diaris. Això no vol dir devorar paquets de patates fregides abans dels àpats o inflar-se a galetes després de sopar. Existeix una gran varietat de refrigeris sans que poden prendre’s durant el dia (crueses, fruits secs, formatge, raïm) i mantenir un pes saludable.

9. Innovar amb el iogurt

És un aliment que contribueix a l’equilibri de la flora intestinal. La medicació pot alterar l’equilibri microbià de l’intestí i provocar problemes com la diarrea o la inflor. El iogurt ajuda a restaurar-lo. A més, conté calci i vitamina D. Es pot prendre com a postres o berenar o utilitzar per a fer salses o sopes.

10. Preparar menjar per a tota la setmana

Quan apareix la fatiga no ve gens de gust posar-se a cuinar. Per aquest motiu, és una bona idea trobar un dia a la setmana i dedicar-lo a preparar menjar casolà per a la resta dels dies: guisats, peixos al forn, purés de verdures o batuts de fruites. Aquesta mena de plats requereixen més temps i poden congelar-se o deixar-se al frigorífic. Una altra opció és preparar amb antelació allò que requereixi més temps, com pelar i tallar verdures i tenir-ho tot llest per cuinar en qualsevol moment.

Accés al document original:

Healthy multiple Sclerosis diet. Disponible a: http://www.everydayhealth.com/hs/multiple-sclerosis-symptoms/healthy-multiple-sclerosis-diet-pictures/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!