La confusió mental en persones amb esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple produeix alteracions cognitives que alteren el pensament, la memòria o la concentració. És el que es coneix com a boira o confusió mental.

Quan es conviu amb esclerosi múltiple, és comú perdre el fil enmig d’una frase, oblidar perquè hem entrat en una habitació, perdre objectes, oblidar el nom d’algú conegut… És el resultat dels problemes cognitius, un dels símptomes invisibles de l’EM que pot generar més frustració.

La boira mental (o confusió mental) dificulta processos com la velocitat de pensament, la comprensió, la memòria… Totes aquestes alteracions poden provocar, a més, un estat d’estrès i una fatiga mental que pot afectar altres símptomes de l’esclerosi múltiple.

La boira mental es pot sentir com un sentiment general de confusió, fatiga mental o “atordiment”.

 

Causes i efectes de la confusió mental

En l’esclerosi múltiple, l’origen de la boira mental està en l’efecte de la malaltia al sistema nerviós central. Les lesions i la inflamació al cervell dificulten la transmissió de senyals entre les neurones, cosa que fa més difícil molts processos mentals. També hi ha altres causes, com ara els efectes secundaris d’alguna medicació per a l’EM.

Algunes de les àrees afectades habitualment per la confusió mental són:

 • Velocitat de procés de la informació.
 • Fluïdesa verbal.
 • Atenció i concentració.
 • Planificació.
 • Resolució de problemes.
 • Memòria.
 • Seguir instruccions.
 • Intel·ligència visual-espacial (per exemple, jutjar si un objecte és a prop o lluny).

 

Com combatre la boira mental

La bona notícia per a les persones amb esclerosi múltiple és que hi ha tècniques que poden ajudar a gestionar la confusió mental i pal·liar-ne els efectes. Els professionals de neurologia ens poden orientar sobre els canvis d’estil de vida i les pautes que podem seguir, adaptant-se a les necessitats concretes de cada cas.

Alguns dels factors més importants per millorar la confusió mental són:

 • Dieta: els canvis en l’alimentació, especialment la inclusió de greixos saludables en la dieta, poden ajudar amb aquest i altres símptomes de l’esclerosi múltiple. Alguns exemples són l’oli d’oliva verge extra, els alvocats, l’oli de coco, les nous o el peix blau (salmó, sardina…).
 • Exercici: molts estudis han avaluat els beneficis de l’exercici pel que fa als problemes cognitius de l’esclerosi múltiple. A més, una activitat física regular està vinculada a una reducció de problemes com ara la depressió, la fatiga i altres símptomes de l’EM.
 • Estímul intel·lectual: estimular el cervell és tan important com estimular el cos. Participar diàriament en activitats com jocs de taula, puzles, mots encreuats, aprendre un nou idioma, tocar instruments… L’important és desafiar el cervell i mantenir-se actiu, també mentalment.
 • Estratègies per al dia a dia: tècniques com prendre notes del que no volem oblidar, utilitzar post-its, fer les tasques d’una en una, prioritzar tasques segons els nivells d’energia que impliquin, reduir possibles les distraccions… Aquestes estratègies poden ser útils per afrontar els problemes més immediats i reduir l’estrès que generen.
 • Descans: dormir les hores suficients i descansar és fonamental per cuidar la ment. També és important no anar massa de pressa, parar quan es necessiti i no desgastar-se durant el dia. Les tècniques de relaxació i respiració poden ser útils per desconnectar i alleujar la fatiga mental.

 

Referències

Cog Fog: How to Deal with This Frequent MS Symptom. Healthline. Disponible a: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/cog-fog-science-and-tips#causes

Cognitive changes and multiple sclerosis. National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Cognitive-Changes

Symptoms of MS: cognitive fog. MS Plus. Disponible a: https://www.mymsteam.com/resources/brain-fog-and-ms

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!