Natació i esclerosi múltiple

Després del diagnòstic d’esclerosi múltiple, algunes activitats com sortir a córrer, anar en bicicleta, fer excursions, jugar a esports de pilota o, fins i tot, practicar gimnàstica, poden suposar tot un repte. Una alternativa a l’abast de gairebé tothom és la natació o l’exercici en un medi aquàtic.

En alguns casos, l’evolució de la malaltia implica que la persona amb esclerosi múltiple hagi de deixar de fer les activitats físiques a les quals estava acostumada. Pot ser que problemes de mobilitat, d’equilibri, de fatiga o de visió facin que aquestes activitats siguin més dificultoses. L’augment momentani de temperatura corporal també pot fer accentuar alguns dels símptomes.

Per a moltes persones amb esclerosi múltiple això pot suposar un gran canvi i pot anar en detriment de la seva qualitat de vida. És important destacar que, malgrat la simptomatologia de l’EM, existeixen moltes alternatives per realitzar algun tipus d’activitat física que aporti tots els beneficis físics i psíquics de l’esport. Una d’elles és la natació. Vegem els beneficis de la natació i l’EM

 • Flotabilitat: el 90% del cos flota, i dur a terme qualsevol moviment en el medi aquàtic permet fer un tipus d’exercici que seria molt difícil de dur a terme “en sec”, sobretot per aquells que presentin debilitat en la musculatura. D’altra banda, dins de l’aigua es pot caminar sense perill de caure.

 • Efecte refrigerant: l’aigua té la propietat de mantenir el cos fresc i evita el sobreescalfament del cos.

 • Viscositat: la resistència pròpia de l’aigua fa que el moviment sigui més lent: això ajuda a treballar habilitats com l’equilibri, la coordinació o la força.

 • Pressió hidroestàtica: a més profunditat, més pressió. Així, la sensació de compressió que s’experimenta dins de l’aigua pot ser positiva per fer diverses activitats com, per exemple, caminar.

 • Adaptabilitat: dins de l’aigua es poden realitzar una gran varietat d’exercicis i també existeix molt material de suport (com ara suros, pesos o pilotes). Gràcies a això, es poden dur a terme una gran quantitat d’activitats que s’adaptin a les necessitats de cadascú.

 • Socialització: les activitats aquàtiques acostumen a fer-se en grup, de manera que anar a la piscina pot ser un bon moment per conèixer noves persones o estar més temps amb la família.

Abans de començar a practicar la natació o de realitzar exercicis aquàtics, cal saber escoltar el propi cos. Les persones amb esclerosi múltiple s’han de marcar uns objectius raonables, assequibles, adaptats a les seves capacitats; i, sobretot, mai no han de voler comparar-se amb els altres.

Reduir l’estrès

Cadascú té el seu nivell i practicar natació és beneficiós per a tothom. Pot millorar la força dels músculs, pot incidir en la capacitat cardiovascular i tenir efectes positius pel que fa a la circulació o la respiració. També pot millorar la funció intestinal, la resistència, la flexibilitat, l’equilibri… A més si es fa de forma habitual, pot ajudar a fer disminuir el nivell de discapacitat i a prevenir recaigudes.

D’altra banda, tot i que no està tan documentat, la natació també pot aportar beneficis en l’àmbit psicològic. El fet de nedar fa que la persona se centri en allò que està passant al seu voltant, en els sorolls de la piscina, en l’aigua lliscant pel seu cos, en les olors, en les sensacions que s’estan experimentant… Això pot ser molt positiu per reduir la tensió, el sentiment de ràbia o l’angoixa.

Així doncs, la natació és ideal per mantenir l’activitat física, per millorar les condicions físiques i per reduir l’estrès. Es tracta d’una activitat molt satisfactòria per a les persones amb esclerosi múltiple però també per a la resta de la població.

Teràpies aquàtiques

Existeixen molts tipus d’activitats aquàtiques. Les persones amb esclerosi múltiple tenen diverses opcions a l’hora de decidir-se per una activitat o altra:

 • Caminar dins de l’aigua: per enfortir els músculs de les cames. Es pot caminar endavant, enrere, de costat, fer passos llargs o curts, caminar amb l’aigua a l’alçada de la cintura o del pit… Les opcions són múltiples.

 • Aquaeròbic o aeròbic aquàtic: sèrie d’exercicis rítmics que es realitzen en un medi aquàtic, normalment seguint les instruccions d’un monitor, i que tenen l’objectiu de millorar la funció cardiovascular.

 • Ioga aquàtic: exercicis lleugers i de moviments senzills que es fan dins de l’aigua per a relaxar-se.

 • Productes de fitness aquàtic: existeixen molts productes dissenyats específicament per dur a terme activitats aquàtiques: productes per millorar la tonificació, la força i la resistència del cos. Aquests elements suplementaris poden ser útils per introduir variabilitat i motivar a la persona amb esclerosi múltiple.

 • Simplement, nedar: el fet de nedar i de practicar diferents estils és sens dubte una bona opció. Tot i això, es recomana als nedadors amb esclerosi múltiple que també practiquin altres tipus d’exercicis aquàtics.

Beneficis de la natació amb esclerosi múltiple

El món de la natació i dels exercicis aquàtics ofereix un ampli ventall de possibilitats. Hi ha opcions específiques per treballar cada capacitat: exercicis de tonificació muscular, entrenament de la flexibilitat, de la resistència a la fatiga…

Les persones amb esclerosi múltiple que vulguin practicar natació o algun tipus d’exercici aquàtic haurien de contactar amb la piscina local i preguntar si fan algun curs o realitzen activitats adequades a les seves necessitats.

També pot ser interessant preguntar per la temperatura de l’aigua i dels vestidors. Igualment, es pot demanar també per l’accessibilitat del recinte o del centre esportiu (i també si disposen de vestidors i dutxes adaptades, grues per entrar a la piscina o personal de suport). Segur que, en marcar-se uns objectius assumibles i practicar algun tipus d’esport aquàtic, les persones amb esclerosi múltiple se sentiran millor amb elles mateixes.

Referències:

Swimming with Multiple Sclerosis. Swimmers Daily. Disponible a: https://www.swimmersdaily.com/2018/03/26/swimming-with-multiple-sclerosis/ 

Take Your MS for a Swim. Multiple Sclerosis News Today. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/columns/2016/09/06/take-your-ms-for-a-swim/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!