Com afecta l’esclerosi múltiple a les dones?

Hi ha certs aspectes de l’esclerosi múltiple que poden variar lleugerament o impactar d’una manera particular a les dones amb la malaltia.

L’esclerosi múltiple és una malaltia que es diagnostica més en dones que en homes. A més, els efectes de la malaltia poden ser lleugerament diferents segons el sexe de la persona i alguns dels símptomes (com els problemes menstruals o els relacionats amb l’embaràs) estan directament relacionats amb el sexe.

Aquests són alguns dels aspectes que impacten especialment a les dones que conviuen amb esclerosi múltiple:

La malaltia es desenvolupa a ritmes diferents

Hi ha moltes malalties autoimmunes, incloent-hi l’esclerosi múltiple, que es diagnostiquen més en dones. Això no obstant, en el cas de l’EM, la malaltia tendeix a desenvolupar-se de maneres diferents: en homes, la progressió és més ràpida i acostuma a ser més greu amb el temps.

A més, alguns estudis apunten que el deteriorament cognitiu també es podria dur a terme més lentament en dones que en homes. L’atròfia de la substància grisa sembla menys greu en les dones, causant un menor dany en la matèria blanca.

L’esclerosi múltiple i els canvis en l’estat d’ànim

Els trastorns de l’estat d’ànim són molt habituals en l’esclerosi múltiple, tant en homes com en dones. No obstant això, alguns estudis mostren diferències entre els diferents problemes de salut mental: mentre que la depressió és igual de freqüent en homes que en dones amb EM, l’ansietat és més comuna en dones.

El sexe també podria estar relacionat amb la qualitat de vida: l’EM afecta la vida diària de tots dos sexes, però les dones enquestades registren uns nivells de qualitat de vida superiors. Això pot voler dir que les dones, de mitjana, podrien tenir una major capacitat de resiliència i d’adaptació als canvis.

Diferències entre els trastorns sexuals

Els trastorns sexuals són un altre dels símptomes comuns de l’EM en ambdós casos, però hi ha algunes petites diferències. Per exemple, el desig sexual es pot veure més reduït en el cas de les dones, mentre que els homes poden tenir una major preocupació sobre la seva capacitat de satisfer sexualment el seu company o companya.

Gestió de la malaltia i hàbits

Mantenir uns hàbits saludables és clau per millorar la qualitat de vida amb esclerosi múltiple. Seguir aquestes pautes correctament sembla ser més comú en les dones, que acostumen a tenir una major consciència de l’autogestió de la seva salut.

Tanmateix, si bé acostumen a ser més proactives en la mateixa salut, alguns estudis també assenyalen que les dones tendeixen a seguir menys les prescripcions mèdiques en comparació amb els homes.

La diferència en l’embaràs

L’embaràs és una etapa que comporta grans variacions en l’EM. Per exemple, els brots són menys comuns durant el segon i tercer trimestre. Un cop es dona a llum, però, el risc de tenir un brot augmenta de forma notable durant uns mesos. Per tant, l’efecte protector de l’embaràs es compensa amb l’efecte del postpart.

Si es decideix dur a terme un embaràs, el més important és planificar bé el procés i parlar amb els nostres professionals sanitaris per preparar-se. Cal preguntar si la medicació actual interfereix amb l’embaràs o amb la lactància.

També cal tenir en compte que l’embaràs pot empitjorar alguns dels símptomes de l’EM, com els problemes d’equilibri, la incontinència o la fatiga. El risc de tenir trastorns de l’estat d’ànim durant el procés també augmenta.


Referències

How MS Affects Women Differently: 5 Things to Know. Healthline. Disponible a: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/differences-for-women#condition-progression

Sex-Based Differences in Multiple Sclerosis (MS). Springer. Disponible a: https://link.springer.com/chapter/10.1007/7854_2015_370

Caring for Women with Multiple Sclerosis Across the Lifespan. Springer. Disponible a: https://link.springer.com/article/10.1007/s11910-018-0846-2

Adherence to disease-modifying therapies and its impact on relapse, health resource utilization, and costs among patients with multiple sclerosis. Dovepress. Disponible a: https://www.dovepress.com/adherence-to-disease-modifying-therapies-and-its-impact-on-relapse-hea-peer-reviewed-fulltext-article-CEOR

Revisat per: Breogán Rodríguez Col·legi de Metges de Catalunya (col·legiat nº50.763)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!