Entenent els tremolors a l’esclerosi múltiple

Els tremolors involuntaris poden ser un símptoma de l’esclerosi múltiple que apareix a les mans o altres parts del cos. T’expliquem per què apareix i què es pot fer al respecte.

Quan es té esclerosi múltiple, un dels símptomes que poden ser comuns és el tremolor no controlat a les mans o altres zones del cos. Aquest símptoma, quan apareix, sol desenvolupar-se uns cinc anys després del diagnòstic, encara que no és una regla establerta, ja que pot aparèixer més tard, més aviat o no aparèixer.

Aquests tremolors poden sorgir quan intentem fer alguna cosa amb les mans, ja s’estigui dret o assegut, i la seva gravetat és molt variable. Pot anar des d’un tremolor gairebé imperceptible a interferir significativament amb les tasques diàries.

 

Com impacten els tremolors a l’esclerosi múltiple?

S’estima que els tremolors afecten un 25-50% de persones amb esclerosi múltiple i poden ser potencialment disruptius, és a dir, interferir amb la vida diària. Per exemple, en algunes persones amb EM els tremolors poden fer que es vessi la beguda quan s’intenta beure o provocar caigudes.

Quan els tremolors són més intensos, poden impactar a la independència i el benestar de la persona amb esclerosi múltiple, així com l’àmbit laboral i social. De vegades, aquest símptoma pot generar vergonya, cosa que fa que les persones amb EM puguin tendir a evitar certes situacions o sentir ansietat, el que alhora pot empitjorar el tremolor.

Els tremolors poden interferir amb l’activitat laboral, afectant tasques que impliquin moviments controlats.

 

Per què apareixen tremolors a l’esclerosi múltiple?

En el cas de les persones amb esclerosi múltiple, es creu que els tremolors i altres problemes com la disàrtria (problemes a la parla) estan causats per les lesions al cerebel, tàlem i els nervis que hi interactuen.

El cerebel és una àrea del cervell que s’encarrega de coordinar els moviments i l’equilibri del cos. D’altra banda, el tàlem, que s’ubica a una zona propera, processa informació sensorial i motora i la transmet a altres parts del cervell i el cos.

A més, hi ha alguns desencadenants que poden fer aparèixer o agreujar els tremolors:

  • El consum de cafeïna.
  • L’ansietat, l’estrès o la ira.
  • Les temperatures extremes.
  • La fatiga.
  • Haver realitzat exercici (tot i que aquests tremolors també són comuns per a persones sense EM).

També és comú que, en el cas dels tremolors en repòs (que apareixen mentre s’està assegut o estirat), aquests apareguin més a la nit. Aquest tipus de tremolors, però, són més comuns en la malaltia de Parkinson que en l’esclerosi múltiple.

 

Què es pot fer davant dels tremolors?

Els tremolors a l’esclerosi múltiple poden ser complicats de gestionar, però l’adaptació és clau per a la vida diària. Moltes vegades, el tractament és un procés d’assaig i error fins a trobar l’estratègia que s’adapta millor a cada persona i les seves necessitats particulars.

És probable que cap estratègia aconsegueixi eliminar del tot els tremolors, però sí que poden impactar positivament al benestar de la persona amb EM. Els tractaments més comuns són:

  • Teràpia ocupacional i rehabilitació: els professionals ens poden ensenyar exercicis o oferir-nos recomanacions que millorin l’equilibri, la coordinació o la compensació dels tremolors.
  • Canvis d’estil de vida: reduir desencadenants de les tremolors com l’estrès, seguir una dieta saludable, fer exercici dins de les possibilitats o eliminar la cafeïna són mesures que poden ajudar a reduir els tremolors.
  • Medicació: no hi ha un medicament completament efectiu per frenar els tremolors, però un professional sanitari ens pot receptar un altre tipus de medicaments que en redueixi l’impacte.
  • Bòtox: alguns estudis indiquen que aquest tractament podria millor significativament els tremolors i les dificultats de coordinació, coneguda com a atàxia.

 

Referències

Tremor as a Symptom of Multiple Sclerosis. Verywell Health. Disponible a: https://www.verywellhealth.com/tremors-in-multiple-sclerosis-2440817

Multiple sclerosis (MS) tremors: Types, treatments, and more. Medical News Today. Disponible a: https://www.medicalnewstoday.com/articles/ms-tremors

Tremors in MS. MS Society UK. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/tremor

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!