Recupera la teva qualitat de vida gràcies a la neurorehabilitació per a esclerosi múltiple

Començar la neurorehabilitació des del moment del diagnòstic d’esclerosi múltiple pot ajudar a millorar el benestar i frenar la progressió de la malaltia.

Per a les persones amb esclerosi múltiple, el tractament farmacològic és una part vital per combatre els símptomes de la malaltia i frenar la progressió, però per si sol no acostuma a ser suficient. Per això, la neurorehabilitació és un altre dels components fonamentals del procés terapèutic.

 

Què és la neurorehabilitació

La neurorehabilitació és un tractament que porta a terme un equip multidisciplinari de professionals sanitaris. En el cas de l’esclerosi múltiple, normalment implica neuròlegs, psicòlegs, logopedes, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i infermeres.

Els objectius de la neurorehabilitació són diversos:

  • Millorar el curs dels episodis aguts de l’EM (brots)
  • Tractar els símptomes i les seves complicacions
  • Frenar la progressió de la malaltia
  • Millorar la independència i la qualitat de vida

Per aconseguir-los, la neurorehabilitació treballa tant les funcions motores (caminar, empassar, mantenir-se en equilibri…) com les cognitives (memòria, atenció, llenguatge…). Els objectius concrets varien segons la persona, de manera que les estratègies són molt diverses.

 

Tipus de rehabilitació en l’esclerosi múltiple

Algunes de les principals disciplines en rehabilitació per a l’esclerosi múltiple inclouen les següents:

Fisioteràpia:

Certs símptomes com la rigidesa muscular, l’entumiment o la fatiga fan més difícil mantenir-se actiu i caminar o fer exercici. Això és contraproduent, ja que la inactivitat acaba fent que els símptomes d’esclerosi múltiple empitjorin.

La fisioteràpia pot ajudar molt a millorar l’estat físic de les persones amb EM amb exercicis adaptats a cada cas. Hi ha moltes tècniques diferents: cinesiteràpia (basada en el moviment), electroestimulació, hipoteràpia

 

Teràpia de la parla i de deglució:

Quan la persona amb EM té problemes en la parla o en empassar aliments, un professional de la logopèdia pot fer una avaluació per determinar un tractament i prevenir futures complicacions. Aquests professionals ens poden ensenyar exercicis per potenciar la força i regular el to muscular, o recomanar-nos dispositius de suport com els amplificadors de veu.

 

Teràpia ocupacional:

Els professionals de teràpia ocupacional ens poden ajudar a establir estratègies per millorar la funcionalitat mitjançant la readaptació a l’entorn. Aquesta adaptació pot anar des de la millora de la força i la coordinació a la utilització de dispositius adaptats per a tasques del dia a dia (cuinar, anar al lavabo, netejar-se, vestir-se…)

 

Rehabilitació cognitiva:

Estimular la funció cognitiva és tan important com mantenir l’activitat física. Aquest tipus de teràpia pot ajudar amb nombrosos problemes cognitius que són comuns a l’EM: problemes de memòria, de concentració, de processament de la informació…

 

Beneficis de la neurorehabilitació en l’esclerosi múltiple

La neurorehabilitació té un paper fonamental en la recuperació de diferents funcionalitats i en la prevenció de la discapacitat. A més, algunes disciplines com la fisioteràpia són més eficaces com més aviat s’iniciïn: el moment ideal per començar, segons les investigacions, és en el moment mateix del diagnòstic.

Sigui quin sigui l’estat actual de la persona amb esclerosi múltiple, la rehabilitació pot ajudar a mantenir-se actiu i implicat en la gestió de l’EM. Encara que no aturi la progressió de la malaltia, pot ser útil per a:

  • Millorar l’estat de salut general
  • Millorar la força, flexibilitat o equilibri
  • Adaptar-se a problemes futurs que puguin sorgir
  • Aprendre noves habilitats
  • Millorar la salut mental i l’estat d’ànim
  • Incorporar ajudes tècniques com els bastons

La rehabilitació, com l’esclerosi múltiple, és única per a cada persona. És important poder adaptar el pla a les necessitats individuals de cadascú, i consensuar les decisions amb l’equip de professionals sanitaris per determinar els objectius que es volen assolir.

 

Referències

MS Rehabilitation. MS International Federation. Disponible a: https://www.msif.org/living-with-ms/rehabilitation/

Neurological Rehabilitation. Johns Hopkins Medicine. Disponible a: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/neurological-rehabilitation

Neurorrehabilitación y esclerosis múltiple. Con la EM. Disponible a: https://www.conlaem.es/actualidad/neurorrehabilitacion-esclerosis-multiple

How Rehab Therapy Can Help Treat Multiple Sclerosis. WebMD. Disponible a: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/features/ms-rehab-benefits

2 comentaris

  1. Ferran Quirant ha dit:

    El ocreizumad y el Rituximad que diferencia tienen?

    1. Fundacio Esclerosi Multiple ha dit:

      Tots dos són tractaments injectables molt similars. El Rituximab va sortir abans, i és el predecessor conceptual de l’Ocrelizumab. S’ha demostrat l’eficàcia de Rituximab en persones amb EMRR, on es van veure efectes en el control de la inflamació, evitant nous brots i noves lesions. L’Ocrelizumab és efectiu en EMRR i en RMPP.
      De totes maneres, és molt important que qualsevol persona que tingui dubtes amb la seva medicació, ho comparteixi amb el seu neuròleg, que és qui més coneix l’eficàcia dels fàrmacs, i qui podrà prescriure el més convenient per a cada cas en concret.

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!