Mantenir-se en forma amb esclerosi múltiple

La pràctica d’exercici físic és molt recomanable per a les persones amb esclerosi múltiple. Mantenir-se en forma, fer salut (tant física com emocional) i prevenir altres malalties són els principals beneficis que es poden obtenir de l’esport.

Tenir EM no és sinònim de no poder fer esport. Al contrari, la pràctica d’exercici físic és molt recomanable en persones que tenen aquesta malaltia pel gran nombre de beneficis que aporta i perquè la seva pràctica regular permet mantenir un cert control sobre l’estat físic malgrat el diagnòstic. Per tal de mantenir una certa regularitat en la pràctica d’activitat física cal escollir-ne alguna que resulti motivant per la persona i adaptar-la a les habilitats i capacitats de què disposa. Les activitats aeròbiques, de força i neuromotores són les més recomanades. A continuació, presentem alguns consells:
Fer exercici en períodes més curts de temps: per exemple, en lloc de realitzar exercici físic un cop al dia durant 30-45 minuts, és millor practicar-ne dos cops al dia durant 15 o 20 minuts. D’aquesta manera s’evitarà la fatiga i s’aconseguirà un condicionament més progressiu a l’exercici.
– Durant l’estiu, escollir esports en el medi aquàtic o en interiors aclimatats per tal d’evitar l’efecte nociu de la calor.
Anar a córrer, però a la piscina: en lloc del fúting habitual, caminar de pressa dins una piscina és un bon entrenament per al cor i per a la musculatura de les cames. – En comptes dels clàssics esquats, aixecar-se i seure de forma lenta diverses vegades és un exercici molt adequat per enfortir la musculatura de les cames.
Provar activitats noves: la pràctica de Ioga o Taitxí, per exemple, que són activitats neuromotores que ajuden a millorar l’equilibri i la coordinació. Cal destacar la importància de mantenir-se actiu a tots els nivells malgrat la malaltia i anar desenvolupant la capacitat de resiliència per fer front a l’EM, tot prenent-se els canvis que comporta com a repte més que no pas com a amenaça o fracàs.
L’exercici físic ajuda a mantenir aquesta actitud, ja que:
– Genera endorfines que beneficien el benestar emocional i la regulació de la son.
– Permet mantenir una autoimatge més positiva i, per tant, una millor autoestima.
– Permet mantenir una vida social activa i evita l’aïllament.
– Facilita la identificació de models o estratègies que ajudin a superar una determinada situació difícil. D’altra banda, el sedentarisme va lligat a l’aparició d’altres malalties com la hipertensió, l’osteoporosi, malalties cardiovasculars o del metabolisme i, fins i tot, càncer.

Finalment, és important remarcar que amb una mica de tenacitat i esforç, l’exercici diari serà una garantia de benestar futur i de manteniment de les capacitats i habilitats físiques de les persones amb EM.
Accés al document original: Keeping fit with Multiple Sclerosis https://www.cando-ms.org/ Disponible a: https://www.cando-ms.org/online-resources/can-do-library/keeping-fit-with-multiple-sclerosis

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!