Què es pot fer davant els trastorns de sensibilitat en l’esclerosi múltiple

Els trastorns de sensibilitat que tenen les persones amb esclerosi múltiple poden desaparèixer sense necessitat de tractament, però també poden retornar de manera periòdica o mantenir-se en el temps.

Els trastorns de sensibilitat, amb símptomes com cremor, entumiment, picor o formigueig poden aparèixer en qualsevol etapa de l’esclerosi múltiple. Aquestes afectacions poden aparèixer en les cames, braços o qualsevol part del cos i poden ocasionar molèsties o dolor en les persones amb EM.

Quan la simptomatologia persisteix, pot tenir un impacte negatiu important en la qualitat de vida de les persones que ho viuen. Tot i que és difícil de tractar, els professionals sanitaris poden oferir teràpies i recursos específics per alleugerir-los.

D’altra banda, adoptar un canvi d’actitud en la manera d’afrontar algunes tasques diàries pot ajudar a abordar aquestes situacions.

 

Com es tracten les alteracions en la sensibilitat?

Si et preocupen aquests trastorns, el més recomanable és contactar amb el teu infermer/a, metgessa de confiança o neuròleg/a de referència.

Les alteracions de la sensibilitat es poden tractar mitjançant:

 • Medicació

Les alteracions de la sensibilitat comprometen al nervi i a la conducció correcta de l’impuls elèctric davant de qualsevol estímul. Existeixen diversos fàrmacs per aquest tipus de trastorn que de vegades és difícil d’abordar, especialment quan interfereix en les activitats de la vida diària (com pot ser el dolor). Es requereix l’assessorament individualitzat d’un professional expert per tractar-les segons el que descriu la persona afectada.

Si un dels símptomes és la picor, però no apareixen erupcions o dermatitis, les cremes per tractar la irritació o les locions calmants no seran de gran ajuda. Per tant, cal avisar a l’especialista per rebre el tractament farmacològic més adient per disminuir la picor.

 • Fisioteràpia i teràpia ocupacional

Sovint, l’entumiment, la manca o excés de sensibilitat i/o el dolor en algunes parts del cos produeixen dificultats en la realització de moviments, en la percepció de la força o fins i tot els desplaçaments segurs.

En aquests casos, és recomanable visitar professionals especialitzats com fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals per assessorar-nos correctament sobre tècniques i teràpies per fer front al dia a dia amb aquest trastorn. En alguns casos si cal, recomani les ajudes tècniques necessàries cas que l’afectació sensitiva arribi a provocar dificultat en caminar.

 • Adopció de canvis per afrontar de manera personal
  • Evitar els detonants que provoquin aquestes alteracions. Per exemple, si la calor provoca alteracions en la sensibilitat, evitar llocs on l’ambient sigui molt càlid o prendre begudes fredes.
  • Canviar els hàbits: és important dedicar un temps a pensar com es fan les tasques quotidianes per tal de fer-les més fàcils. Si, per exemple, existeixen problemes per subjectar estris com un llapis o un ganivet, l’assessorament d’un professional experimentat serà bàsic per triar quin tipus d’ajuda és necessària per solucionar el problema.
  • Problemes sexuals: l’entumiment o una sensibilitat reduïda o augmentada poden aparèixer també a la zona genital tant en homes com en dones. Per saber més respecte a les alteracions sexuals, es pot consultar aquest article.
  • Altres opcions: Existeixen moltes tècniques per abordar aquest trastorn. Algunes d’elles utilitzen mitjans físics que inclouen calor, fred o l’electroteràpia. D’altres més conductuals, requereixen ajuda professional. També mètodes com la relaxació, la meditació i la comunicació per expressar com et sents, que poden ajudar a reduir l’impacte emocional que exerceix aquest tipus d’alteració.
  • Exercici: Hi ha bibliografia referent a un programa d’activitat física de 8 setmanes en un grup de dones amb esclerosi múltiple, que van millorar respecte a les parestèsies, la fatiga i l’estat d’ànim.

 

Referència

Altered sensations (2018). MSTrust.

Revisat per: Maria Eugènia Lacasa Andrade Fisioterapeuta. Colegiada número 04027.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!