Causes i tractament de l’insomni en persones amb esclerosi múltiple
Un 52% de les persones amb esclerosi múltiple té dificultats per agafar el son i un 38% pateix insomni.
Un dels símptomes més freqüents de l’esclerosi múltiple (EM) i que pot dificultar enormement les tasques del dia a dia és la fatiga. Aquesta sensació de cansament extrem també pot tenir efectes en la son i donar lloc a trastorns que, en molts casos, estan infradiagnosticats. Juntament amb la dificultat per adormir-se, un dels trastorns del son més comuns i que afecta gairebé un 40% de les persones amb EM és l’insomni.
A l’hora d’identificar les causes de l’insomni, alguns estudis apunten a símptomes físics i emocionals derivats de l’EM. Aquests símptomes poden estar combinats amb estats d’ansietat o depressió, tot i que també amb altres factors.
Causes de l’insomni en persones amb EM
- Problemes hormonals, que poden causar trastorns respiratoris durant el son i apnea
- Alteracions en els nivells de dopamina i noradrenalina, que poden interferir en els patrons del son
- La somnolència diürna a causa de la fatiga
- Altres símptomes de l’EM com la síndrome de les cames inquietes, la intolerància o sensibilitat a la calor o els problemes urinaris
- Dolor neuropàtic o muscular
- Determinats medicaments
En qualsevol cas, aquestes causes variaran segons el tipus d’insomni.
En primer lloc, pot ser un insomni inicial; és a dir, la dificultat per a agafar el son, que es pot produir per la presència de dolor neuropàtic o muscular i per alguns medicaments.
En segon lloc, un insomni de manteniment, que són problemes per a mantenir el son despertant-se diverses vegades al llarg de la nit a causa de la fatiga diürna, els espasmes musculars i la nictúria.
En tercer lloc, un insomni terminal, que consisteix a despertar-se abans del que es planeja, principalment per una falta d’exposició a la llum durant el dia.
Respecte al tractament de l’insomni, a part de la medicació o altres teràpies que han de ser valorades pel metge, hi ha certes recomanacions generals que es poden seguir.
Recomanacions generals per l’insomni
- Mantenir una rutina horària: anar a dormir i llevar-se a la mateixa hora cada dia
- Fer exercici moderat cada dia t’ajudarà a dormir millor, però mai a última hora del dia
- Passar temps a l’aire lliure i exposar-se a la màxima llum possible durant el dia
- No prendre cafeïna, beure alcohol ni fumar durant 6 hores abans d’anar a dormir
- Evitar l’ús de dispositius electrònics com ara tablets o smartphones -la llum que emeten pot alterar la producció de melatonina, l’hormona que intervé en el cicle natural del son-.
- No prendre líquids en excés abans d’anar a dormir
- Mantenir una temperatura i il·luminació adequades de l’habitació
- Llegir un llibre o fer alguna activitat si ens despertem a mitja nit
És important consultar amb el neuròleg sobre qualsevol trastorn del son relacionat amb l’EM per intentar esbrinar què l’està causant i seleccionar el tractament més adequat en cada cas.
Accés al document original:
Brass, S.; Li, C.; and Auerbach, S. “The Underdiagnosis of Sleep Disorders in Patients with Multiple Sclerosis.” Journal of Clinical Sleep Medicine. 2014. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25142763
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!