Mantenir-se en forma amb esclerosi múltiple

Practicar exercici físic és molt recomanable per a les persones amb esclerosi múltiple perquè aporta diferents beneficis. Mantenir la forma i prevenir altres malalties són els principals avantatges que pot oferir l’esport.

L’esclerosi múltiple no és sinònim d’inactivitat. De fet, els experts recomanen l’activitat física i destaquen els beneficis que pot aportar si es du a terme de manera regular. En general, els exercicis aeròbics, neuromotors i els de força són els més aconsellables, tot i que el més important és trobar una pràctica que resulti motivadora.

El motiu és que molts dels avantatges que pot aportar l’esport rauen en la seva regularitat. Per això, és recomanable seguir hàbits com:

  • Fer exercici aeròbic unes dues o tres vegades a la setmana durant un període d’entre 10 i 30 minuts i amb una intensitat moderada. Això inclou activitats com bicicleta combinada, caminar sobre la cinta o a terra, remar, córrer o pràctiques aquàtiques.
  • En casos més avançats, es pot augmentar la pràctica a cinc dies a la setmana durant uns 40 minuts amb exercicis com la carrera, ciclisme de carretera o marxa amb bastons.
  • Fer exercicis de flexibilitat de manera diària. Són aconsellables unes dues o tres sèries de cada estirament i aguantar-los durant entre 30 i 60 segons. Es pot fer de manera independent o a través d’activitats com el ioga.
  • Fer exercicis de força i resistència entre dues i tres vegades a la setmana. Es recomanen entre 5 i 10 exercicis amb unes dues o tres sèries d’entre 8 i 15 repeticions. Es poden fer amb màquines de pes, peses lliures, bandes de resistència o amb el pes del propi cos.

Els exercicis aeròbics afavoreixen la salut cardiovascular i contribueixen a l’augment de la força i la resistència del cor i els pulmons

Beneficis de l’exercici físic en l’esclerosi múltiple

Aquestes activitats poden tenir efectes molt beneficiosos per a les persones amb esclerosi múltiple i millorar la seva qualitat de vida en diferents aspectes:

  • Els exercicis aeròbics afavoreixen la salut cardiovascular i contribueixen a l’augment de la força i la resistència del cor i els pulmons. A més, aquestes condicions ajuden a pal·liar la fatiga pròpia de l’EM i tenen una repercussió positiva en l’estat d’ànim.
  • El treball de la flexibilitat millora l’amplitud dels moviments tant de músculs com d’articulacions. De la mateixa manera, ajuden a neutralitzar símptomes musculars de l’EM, com els espasmes, la tensió o la rigidesa.
  • Millorar la força muscular i la resistència pot ser beneficiós per mantenir una bona postura corporal i afrontar moviments quotidians com portar la compra o pujar i baixar del cotxe.

 

En qualsevol dels casos, és important no començar l’exercici físic de manera brusca i anar augmentant tant la periodicitat com la intensitat de manera gradual. A més, cada persona viu l’EM de manera diferent i cal adaptar les rutines a les necessitats i els ritmes específics de cadascú. Per això, és recomanable elaborar un pla d’entrenament amb l’acompanyament d’una persona professional.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!