Exercici físic i esclerosi múltiple: com vèncer la inactivitat

El sedentarisme i la inactivitat contribueixen a fer les tasques quotidianes més feixugues per a les persones amb EM. Per això, fer exercici físic de manera regular és molt beneficiós per millorar tant la forma física com l’estat d’ànim.

L’activitat física no només serveix per exercitar el cos, també és la millor manera d’evitar el sedentarisme, oxigenar-se i millorar l’estat d’ànim. Més enllà dels avantatges genèrics, l’exercici físic aporta alguns beneficis especialment positius per a les persones amb esclerosi múltiple, com ara:

  • L’augment de la capacitat cardiorespiratòria.
  • La millora de la força i el to muscular.
  • L’increment de la massa òssia i de la flexibilitat.
  • La millora de l’equilibri i la fatiga.
  • La repercussió positiva en l’estat d’ànim, combatent la depressió i l’ansietat.
  • La prevenció de l’obesitat, la diabetis i el risc cardiovascular.

Començar a fer exercici

Malgrat tots aquests efectes positius, és molt fàcil dissuadir-se de fer exercici amb arguments molt senzills i recurrents. Per molt que se’n coneguin els beneficis, sentir-se desanimat o fatigat sovint és suficient per evitar l’activitat física. Així, a vegades és complicat superar les barreres mentals que evadeixen l’activitat, però existeixen diferents trucs per fer el pas i notar els primers resultats.

Començar a poc a poc i posar-se objectius assequibles a curt termini, és una molt bona fórmula per iniciar una rutina d’activitat. Com sempre, cada cas és particular i parlar amb els professionals sanitaris de referència sobre les circumstàncies personals és molt bona idea per obtenir recomanacions adaptades a la realitat de cadascú.

També és important compartir les excuses que serveixen per evitar l’activitat amb algú que les pugui rebatre o fer una llista per recordar els avantatges de superar aquests arguments.

Mantenir l’activitat física

Un cop s’ha iniciat una rutina d’exercici físic és fonamental mantenir-la amb una certa regularitat perquè si no els beneficis acaben desapareixent. Per això, és convenient trobar una mena d’activitat que agradi a cada persona i que pugui resultar motivadora per continuar-la practicant. Així, pot haver-hi qui prefereixi fer exercici en grup o individualment, en una classe o com a part d’un equip. Totes les formes són beneficioses i cal trobar els recursos per mantenir-les en pràctica.

Existeixen una sèrie de trucs que poden ser útils per conservar una rutina d’exercici:

  • Fixar objectius raonables. Establir propòsits assequibles és vital per evitar frustracions i guanyar motivació per anar-los renovant gradualment.
  • Buscar acompanyament. Pot ser en forma de classes conjuntes, de comunitat en línia o d’assessorament a l’hora de dissenyar un programa d’exercici, si es vol practicar individualment. Tenir una persona que conegui els objectius i faci un seguiment del desenvolupament de l’activitat pot ser molt profitós.
  • No penalitzar les faltes. El més important és la regularitat, però és vital no castigar-se, si no es fa exercici un dia en què estava planejat fer-ho. Cal fixar-se en tot el que s’està aconseguint i respectar-se si un dia no es pot fer pel motiu que sigui.
  • Evitar l’avorriment. Hi ha persones que es poden cansar de fer la mateixa activitat cada setmana. En aquests casos, cal detectar-ho i buscar la manera d’afegir alguna variació a la rutina cada vegada que sigui necessari.
  • Trobar un bon moment. L’estona del dia o de la setmana que es dedica a l’exercici pot incorporar-se de manera natural en la vida quotidiana. Com per exemple, dedicant un temps a caminar d’un lloc a l’altre, en lloc d’utilitzar el cotxe.
  • Utilitzar una aplicació. Tenir recursos que compten els passos o la distància pot ajudar molt a fixar nous reptes i fer un seguiment d’allò que s’aconsegueix cada setmana. De nou, cal començar a poc a poc i augmentar progressivament, de manera raonable.
  • Fer-ho per una bona causa. Afegir un motiu solidari a l’activitat física, com recaptar diners o sensibilitzar a la població, pot sumar una motivació i una satisfacció extra.

 

Fer exercici és molt beneficiós i no s’ha de viure com una obligació ni un suplici, sinó com una oportunitat per millorar la qualitat de vida i trobar una motivació afegida per al dia a dia. Cal tenir en compte sempre les característiques personals de cadascú i valorar tots els passos que es facin per evitar la inactivitat.

En aquest sentit, tothom pot fer exercici, adaptant-se a la seva realitat, sent constant i buscant els recursos que siguin més útils per mantenir l’activitat i la motivació.

 

Referències:

 

1 comentari

  1. MARIONA EDO MAS ha dit:

    No m’ha quedat clara una cosa, l’espera es o no bona amb EM,?

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!