La teràpia ocupacional per a persones amb esclerosi múltiple

Les persones amb EM poden tenir dificultats per dur a terme les activitats de la vida quotidiana i mantenir les seves rutines. La convivència amb els brots i símptomes de la malaltia o amb les seqüeles i lesions produïdes en el sistema nerviós central pot comportar al llarg dels anys dificultats perquè la persona amb EM desenvolupi les seves ocupacions i rols de forma satisfactòria. A vegades, són necessaris canvis en el funcionament familiar per a adaptar-se a aquesta nova situació i disminuir l’impacte de la malaltia.

Les persones amb esclerosi múltiple (EM) poden tenir dificultats molt variades que cal identificar de forma personal. Quan aquests obstacles afecten l’estil de vida que la persona vol dur a terme, és recomanable acudir a un terapeuta ocupacional per trobar una solució. El professional ofereix un tractament personalitzat i adequat a les necessitats de cadascú.

Tot seguit, s’exposen les 5 dificultats que més sovint s’observen en la pràctica clínica:

  • Dificultats per dur a terme les rutines del dia a dia. Les persones amb EM poden trobar complicacions per mantenir un ritme constant al llarg del dia i durant diversos dies seguits. Moltes persones necessiten descansar al llarg de la jornada, deixar l’activitat que estan realitzant per a un altre moment, etc.
  • Dificultats per dur a terme activitats que es prolonguen en el temps o que impliquen llargs desplaçaments o llargues estones drets i sense descans: sopar fora amb els amics, passar el dia fora de casa, anar de compres a un centre comercial, visitar un museu, etc.
  • Dificultats per fer dues activitats a la vegada. Per exemple, tallar verdura mentre es couen aliments al foc, parlar per telèfon mentre es cuina, mantenir una conversa mentre es passeja, etc.
  • Dificultats físiques per fer tasques que requereixen canvis posturals. Activitats com posar-se els pantalons, aixecar-se del llit o entrar a la banyera poden ser complicades per a les persones amb EM. També poden suposar dificultats aquelles activitats que impliquen motricitat fina, com cordar-se els botons, maquillar-se o posar-se les arracades. De la mateixa manera, tasques que exigeixen coordinació i desplaçaments, com ara parar taula o fer el llit, poden suposar grans obstacles per a les persones amb EM.
  • Dificultats per fer activitats a causa de les barreres arquitectòniques de l’entorn, com poden ser les portes estretes, les escales al domicili o la falta d’ascensor. Les prestatgeries excessivament altes o baixes també poden representar un hàndicap per a les persones amb EM.

Totes aquestes dificultats poden provocar que la persona amb EM participi menys en les activitats del dia a dia o que, fins i tot, abandoni alguna activitat significativa. El terapeuta ocupacional analitza i detecta quines són les dificultats de la persona amb esclerosi múltiple i les habilitats que té per ser el màxim d’autònoma possible.

L’objectiu del tractament és millorar la vida quotidiana, mostrar estratègies perquè la persona amb EM pugui fer les activitats de la vida diària amb autonomia, alhora que amb l’ajuda del terapeuta ocupacional es detecten possibles mancances i s’ajuda a determinar les necessitats d’assistència i com ha de ser l’assistència rebuda. El professional pot recomanar canvis, modificacions i adaptacions per a les activitats de l’entorn de la persona amb EM.

Autora: Núria Filló, Terapeuta Ocupacional al Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat)

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!