Els trastorns del son són comuns en la població general. No obstant això, destaca la prevalença d’aquests en les persones amb esclerosi múltiple (EM). Un 70% de les persones amb EM admeten patir-los. Aquestes alteracions inclouen la dificultat per agafar el son, quedar-se adormit en llocs inapropiats, presentar massa son o tenir conductes anormals durant aquest. A més, tenen efectes adversos sobre altres aspectes de la salut.
I és que el son intervé en la restauració del sistema nerviós central tot permetent-nos restablir funcions físiques i psicològiques.
En general, són les persones d’edat avançada i sexe femení les que pateixen més trastorns de son.
Cal ressaltar, en aquest sentit, que la quantitat de son necessària varia segons la persona i està genèticament determinat. En un adult, habitualment, sol ser d’entre 7-8 hores.
El trastorn de son més comú és l’insomni. Aquest es relaciona amb la fatiga, la somnolència, les alteracions a la memòria i atenció i canvis en l’estat d’ànim, entre altres. A més, impacta en la qualitat i l’esperança de vida de la persona que el pateix.
Les causes més freqüents d’insomni són factors fisiològics (existència de malalties) i psicològics o psiquiàtrics (ansietat, estrès, depressió…). L’estil de vida també té una influència sobre la qualitat del son. Per exemple, fumar s’associa amb més dificultats per iniciar i mantenir el son i amb més somnolència diürna.
Els trastorns del son en l’esclerosi múltiple
El son s’altera en moltes malalties neurològiques per diferents causes com:
- L’aparició de lesions de les àrees que controlen el son.
- L’aparició de símptomes propis de la malaltia, com el dolor, la disminució de la mobilitat o l’espasticitat.
- Els efectes secundaris dels fàrmacs administrats per controlar alguns símptomes neurològics.
En el cas de l’EM, tal com s’ha avançat, el 70% de les persones presenta un o més trastorns del son. Un estudi realitzat el setembre del 2014, indica, a més, que el 52% triga més de mitja hora en adormir-se, l’11% pren algun fàrmac per dormir, el 38% presenta apnea obstructiva del son i el 32% té insomni de moderat a greu.
L’impacte de l’insomni o altres alteracions del son en les persones amb EM fa que cada cop sigui més important diagnosticar i tractar aquest símptoma, ja que patir un trastorn del son s’associa amb un major risc de fatiga.
En el tractament dels trastorns del son, les intervencions terapèutiques utilitzades podrien classificar-se en:
- Educació per a la salut.
- Mesures d’higiene del son: com establir horaris regulars, evitar prendre productes excitants o regular el nivell d’activitat abans d’anar a dormir.
- Intervencions psicològiques: com controlar l’estrès amb tècniques de relaxació.
- Intervencions farmacològiques.
En aquest sentit, cal destacar que l’enfocament terapèutic dels trastorns del son ha de ser integral, és a dir, s’han d’abordar totes aquelles condicions que contribueixen a la seva aparició. A més, en un principi, es contemplaran estratègies no farmacològiques. Només si aquestes no fossin suficients caldrà consultar el metge per valorar tractament farmacològic.
Autores:
Noemi Martinez Lerín, fisioterapeuta HD Mas Sabater
Cinta Zabay Neiro, Enfermera HD Mas Sabater
Bibliografia
1. Guía de práctica clínica Diagnóstico y tratamiento del insomnio en el adulto mayor Rev Med Inst Mex Seguro Soc 2014; 52 (1)
2. Palma et al .Sleep loss as risk factor for neurologic disorders: A review. Sleep Medicine, Vol. 14, Issue 3, p229–236 Published online: January 25, 2013
3. Brass SD et al, The underdiagnosis of sleep disorders in patients with multiple sclerosis. J Clin Sleep Med. 2014 Sep 15;10(9):1025-31.
4. Veauthier, et al. Fatigue in multiple sclerosis is closely related to sleep disorders: a polysomnographic cross-sectional study. Mult Scler, May 2011; vol. 17, 5: pp. 613-622.,
5. Ministerios de sanidad y politica social. Guía de Práctica Clínica para el Manejo de Pacientes con Insomnio en Atención Primaria. Madrid 2009.
Revisat per: Cinta Zabay Enfermera. Centro Neurorrehabilitador de la Fundación Esclerosis Múltiple “Mas Sabater”. Reus
Revisat per: Noemí Martínez Fisioterapeuta. Centro Neurorrehabilitador de la Fundación Esclerosis Múltiple “Mas Sabater”. Reus.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!