Problemes de son i esclerosi múltiple: quina relació tenen

Els trastorns del son poden alterar alguns símptomes i afectar la qualitat de vida de les persones amb EM. Tot i això, existeixen moltes accions a dur a terme per combatre’ls.
Tot i que els trastorns del son són comuns en la població general, s’estima que la seva afectació entre les persones amb esclerosi múltiple oscil·la entre el 47% i el 62%. Aquestes alteracions inclouen insomni, apnea del son o conductes anormals mentre es dorm.
Les causes que vinculen els problemes de son amb l’EM són diverses i tenen a veure amb molts dels símptomes habituals de l’esclerosi múltiple, com l’espasticitat, la fatiga o els problemes de bufeta, entre altres.
Causes dels problemes de son amb EM
Existeixen diversos motius pels quals el son de les persones amb EM pot veure’s alterat. Entre ells, l’efecte d’alguns símptomes habituals, com els espasmes, el dolor, la fatiga, la depressió o la necessitat d’orinar diverses vegades durant la nit.
Nictúria
Aquest últim factor es coneix com a nictúria i és la causa més comuna d’interrupció del son entre persones amb esclerosi múltiple. La raó és la freqüència amb què aquestes persones experimenten problemes de bufeta i necessiten anar al lavabo en més d’una ocasió durant la nit. Tot i que la majoria són capaces de recuperar el son després d’aixecar-se una vegada, tornar a dormir profundament és més complicat com més vegades s’hagi interromput el descans.
Posició per dormir
El cos humà no està dissenyat per dormir en una sola posició durant tota la nit, ja que els teixits i la pell pateixen la pressió de tot el cos. Per això, cal canviar de postura diverses vegades durant la nit, encara que això pugui suposar un desvetllament momentani. Malgrat això, algunes persones amb EM poden tenir problemes de mobilitat i, per tant, dificultats per moure’s al llit durant la nit. El dolor i les molèsties del contacte amb el llit poden mantenir a aquestes persones despertes.
Espasticitat
La rigidesa i la tensió dels músculs és un altre símptoma habitual de l’esclerosi múltiple i pot arribar a ser molt incòmoda o dolorosa. Aquesta molèstia pot afectar la mobilitat de les extremitats i interferir en el son de les persones que l’experimenten.
Depressió
Algunes persones amb EM poden experimentar episodis depressius i aquests poden alterar els patrons de son. Tot i que agafar el son no acostuma a ser un problema, les persones amb depressió tendeixen a despertar-se molt d’hora i amb molta dificultat per tornar a dormir.
Més enllà d’aquests símptomes, existeixen altres situacions que poden afectar el son de les persones amb EM, com:
- L’efecte secundari de certs medicaments.
- La falta d’exposició a la llum solar.
- El sedentarisme o la falta d’activitat.
- Algunes lesions en zones determinades del cervell.
Com combatre els problemes de son amb EM
Tractar els trastorns del son és fonamental, ja que pot ajudar a millorar alguns símptomes de l’EM, com la fatiga, el dolor, la depressió o els problemes de memòria i concentració.
Per fer-ho, una de les accions principals és tractar els símptomes d’EM que poden influir en el son i que poden abordar-se tant amb tractaments farmacològics, com amb altres enfocaments. Alguns d’aquests mètodes alternatius són:
- La cronoteràpia, que busca establir un patró saludable de son i vigília mitjançant hàbits que regulen el rellotge corporal, com l’exposició solar a una hora determinada o la meditació.
- La teràpia cognitiva-conductual, que pot ser útil per detectar comportaments i pensaments que alteren el son i intentar contrarestar-los.
- Tècniques no invasives d’estimulació cerebral, sempre sota la recomanació i supervisió dels professionals mèdics de referència.
Consells per dormir millor amb EM
Per completar l’estratègia per combatre aquests problemes, existeixen una sèrie d’hàbits saludables que poden contribuir a millorar la qualitat del son. Els més destacats són els següents:
- Mantenir-se actiu físicament, però deixant un temps prudent de relaxació abans d’anar a dormir.
- Evitar un cansament excessiu que pugui complicar la conciliació del son.
- Procurar exposar-se diàriament a la llum solar.
- Establir una rutina a l’hora d’anar a dormir, amb tècniques de relaxació, una beguda calenta o un bany que fomentin el relax.
- Mantenir un horari de son, intentant anar a dormir i llevar-se cada dia a la mateixa hora.
- Evitar els estimulants, els àpats copiosos i les pantalles abans d’anar a dormir.
- Vetllar per tenir una temperatura agradable al dormitori.
- No fer altres activitats al llit, com veure la tele, que no siguin dormir o fer l’amor.
- Evitar forçar el son. Si resulta difícil conciliar-lo, és més recomanable aixecar-se i fer alguna cosa relaxant fins a percebre un estat més somnolent.
Més enllà de tot plegat, existeixen tractaments farmacològics que poden contribuir a regular el son, però en aquest cas, ha de ser el professional mèdic de referència qui suggereixi la teràpia que s’adeqüi millor a cada persona.
Dormir bé és clau per millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple. Adoptar hàbits saludables i tractar els símptomes que afecten el descans pot marcar la diferència. Per aprofundir més en aquesta qüestió i descobrir les estratègies que poden ajudar, descarregueu la nostra guia del son i esclerosi múltiple.
Referència:
- Trastornos de sueño y Esclerosis Múltiple: ¿están relacionados? Merck con la EM. Disponible en: https://www.conlaem.es/actualidad/trastornos-de-sueno-y-esclerosis-multiple-estan-relacionados
- Multiple Sclerosis Trust. Disponible en: https://mstrust.org.uk/information-support/wellbeing-ms/sleep
- Sleep Issues. Multiple Sclerosis Association of America. Disponible en: https://mymsaa.org/ms-information/symptoms/sleep-issues/
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!