És perjudicial el tabac per a l’evolució de l’esclerosi múltiple?

Repercuteix el fet de fumar en el desenvolupament i evolució de l’esclerosi múltiple? La resposta a aquesta pregunta és clara: sí, el tabac influeix negativament en la malaltia.

Un dels factors ambientals que més s’ha estudiat en relació amb l’esclerosi múltiple és el tabac. Fumar pot tenir complicacions serioses per a la salut: pot generar problemes cardiovasculars i pulmonars crònics, alguns tipus de càncer, un major nombre de malformacions fetals…

En el cas de l’esclerosi múltiple, fumar s’ha associat a un major risc de desenvolupar la malaltia en diversos estudis. També es relaciona amb l’activitat de l’EM de diverses maneres:

 

Els efectes del tabac en l’esclerosi múltiple

Fumar pot empitjorar els efectes de l’esclerosi múltiple de moltes maneres. Diferents investigacions indiquen que el tabac pot accelerar el grau de discapacitat, incloent-hi la mobilitat, o que les persones fumadores poden progressar a una EM secundària progressiva abans. Alguns dels símptomes que poden empitjorar en fumar són:

La bona notícia és que deixar de fumar és beneficiós per l’esclerosi múltiple, segons mostren també els estudis. Els exfumadors tenen menys risc de desenvolupar un cert grau de discapacitat que les persones amb EM que continuen fumant.

Fumar pot accelerar els efectes de l’EM, com el grau de discapacitat, i empitjorar de forma general la qualitat de vida.

 

Falsos mites sobre el tabac

Hi ha moltes persones per a les quals deixar de fumar pot ser tot un repte i que poden tenir algunes idees errònies sobre el tabac i l’EM. Aquests són alguns mites que poden impedir que s’intenti deixar de fumar:

  • Fumar ajuda amb l’estrès: els estudis indiquen que les persones fumadores tenen més estrès que les no fumadores, així com que deixar de fumar pot reduir l’ansietat i la depressió a llarg termini.
  • Fumar shisha o vapejar és inofensiu: la shisha impacta en l’EM tant com els cigarrets i vapejar també podria ser perjudicial, tot i que es necessiten més estudis per afirmar-ho amb més contundència.
  • El tractament per l’EM fa de protector contra el tabac: de fet, alguns tractaments modificadors de la malaltia perden efectivitat quan es combinen amb el tabac i els brots podrien ser més freqüents. A més, fumar podria dificultar la recuperació després d’un brot.

En resum, els estudis realitzats fins ara sobre el tabac i l’EM són concloents: fumar augmenta el risc de desenvolupar la malaltia i, un cop establerta, comporta també una pitjor evolució d’aquesta. Per això és tan important prendre consciència i deixar de fumar immediatament.

 

Referències

Multiple Sclerosis & Smoking. Cleveland Clinic. Disponible a: https://my.clevelandclinic.org/departments/neurological/depts/multiple-sclerosis/ms-approaches/ms-and-smoking

Smoking and MS. MS Society UK. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/smoking-and-ms

Handel AE, Williamson AJ, Disanto G et al. Smoking and Multiple Sclerosis: An Updated Meta-Analysis. PLoS ONE. Disponible a: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0016149 

Manouchehrinia A, Tench CR, Maxted J. et al. Tobacco smoking and disability progression in multiple sclerosis: United Kingdom cohort study. Brain. Disponible a: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23757766/

Revisat per: Margarita Casalilla Enfermera. Hospital de Día de la Fundación Esclerosis Múltiple. Lleida. Número de col·legiada 2124

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!