És perjudicial el tabac per a l’evolució de l’esclerosi múltiple?

La causa i l’evolució de l’esclerosi múltiple són desconegudes. Avui dia, es creu que aquests elements depenen d’una combinació de susceptibilitat genètica i diversos factors ambientals. Entre aquests factors, un dels que més s’ha estudiat en els últims anys és el tabac. Repercuteix el fet de fumar en el desenvolupament i evolució de la malaltia? La resposta a aquesta pregunta és clara: sí, el tabac influeix negativament en la malaltia.

El tabac pot tenir complicacions serioses per a la salut: el fet de fumar s’ha associat negativament al desenvolupament de problemes cardiovasculars i pulmonars crònics, a alguns tipus de càncer i a un risc major de malformacions fetals, entre d’altres patologies. En recents estudis de cas-control (estudis epidemiològics que tenen com a objectiu trobar factors de risc de la malaltia), el fet de ser fumador s’ha associat a un major risc de desenvolupar esclerosi múltiple.

En un metanàlisi recent que va agrupar tots els estudis fets sobre l’impacte del tabac en l’EM, es va trobar que el fet de fumar incrementa el risc de desenvolupar la malaltia. A més, sembla que l’efecte del tabac en l’esclerosi múltiple va més enllà: molt recentment s’ha publicat un estudi amb l’objectiu d’investigar l’efecte del tabac en el desenvolupament de la discapacitat.

Els autors d’aquest treball han avaluat l’evolució de la malaltia en 895 persones en funció de quatre grups: fumadors (persones que han fumat en algun moment de la seva vida), fumadors actius (persones que continuen fumant), ex-fumadors (persones que han abandonat l’hàbit tabàquic) i no fumadors (persones que mai no han fumat).

L’estudi ha detectat que les persones del grup fumadors (que han fumat durant el transcurs de la malaltia) presenten una pitjor evolució de la malaltia, acumulant més discapacitat en un període de temps més curt que els no fumadors.

En la recerca també es demostra, per primera vegada, que deixar de fumar té un efecte beneficiós per a la malaltia. De fet, el grup d’ex-fumadors presenta menys risc de desenvolupar un cert grau de discapacitat que el grup de persones que continua fumant.

En resum, tot i que el mecanisme pel qual té lloc això no està del tot clar, els estudis realitzats fins ara sobre el tabac i l’esclerosi múltiple són concloents: el fet de fumar augmenta el risc de desenvolupar la malaltia i, un cop establerta, comporta també una pitjor evolució de la mateixa. Per aquest motiu, i atès que es tracta d’un factor de risc en el qual la mateixa persona pot influir-hi, les persones amb EM han de ser-ne conscients i deixar de fumar immediatament.

Fonts d’informació:

Handel AE, Williamson AJ, Disanto G et al. Smoking and Multiple Sclerosis: An Updated Meta-Analysis. PLoS ONE, 2011: 6(1): e16149 [accés: 10 d’octubre de 2013]. Disponible a: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0016149

Manouchehrinia A, Tench CR, Maxted J. et al. Tobacco smoking and disability progression in multiple sclerosis: United Kingdom cohort study. Brain, 2013: 136; 2298–2304 [accés: 9 d’octubre de 2013]. Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23757766

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd