Els beneficis de realitzar fisioteràpia des del moment del diagnòstic

L’esclerosi múltiple provoca amb força freqüència l’aparició de símptomes com problemes de mobilitat, d’espasticitat i d’equilibri. Així, la fisioteràpia juga un paper fonamental en la recuperació de les funcionalitats físiques bàsiques. A més, com més aviat s’iniciï la fisioteràpia, més efectiva pot resultar. Mantenir una rutina d’exercicis fisioterapèutics pot ser una contribució significativa per evitar els efectes més greus dels símptomes a llarg termini.

Avui dia es compta amb una gran evidència científica que demostra que l’exercici, sempre com a part d’un programa de rehabilitació, suposa un increment de l’activitat i una millora significativa de la salut i el benestar de les persones amb esclerosi múltiple.

A més d’això també existeixen proves consolidades per afirmar que els fisioterapeutes, com a part d’un servei de neurorehabilitació especialitzat, tenen un paper clau en la gestió dels símptomes específics de l’esclerosi múltiple. Per exemple en el dolor, l’espasticitat i la prevenció de complicacions secundàries, com ara les contractures.

La fisioteràpia pot aportar programes de rehabilitació específicament pensats per a l’EM, tot intentant facilitar l’autonomia de les persones mitjançant una atenció més integral.

Les investigacions científiques més recents indiquen que el moment ideal per iniciar un tractament amb fisioteràpia és el mateix moment en què es confirma el diagnòstic. Segons la Societat de Fisioterapeutes del Regne Unit, el moment de màxim potencial d’adaptació i recuperació del sistema nerviós central té lloc, precisament, en les fases més inicials de la malaltia. Així, la intervenció dels fisioterapeutes pot reduir la potencial discapacitat de les persones amb EM i maximitzar-ne l’autonomia. L’objectiu a llarg termini és reduir el possible impacte en el dia a dia i assegurar una bona qualitat de vida.

Els resultats dels assaigs clínics de programes d’exercici en l’EM han demostrat que la fisioteràpia comporta beneficis rellevants. Aquests beneficis afecten la força muscular, la capacitat cardiovascular, els llindars aeròbics, els nivells d’activitat. També tenen conseqüències en les millores funcionals, així com un progrés significatiu en la capacitat de caminar.

Segons les enquestes, la realització d’exercici físic està molt ben valorada per les persones amb EM, expressant millores en l’estat d’ànim i en la qualitat de vida.

Els fisioterapeutes han de ser capaços d’identificar les necessitats que puguin tenir les persones amb EM i posar al seu abast un equip multidisciplinari. D’aquest n’han de formar part diferents especialistes que regularment avaluïn el seu estat i la seva evolució. D’aquesta manera serà més fàcil proveir-les de tot allò que puguin necessitar durant el procés de recuperació.

La rehabilitació, abordada des d’una perspectiva multidisciplinària, aporta beneficis molt destacables. Els estudis confirmen que les persones amb què segueixen un pla de rehabilitació milloren els nivells d’activitat i la participació en la vida quotidiana.

Accés al document original:

Physiotherapy works: Multiple sclerosis. Chartered Society of Physiotherapy. http://www.csp.org.uk Disponible a:
http://www.csp.org.uk/professional-union/practice/evidence-base/physiotherapy-works/multiple-sclerosis

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!