La menstruació i la menopausa en l’esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple (EM) és més freqüent en dones que en homes i és possible que això sigui degut, en part, a les hormones. En aquest sentit, la menstruació i la menopausa poden repercutir en els símptomes de la malaltia. A continuació, s’exposen els dubtes relacionats amb aquests períodes, així com una sèrie de consells per gestionar-los.

Alguns estudis realitzats fa uns anys van observar que la menstruació podia tenir un impacte sobre l’esclerosi múltiple. Un gran nombre de dones va reportar que els símptomes de la malaltia empitjoraven entorn de la setmana del període. Un d’aquests estudis va comptar amb la participació de 149 dones amb EM, el 70% de les quals va afirmar que, efectivament, el cicle menstrual implicava un agreujament dels símptomes. Posteriorment, dos estudis més van concloure el mateix. Malgrat això, és necessari estudiar millor aquesta possible relació.

Com afecta la menstruació a l’esclerosi múltiple

Els símptomes que més freqüentment semblen empitjorar en les dones amb EM durant la menstruació són la fatiga, la debilitat, la falta d’equilibri i la depressió. Un possible mecanisme pel qual es pot produir aquest empitjorament, tot i que probablement no és l’únic, té a veure amb l’augment de la temperatura corporal que s’origina al voltant de la menstruació. De la mateixa manera que la febre i els ambients calorosos poden afectar les persones amb EM, també pot fer-ho l’augment fisiològic de temperatura que es produeix al final del cicle menstrual.

Algunes dones amb EM poden tenir dificultats per gestionar els dies del cicle menstrual degut, precisament, als símptomes de la malaltia.

Per exemple, els tremolors o els problemes de mobilitat poden suposar un obstacle per utilitzar tampons o compreses. Si això és molt dificultós, la persona pot valorar la possibilitat de reduir els períodes o, fins i tot, aturar-los completament amb anticonceptius hormonals, per exemple. En aquest sentit, és indispensable consultar al metge i al ginecòleg. Amb els professionals es valorarà l’opció que millor s’adapti a cada cas, ja que no totes les dones toleren aquest tipus de tractaments de la mateixa manera.

Com afecta la menopausa a l’esclerosi múltiple

Pel que fa a la menopausa, aquesta pot suposar un període difícil per a la majoria de dones, amb o sense esclerosi múltiple. El període de la menopausa implica una disminució important dels nivells d’estrògens. No s’ha demostrat que aquesta disminució hormonal suposi un impacte en la progressió o recaiguda de l’EM. Tot i això, algunes dones notifiquen que alguns símptomes de la malaltia empitjoren durant aquest període. Un exemple seria la fatiga i els problemes de bufeta.

Si la menopausa està suposant un període realment difícil, sigui o no per l’empitjorament d’alguns símptomes de l’EM, es pot valorar l’opció d’iniciar una teràpia de reemplaçament hormonal (TRH). Un estudi antic basat en qüestionaris va concloure que aquest tipus de tractament podria ser beneficiós. Així, el 75% de les dones que va rebre TRH va afirmar que aquesta teràpia havia reduït els símptomes.

Si la menopausa està suposant un període realment difícil, es pot valorar l’opció d’iniciar una teràpia de reemplaçament hormonal (TRH)

Tot i això, no és recomanable per a totes les persones.  Com tots els tractaments, no està exempt de riscos: trombosi venosa, càncers, malaltia cardíaca, de fetge o de ronyó. L’EM pot suposar un risc augmentat per a algun d’aquests efectes adversos com, per exemple, el risc de trombosis (coàguls de sang a les venes). Això és degut a la immobilitat que pot patir una persona amb EM avançada. En qualsevol cas, és indispensable consultar al metge i/o ginecòleg per rebre informació sobre la TRH i valorar les diferents possibilitats.

Enllaços als documents originals:

Women’s Health. National Multiple Sclerosis Society (2019). Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Womens-Health

Women’s health (booklet). Multiple Sclerosis Society (2015). Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/resources-and-publications/publications-search/womens-health-booklet

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!