La malaltia de les mil cares

La malaltia de les mil cares

Si tens esclerosi múltiple has de saber que aquesta malaltia és coneguda com la malaltia de les mil cares perquè no tothom té els mateixos símptomes i a més, hi ha diferents tipus i evolucions de la malaltia. No obstant, hi ha símptomes que són més freqüents.  El símptoma més habitual és la fatiga. Des de la Fundació Esclerosi Múltiple et recomanem:

1) Informar-te sobre l’esclerosi múltiple. Una persona informada té més adherència als tractaments perquè sap què li convé en cada moment. Si et vols informar pots venir a la Fundació i t’explicarem el que necessitis saber. També pots entrar l’Observatori de l’Esclerosi Múltiple on hi trobaràs consells, experiències i tota la informació.

2) Cuidar-te. No hi ha cap dieta específica per a persones amb esclerosi múltiple pero sí hi ha uns hàbits que es recomanen a tota la població i també a les persones amb esclerosi múltiple.  Suma’t a dieta mediterrània, practica exercici, no et sotmetis a elevats índex d’estrès i, sobretot, no fumis.

3) Preparar-te les visites al neuròleg. No cada dia et trobaràs igual i és important anar apuntant com et trobes i els dubtes que et van sorgint entre visita i visita. Normalment, les visites són cada 6 mesos temps prou ampli per oblidar els detalls dels símptomes que has pogut tenir. Recorda també que els infermers i infermeres et poden ajudar amb molts dels dubtes que puguin sorgir.