Tractament de l’insomni en l’esclerosi múltiple

L’insomni és un trastorn del son comú que es pot donar en les persones amb esclerosi múltiple i existeixen diverses opcions de tractament, des de teràpia fins a un canvi d’hàbits.

Els problemes de son són molt habituals en l’esclerosi múltiple i és un dels símptomes que més pot interferir amb la qualitat de vida. Entre altres conseqüències per a la salut, pot empitjorar la fatiga, un símptoma molt persistent en l’EM i un dels més molestos.

L’insomni és un dels trastorns del son més comú i que pot donar-se en gairebé un 40% de les persones amb EM. Es pot distingir entre tres tipus principals d’insomni:

  • Insomni inicial: dificultats per quedar-se adormit, moltes vegades lligat a alteracions psicològiques.
  • Insomni mig: el son és fragmentat i és difícil tornar a adormir-se un cop s’ha despertat durant la nit.
  • Insomni terminal: també es coneix com a despertar precoç i es dona quan la persona es desperta més aviat del necessari de forma rutinària i no es pot tornar a adormir.

El primer pas en el tractament de l’insomni és identificar si són els símptomes de l’EM els que estan causant els problemes per dormir i, en aquest cas, com cal adreçar-los. A banda de tractar la resta de símptomes, hi ha diverses opcions que poden contribuir a reduir els trastorns del son que passen per prendre medicaments, teràpia o canvi d’hàbits.

 

Tractament farmacològic de l’insomni

Els fàrmacs per dormir poden tenir alguns efectes positius a curt termini, però molts experts recomanen prendre’ls només com a última alternativa. Aquests medicaments poden perdre efectivitat ràpidament i alguns són potencialment addictius, així que és important consultar amb un professional abans de començar a prendre’n. Alguns exemples són:

  • Antihistamínics: poden fer que l’endemà es tingui somnolència. Si es prenen altres medicaments, és molt important parlar amb un professional sanitari abans de prendre aquests fàrmacs.
  • Melatonina: es tracta d’una hormona que produeix el cos de forma natural i que “informa” el cos de què és hora de dormir. Aquest suplement no acostuma a generar dependència, però té alguns efectes secundaris com mal de cap, mareigs, nàusees o somnolència.
  • Benzodiazepines: són un tractament comú per a certs casos d’insomni, però poden crear addicció i dependència, a més de síndrome d’abstinència, i per això cal consultar amb un professional i actuar amb precaució.

 

Teràpia cognitivoconductual

La teràpia cognitivoconductual se centra en la relació entre com pensem, com actuem i com dormim. Els terapeutes s’encarreguen d’ajudar a identificar pensaments, sentiments o comportaments que poden estar contribuint a l’insomni. Aquest procés és útil per guanyar control sobre pensaments angoixants que fan difícil agafar el son.

Algunes tècniques de la teràpia cognitivoconductual poden ser:

  • Restricció del son: aquesta teràpia redueix el temps que es passa al llit amb una privació parcial del son per ajudar a dormir millor durant la nit que ve. El temps al llit es va incrementant segons es millora la qualitat del son.
  • Tècniques de relaxació: aquestes tècniques ajuden a relaxar tant la ment com el cos amb meditació, visualització, relaxació muscular o eines similars.
  • Higiene del son: modificacions de l’estil de vida que poden estar interferint amb el son, que pot incloure recomanacions específiques sobre comportaments concrets.

 

Higiene del son per dormir millor

Els trastorns del son són molt susceptibles de millorar amb canvis d’hàbits i mesures més senzilles que no impliquen prendre medicaments o anar a teràpia. Algunes estratègies que es poden aplicar per tractar de millorar l’insomni són:

  • Exposar-se a la llum solar durant el dia.
  • Fer exercici de forma regular per millorar la qualitat del son, però amb un marge de 4-6 hores abans d’anar a dormir.
  • Anar a dormir i aixecar-se a la mateixa hora.
  • Eliminar la cafeïna, l’alcohol i el tabac totalment o amb un mínim de 6 hores abans d’anar a dormir.
  • No prendre líquids un parell d’hores abans d’anar a dormir.
  • Evitar mirar la tele o el mòbil al llit i tractar de relaxar-se, llegir un llibre o escriure un diari.
  • Mantenir l’habitació fresca i fosca.

 

Referències

MS Insomnia: How to Manage Multiple Sclerosis Insomnia. CareClinic. Disponible a: https://careclinic.io/ms-insomnia/

MS, Insomnia, and Sleep Habits: Changes to Prepare For. Verywell Health. Disponible a: https://www.verywellhealth.com/ms-and-insomnia-2440627

Efectos secundarios de la melatonina: ¿Cuáles son los riesgos? Mayo Clinic. Disponible a: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/melatonin-side-effects/faq-20057874

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!