Alleugerir els símptomes de l’esclerosi múltiple amb meditació mindfulness

La meditació mindfulness és una eina que permet a les persones amb esclerosi múltiple concentrar-se en el present i aconseguir un estat de consciència plena. A més de centrar l’atenció, també ajuda a regular les emocions i a adquirir consciència corporal.

La vida amb esclerosi múltiple pot generar molt estrès i és fàcil que els nostres pensaments i preocupacions ens acaparin la ment. El mindfulness és una tècnica que pot ajudar a les persones amb EM a centrar-se en el present en comptes d’angoixar-se pel passat o pel futur.

Aquesta tècnica de meditació consisteix a centrar-se en les emocions, sensacions i pensaments sense fer cap judici de valor, acceptant tot el que sentim. Aquesta tècnica podria ajudar a gestionar alguns símptomes i a millorar la qualitat de vida de les persones amb EM.

Beneficis de la meditació per a les persones amb esclerosi múltiple

Els beneficis per a l’EM que s’extreuen d’aquesta pràctica són molt diversos. Pot ajudar amb àmbits com els següents:

  • Depressió: el risc de tenir depressió és més alt en les persones amb EM respecte la població general. En un cercle viciós, la depressió pot incrementar la inflamació, el que fa que empitjori la malaltia i pot fer que s’agreugi la malaltia. El mindfulness pot trencar aquest bucle i s’ha demostrat molt efectiu en reduir episodis futurs de depressió entre els que el practiquen. 
  • Dolor: estudis científics avalen l’eficàcia de la meditació mindfulness per tal de reduir el dolor físic i neurològic. Hi ha programes de mindfulness dissenyats específicament per a persones amb dolor crònic.
  • Deteriorament cognitiu: les persones amb EM són més propenses a la neurodegeneració que la població general. Les imatges per ressonància magnètica han mostrat com la meditació mindfulness pot augmentar la substància grisa i blanca en parts importants del cervell.
  • Qualitat del son: l’insomni és molt comú entre les persones amb EM i la tècnica del mindfulness, en conjunt amb altres mesures d’higiene del son, podria ajudar a reduir els problemes per dormir.
  • Qualitat de vida: la pràctica diària de la meditació mindfulness pot augmentar la felicitat de la persona que la practica.

La meditació mindfulness pot millorar la qualitat de vida i ajudar a gestionar millor l’esclerosi múltiple.

Com començar a meditar 

Per tal de ser conscient del que un sent o pensa és necessari ser amable amb un mateix i no jutjar-se. La meditació mindfulness requereix atenció, intenció i actitud. No existeixen metes ni tampoc una manera correcta de dur a terme aquesta pràctica. Pot ser una bona idea començar utilitzant meditacions guiades o acudir a classes. Provar diferents tècniques permet trobar una veu i un estil propi. A més, és aconsellable ser receptiu i tenir paciència.

Hi ha algunes consideracions que ens poden ser útils.

  • Postura: encara que la postura és important per meditar, no existeix una única postura que s’adapti a tot el món. Cada persona ha de descobrir aquella en la qual se senti més còmode per concentrar-se. Es pot meditar en la posició de lotus, assegut en una cadira amb el respatller recte…
  • Temps: s’ha de practicar la meditació de forma regular per aconseguir resultats. Això no implica necessàriament fer sessions llargues: de fet, pot ser bona idea començar amb sessions curtes, d’uns 10 minuts, i anar augmentant fins a una duració amb la qual estiguem còmodes. El moment del dia és una elecció personal. Hi ha qui prefereix meditar a primera hora del matí per tal d’afrontar el dia, mentre que altres prefereixen fer-ho a la nit per deixar anar tot l’estrès acumulat durant el dia. El més important és ser constant i persistent: es recomanen uns 30 minuts per dia.
  • Lloc: per fer de la meditació un hàbit, pot ser molt útil designar un lloc específic per meditar (habitació, catifa, cadira). Això no significa que no puguem meditar si no ens trobem en el lloc habitual. Amb la pràctica, és possible aprendre a concentrar-se en qualsevol lloc.

És important tenir al cap que no hi ha una manera correcta de sentir-se quan es medita. Pot ser relaxant o pot no ser-ho. La meditació no consisteix a aturar els pensaments, sinó a contemplar-los sense jutjar-los. La clau és ser amable amb un mateix, escoltar el cos i ser pacient per donar temps al cos i la ment per sanar-se.

La meditació mindfulness és una tècnica que ajuda la persona que la practica a prendre consciència dels seus pensaments en el moment actual. Pot passar que alguns pensaments siguin difícils d’assimilar individualment. Si això succeeix, és necessària l’ajuda d’un psicòleg o d’un professional sanitari.

 
Referències
MS and Mindfulness. Overcoming Multiple Sclerosis. Disponible a: https://overcomingms.org/recovery-program/meditation-for-ms/ms-and-mindfulness

Why is meditation important? Overcoming Multiple Sclerosis. Disponible a: https://overcomingms.org/recovery-program/meditation-for-ms/why-meditate

Mindfulness. Multiple Sclerosis Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/a-z/mindfulness

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!