Alimentació saludable per a l’esclerosi múltiple

Una alimentació saludable és fonamental per a l’esclerosi múltiple. T’expliquem quins són els aliments més recomanables i quins és millor evitar per a una bona evolució de l’EM.

Tenir uns bons hàbits, com ara seguir una dieta saludable o fer exercici, pot arribar a influir molt en l’evolució de l’esclerosi múltiple. La dieta, per a totes les persones, té un gran impacte en la salut: afecta el pes, el risc cardiovascular, els problemes als ossos

En el cas de l’esclerosi múltiple, no hi ha evidències que hi hagi una dieta concreta que sigui millor per a la malaltia. Tot i això, seguir unes recomanacions generals sobre alimentació saludable pot ajudar amb l’EM, així com amb els seus símptomes.

 

Com influeix l’alimentació saludable en l’esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple és una malaltia que pot variar molt d’una persona a una altra, per tant, és difícil fer afirmacions que es puguin aplicar a totes les persones amb EM. Tot i això, l’evidència actual mostra que una alimentació saludable té diversos efectes positius, com:

No hi ha una dieta oficial recomanada per a les persones amb EM, però certs canvis d’hàbits alimentaris poden millorar la qualitat de vida.

En general, es considera que una bona pauta d’alimentació per a l’esclerosi múltiple hauria de ser:

  • Alta en antioxidants per reduir la inflamació.
  • Alta en fibra per ajudar amb el trànsit intestinal.
  • Amb bons nivells de calci i vitamina D per prevenir l’osteoporosi.
  • Amb bons nivells de vitamines i minerals per reduir la fatiga i millorar el benestar.

 

Aliments recomanats per a les persones amb esclerosi múltiple

Una alimentació sana per a les persones amb EM, segons les evidències actuals, consisteix en una dieta equilibrada i rica en nutrients, posant èmfasi en els aliments vegetals. També és molt recomanable el peix blau, pel seu alt contingut en omega-3.

Alguns suggeriments d’aliments molt a tenir presents a la dieta són:

  • Fruites i verdures fresques.
  • Cereals integrals com la civada, l’arròs o la quinoa.
  • Fruits secs com les nous.
  • Peix blau, com el salmó o el verat.
  • Carns no processades com el pollastre o el xai, amb moderació.
  • Ous.
  • Lactis, amb moderació.
  • Fonts de greix saludables, com l’oli d’oliva, l’alvocat o l’oli de coco.

 

Aliments a evitar amb esclerosi múltiple

Molts aliments considerats poc saludables poden contribuir a la inflamació de l’esclerosi múltiple, cosa que es relaciona amb una pitjor evolució de la malaltia o amb un empitjorament dels símptomes. Aquests aliments s’haurien de prendre de manera molt ocasional o evitar-se del tot per millorar el benestar de les persones amb EM.

Aquests són alguns exemples d’aliments a minimitzar o eliminar:

  • Carns processades, com les salsitxes, el bacó o carns excessivament salades o fumades.
  • Derivats dels cereals refinats, com el pa blanc, la pasta, la brioixeria o les galetes.
  • Fregits, com les patates, els arrebossats o els dònuts.
  • Aliments ultraprocessats, com el menjar ràpid o els preparats de supermercat.
  • Begudes ensucrades i alcohol.

 

Referències

MS and Diet: Foods to Eat and Avoid. Multiple Sclerosis News Today. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/living-with-ms/ms-diet-nutrition/healthy-eating-ms/ [Accés: 06/03/2023]

Multiple Sclerosis (MS) Diet: Foods to Avoid, Eat, and More. Healthline. Disponible a: https://www.healthline.com/nutrition/multiple-sclerosis-foods-to-avoid#foods-to-eat [Accés: 06/03/2023]

Healthy Eating: Foods to eat and avoid with MS. Multiple Sclerosis Society UK. Disponible en: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/eating-and-drinking/healthy-eating [Accés: 06/03/2023]

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!