Tipus d’esclerosi múltiple: variants i característiques

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurològica que es divideix en quatre tipus. T’expliquem com distingir-los i quines característiques té cadascú.

L’esclerosi múltiple és una malaltia considerada autoimmune que afecta el sistema nerviós central i provoca múltiples símptomes. Però l’EM és una malaltia complexa i no es presenta sempre de la mateixa manera, comptant amb diferents variants que evolucionen i es comporten de maneres característiques.

 

Els principals tipus d’esclerosi múltiple

Avui dia, encara que hi ha alguns subtipus molt poc freqüents, se sol distingir entre quatre tipus principals d’esclerosi múltiple:

  • Síndrome clínica aïllada.
  • Esclerosi múltiple recurrent-remitent.
  • Esclerosi múltiple primària progressiva.
  • Esclerosi múltiple secundària progressiva.

Aquestes categories són les més utilitzades per la comunitat científica i els professionals sanitaris per diagnosticar i tractar l’esclerosi múltiple. Aquests tipus es distingeixen principalment pel tipus de progressió que presenta la malaltia i quant ha avançat aquesta progressió.

Els tipus d’esclerosi múltiple ajuden a predir l’evolució de la malaltia i ajuden a definir una estratègia de tractament.

 

Síndrome clínica aïllada

La síndrome clínica aïllada (SCA) no és estrictament equivalent a l’esclerosi múltiple, ja es pot considerar un primer indici que no sempre progressa a EM. La SCA pot ser entesa com a un “únic brot” de la malaltia i, normalment, no es rebrà un diagnòstic d’esclerosi múltiple si no es compleixen altres criteris.

 

Esclerosi múltiple recurrent-remitent

Aquest tipus, el majoritari entre persones amb diagnòstic d’esclerosi múltiple, es presenta en forma de brots. Durant aquests brots, sorgeixen nous símptomes o els existents s’agreugen durant un temps. Als brots els segueix un període de remissió que pot durar setmanes, mesos o fins i tot anys.

 

Esclerosi múltiple secundària progressiva

Amb els anys, moltes persones amb EM recurrent-remitent poden passar a tenir la variant secundària progressiva. En aquest tipus d’esclerosi múltiple, els símptomes empitjoren progressivament sense períodes de remissió. Les exacerbacions dels símptomes poden continuar passant, però en general els canvis són menys dràstics que a l’EM recurrent-remitent.

 

Esclerosi múltiple primària progressiva

Aquest tipus d’esclerosi múltiple es dona entre el 10 i el 15% de nous diagnòstics. Es caracteritza per, igual que a l’EM secundària progressiva, un empitjorament gradual dels símptomes sense períodes de recaiguda i remissió. No obstant això, en aquesta varietat la progressió és present des de l’inici. Se sol diagnosticar entre persones d’una edat més avançada que en la mitjana de l’EM recurrent-remitent.

 

Referències

What are the different types of MS? Multiple Sclerosis News Today. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/4-types-ms/

The 4 Types & Stages of Multiple Sclerosis. WebMD. Disponible a: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/multiple-sclerosis-understanding-the-differences-in-ms

The 4 Types of MS: What Are They? Healthline. Disponible a: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/types-of-ms

1 comentari

  1. Adel Solà Moreno ha dit:

    Hem van diagnosticar la EM fa 2 anys, malgrat que anava al metge i hem deia que no tenia res , vaig viure 3 anys la malaltia sense diagnòstic, fins què el doctor Ramió ….. i ell va ser qui hem va diagnosticar la EM , tinc EM primària progressiva, ha. dia d, avui no tinc medicació perquè no cap medicament què hem ajudar, la veritat és què hem trobo molt malament i gestiono com puc
    els símptomes, 2 anys diagnosticada i ja camino h’am cadira de rodes

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!