Gestionar els tremolors a l’esclerosi múltiple

Un dels símptomes més molestos de l’esclerosi múltiple poden ser els tremolors involuntaris, però es pot reduir el seu impacte amb diferents tractaments i teràpies.

És molt freqüent entre les persones amb esclerosi múltiple arribar a tenir tremolors a diferents parts del cos. Tot i que el tremolor pot ser lleu, també pot ser més greu i fer més difícils moltes activitats de la vida diària.

 

Què són els tremolors?

Els tremolors apareixen quan un múscul es contrau i es relaxa sense poder-lo controlar. El tremolor pot afectar les mans, les cames o fins i tot el cap i les cordes vocals.

Entre el 25% i el 58% de persones amb esclerosi múltiple poden tenir tremolors en algun moment. La seva aparició es produeix a conseqüència del dany que l’EM provoca sobre les diferents  àrees del cervell responsables de coordinar els moviments.

L’impacte dels tremolors varia d’una persona a una altra, però pot limitar molt algunes tasques com escriure, teclejar, agafar objectes, vestir-se o caminar.

 

Tipus de tremolors a l’esclerosi múltiple

El tremolor cerebel·lós és el tipus de tremolor més habitual a l’esclerosi múltiple. Es tracta d’un tremolor lent a les extremitats causat per lesions o danys al cerebel, localitzat a la part posterior del cervell, i normalment s’associen a una EM de llarga evolució.

Els tremolors es poden dividir segons el moment en què passin. En aquest cas, alguns tipus de tremolors relacionats amb l’EM són:

  • Tremolor intencional: poden donar-se al final d’un moviment voluntari, com ara allargar la mà per agafar alguna cosa, i sol empitjorar com més pronunciat és el moviment.
  • Tremolor postural: es dona quan es manté una postura, com estar-se dret o estirar els braços durant un temps. Normalment, aquest tremolor desapareix si la persona s’estira.
  • Tremolor en repòs: apareix quan s’està relaxat o estirat i és més comú a la malaltia de Parkinson, però també pot aparèixer a l’EM.

 

Gestió del tremolor amb esclerosi múltiple

La prevenció és vital per evitar que apareguin tremolors i per això un diagnòstic primerenc els pot evitar o minimitzar. Els medicaments per a l’EM poden ser efectius per prevenir-los, així com uns hàbits de vida saludables com reduir l’estrès, la fatiga i el consum de cafeïna.

Pot ser difícil controlar els tremolors de l’EM, però hi ha diferents opcions de teràpies i tractaments que poden ser útils:

  • Teràpia ocupacional o física: serveix per reduir l’impacte dels tremolors en el dia a dia i inclou exercicis amb aparells ortopèdics, pesos o exercicis d’equilibri o de control del moviment.
  • Medicació: no hi ha un medicament específic per tractar els tremolors de l’EM, però els professionals sanitaris poden receptar alguns altres medicaments per reduir-los, com medicaments per a l’ansietat, antihistamínics, blocadors beta o tractaments per a l’epilèpsia.
  • Estimulació cerebral profunda: aquesta teràpia, que es fa servir sovint en el tractament de la malaltia de Parkinson, pot ser útil en casos de tremolors greus. S’aplica mitjançant la implantació d’elèctrodes al cervell per bloquejar el moviment involuntari dels músculs.
  • Bòtox: aquest tractament es pot fer servir per a l’espasticitat relacionada amb l’EM i per a la bufeta hiperactiva, però també podria ajudar a tractar els tremolors segons un estudi de la revista Neurology. Quan s’injecta en un múscul, el bòtox bloqueja els senyals nerviosos que provoquen els tremolors. Aquest tractament dura entre dos i sis mesos.

 

Referències

Mann, D. Getting a Handle on MS Tremors and Shakes. Everyday Health. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/symptoms/handling-tremors-and-shakes/?eh_uid=83730878&slot=2&xid=nl_EHNLms_2020-01-14_19149381&utm_source=Newsletters&nl_key=nl_living_with_multiplesclerosis&utm_content=2020-01-14&utm_campaign=Living_With_Multiple_Sclerosis

Temblores de la esclerosis múltiple: Tipos, tratamientos y más. Medical News Today. Disponible a: https://www.medicalnewstoday.com/articles/es/temblores-de-la-esclerosis-multiple#tipos

Van Der Walt, A., et al. A double-blind, randomized, controlled study of botulinum toxin type A in MS-related tremor. Neurology. Disponible a: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22753445/

Revisat per: Maria Eugènia Lacasa Andrade Fisioterapeuta. Col·legiada número 04027.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!