Senyals de deteriorament cognitiu si tens esclerosi múltiple

Els problemes de memòria, la falta d’atenció o la velocitat de processament de la informació són alguns símptomes de deteriorament cognitiu comuns entre les persones amb esclerosi múltiple.

El deteriorament cognitiu és un dels símptomes que poden aparèixer degut a l’esclerosi múltiple. S’estima que entre un 40% i un 65% de les persones amb EM tindran alguna dificultat cognitiva en algun moment de l’evolució de la malaltia.

Aquests problemes cognitius són molt diversos, però els més habituals solen estar relacionats amb l’atenció, la memòria i la velocitat de processament de la informació. El deteriorament cognitiu pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple, dificultant àmbits com ara el treball, les relacions socials o el lleure.

 

Per què apareix el deteriorament cognitiu?

A l’esclerosi múltiple, el sistema immunitari ataca les estructures pròpies de l’organisme, danyant les connexions dels nervis i dificultant la conducció dels impulsos nerviosos. Això, a la pràctica, implica que els senyals que envia el cervell a la resta del cos no sempre es transmeten correctament.

El deteriorament cognitiu es dona a causa de les lesions que afecten les substàncies gris i blanca del cervell, així com la pèrdua de la mielina, la substància que cobreix la majoria de fibres nervioses i ajuda a transmetre aquests impulsos nerviosos. Hi ha diversos factors, com ara la fatiga, la depressió o determinats fàrmacs, que poden influir en l’exercici cognitiu.

 

Símptomes cognitius habituals a l’esclerosi múltiple

Com passa amb altres símptomes de l’esclerosi múltiple, el deteriorament cognitiu pot afectar de manera molt diferent una persona o una altra. No totes les persones amb EM tindran problemes cognitius i, quan es presenti, no tindrà la mateixa intensitat.

En qualsevol cas, davant l’aparició de qualsevol d’aquests símptomes o la sospita de deteriorament cognitiu, cal consultar amb un professional de neurologia. Mitjançant tests i avaluacions de diferents àmbits cognitius, el professional ens podrà recomanar tractaments o canvis d’estil de vida adequats per a cada persona.

Els senyals de deteriorament cognitiu més comuns que poden apareixen a les persones amb esclerosi múltiple són els següents:

Memòria i dificultats d’aprenentatge

La disminució de memòria a curt termini és un dels signes de deteriorament cognitiu més habituals a l’EM. Aquests problemes també s’intensifiquen a causa d’altres símptomes com la fatiga o els trastorns del son.

Els problemes de memòria es poden alleujar mitjançant algunes accions senzilles d’organització i estimulació de la ment, com ara portar un diari, millorar els hàbits o gestionar l’estrès.

Disminució de l’atenció i els problemes de concentració

Les dificultats per concentrar-se també es poden veure molt afectades per altres símptomes o per circumstàncies relacionades amb l’esclerosi múltiple, com l’estrès. Les persones amb EM poden experimentar problemes per mantenir l’atenció durant molt de temps, o per tornar a la seva tasca inicial si les interrompen.

Moltes persones descriuen aquesta sensació com una “boira” que els impedeix processar els pensaments amb normalitat. Aquesta sensació també es coneix com a “fatiga mental”.

Dificultats per a la resolució de problemes

Algunes persones amb EM tenen dificultats per fer plans, organitzar-se i resoldre problemes. Encara que saben què volen aconseguir, tenen problemes per saber per on començar, quins passos seguir o en quin ordre caldria fer-los. Aquestes dificultats d’organització poden causar confusió i estrès, cosa que acaba afectant altres problemes cognitius com la memòria.

Disminució de la fluïdesa verbal

De vegades, les persones amb esclerosi múltiple poden presentar alteracions a la parla, tant per lesions cerebrals com per conseqüència del deteriorament cognitiu. Aquestes persones poden tenir problemes per trobar les paraules adequades o titubejar en excés.

La manca de fluïdesa en parlar pot fer que la persona amb EM s’hagi d’interrompre múltiples vegades durant una conversa o fer que perdi el fil del que es parlava. Això pot causar frustració i perjudicar les relacions socials i afectar la confiança i l’autoestima.

 

Referències

Cognitive problems in MS. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/memory-and-thinking/cognitive-problems-in-ms

Los déficit cognitivos más habituales en pacientes con Esclerosis Múltiple. Asociación Española de Esclerosis múltiple de Albacete. Disponible a: https://emalbacete.es/los-deficit-cognitivos-mas-habitualmente-encontrados-en-pacientes-con-esclerosis-multiple/

Thinking and memory problems. MS Trust. Disponible a: https://www.mstrust.org.uk/information-support/health-wellbeing/thinking-and-memory-problems

MS and cognition. Multiple Sclerosis International Federation (MSIF). Disponible a: http://www.msif.org/wp-content/uploads/2014/09/MS-in-focus-22-Cognition-English1.pdf

 

2 comentaris

 1. ANNA MARIA PUIG PELLICER ha dit:

  A vegades tinc problemes per vestir-me. vull agafar una determinada peça de roba i no puc despenjar-ho o treure’m una peça i no puc fer-ho ?

  1. FEM ha dit:

   Hola Anna Maria,
   Passa a moltes persones amb esclerosi múltiple. Aquest article et pot ajudar.
   https://www.fem.es/com-poden-ser-mes-autonomes-en-el-vestit-les-persones-amb-esclerosi-multiple/

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!